Sport

Kunstgras is een geldkoe voor FIFA

Foto van 'Johan van Boven'

2 DEC 2014

Het bericht zorgde voor heel wat opschudding in de Nederlandse voetbalwereld. Zou er dan toch een eind komen aan kunstgras in de stadions? Martin van Geel wilde tenslotte tijdens de algemene vergadering betaald voetbal een voorstel indienen om nepvelden te verbieden. Tijdens de bijeenkomst in Zeist van gisteravond kwam kunstgras echter niet aan de orde. De technisch directeur van Feyenoord had het niet zo stellig bedoeld, bleek later. Van Geel wil het onderwerp bespreken tijdens het congres ’de toekomst van het Nederlandse voetbal’ dat op 15 december plaatsvindt. Meer (voorlopig) niet.

Dit waarschijnlijk tot grote opluchting van de FIFA. Bij de wereldvoetbalbond wordt namelijk grof geld verdiend aan kunstgras. Als een leverancier van nepsprieten een veld wil aanleggen, moet het een certificaat kopen dat iets meer dan 200.000 euro kost. Hiermee mag het bedrijf velden aanleggen die voldoen aan de kunstgrasnormen van de FIFA. Dit geldt overigens niet alleen voor grasmatten van betaald voetbalorganisaties, maar ook van amateurverenigingen. Het is geen eenmalige investering, de twee ton moet elk jaar worden overgemaakt naar het hoofdkantoor in Zürich.

Anoniem
In de natuurgrasindustrie zorgt dit voor irritaties, omdat de FIFA vanwege deze geldstroom een groot belang zou hebben bij de lobby voor kunstgras. „Dus speel je als leverancier van echt gras altijd een verloren wedstrijd”, aldus een medewerker van een grasfirma, die niet met zijn naam in de krant wil. Een andere specialist van een grasbedrijf, die eveneens anoniem wil blijven, zegt: „De FIFA verdient op twee manieren geld. Ten eerste door eens in de vier jaar een WK te organiseren, ten tweede dankzij de certificaten voor kunstgras.”

Niemand uit de natuurgrasindustrie durft hier open en bloot kritiek op te leveren. Hein van Iersel, hoofdredacteur van het vakblad Fieldmanager, neemt wel stelling. „De FIFA heeft een groot belang bij kunstgras. Voorheen werd het certificaat uitgegeven door iemand van een ’technical department’, tegenwoordig gebeurt dat op de marketingafdeling. Dat zegt voldoende. Kunstgras is simpelweg een onderdeel geworden van de marketing- en geldmachine van de FIFA.”

Logisch
Gerrit van Weeghel van GreenFields, onderdeel van kunstgrasgigant Ten Cate, vindt het niet meer dan logisch dat de wereldvoetbalbond geld vraagt voor een kunstgrascertificaat. „De FIFA wil clubs een bepaalde kwaliteit garanderen, de velden moeten een bepaald kwaliteitsniveau hebben. Daarom houden ze toezicht op de productie en aanleg van de velden. Dat kost nu eenmaal geld, dus betalen wij daarvoor. Wij zien het als een soort contributie.”

Volgens Van Iersel is dat onzin. „Ja, het kost geld, maar geen miljoenen per jaar. Ik geloof dat ze bij de FIFA hiervoor zelfs maar één medewerker in dienst hebben. Doordat leveranciers een certificaat moeten kopen, zijn clubs indirect meer geld kwijt aan een kunstgrasveld. Allemaal ten behoeve van de rekening van de FIFA.”

Van Weeghel vindt het jammer dat de gang van zaken negatief wordt uitgelegd. „Het is juist heel verantwoord wat wij doen. Door deze manier van werken draait het om de kwaliteit van het veld. Bovendien zorgt het certificaat ervoor dat er bij de productie van bijvoorbeeld de kunstgrasvezels geen sprake is van kinderarbeid of slechte werkomstandigheden voor de arbeiders. Ook dat houdt de FIFA allemaal in de gaten.”


Views

22

Tom Dumoulin gaat nu pas flink cashen

Foto van 'Jeroen Haverkort'

29 MEI 2017

Als er een sport is waarbij atleten moeten afzien, dan is het wel wielrennen. Helaas voor Dumoulin en co. verdienen zij heel wat minder dan de gemiddelde voetballer. Dumoulin, onze nieuwe nationale held en boegbeeld van het wielrennen, fietste de afgelopen drie weken een kleine 260.000 euro bij elkaar in Italië. De winst in het algemeen klassement leverde Dumoulin 205.668 euro op. Elke dag dat hij de roze trui droeg was goed voor 1.000 euro. De winst in de tijdrit en de eerste grote bergrit leverden elk 11.010 euro op. Met andere toptienklasseringen in etappes verdiende hij nog eens 10.644 euro.

Delen

Een leuk bedrag, maar het is niet zo dat Dumoulin die 260.000 euro zelf mag houden. Het is in de wielerwereld namelijk een goed gebruik om de prijzenpot te verdelen over de hele ploeg. Voor de duidelijkheid: dat zijn naast de renners ook de ploegleiders, mecaniciens, chauffeurs en verzorgers. Elk team heeft zo zijn eigen verdeelformule, maar het is gebruikelijk dat de renners het grootste deel van de taart krijgen. Volgens de Belgische sporteconoom Daam van Reeth is dat ongeveer 90 procent.


Views

3k+

Tour de France: de verdeling van het prijzengeld

Foto van 'Kees Leurink'

27 JUL 2015

Drie weken ploeteren, afzien en strijden in de bloedhete Franse zon. Daar staat vast wel een leuk geldbedrag tegenover, nietwaar? Nou, dat verschilt enorm. Zo verdiende winnaar Chris Froome meer dan een half miljoen euro voor zijn ploeg, mede door zijn eindoverwinning in het algemeen klassement. En wat fietste LottoNL-Jumboknecht Thomas Leezer, de nummer 153 in het klassement, bij elkaar? 400 euro.

Lees ook: Meer prijzengeld US Open

De renners in de Ronde van Frankrijk konden op veel manieren geld bij elkaar sprokkelen. De eindoverwinning levert bijvoorbeeld exact 450.000 euro op. Etappewinst? Hoppa, 8.000 euro erbij. Een dagje aanvallen, waarna je een etappe met het rode rugnummer mag koersen? 2.000 euro.


Views

1k+

Zender viert feest: Dit weekeinde gratis Max kijken

Zender viert feest: Dit weekend gratis Max kijken

Foto van 'Sander Schomaker'

24 NOV 2016

Goed nieuws voor de Max Verstappen-fans die ieder Formule 1-weekend naar een haperende illegale stream kijken: de laatste Grand Prix van het seizoen in Abu Dhabi wordt voor iedereen gratis uitgezonden door Ziggo Sport.

De sportzender bestaat een jaar en viert dat op deze manier. Vanaf zaterdag 10.00 uur tot en met zondagavond zijn alle sportuitzendingen voor iedereen beschikbaar. Ziggo zet de kanalen 401 tot en met 406 open voor iedereen. Voor mensen die geen Ziggo hebben, maar bijvoorbeeld KPN, is er een gratis stream.


Views

600+

Likeability of 6

Camera videoJack Plooij: Ik hang nu minder de clown uit

Jack Plooij in de tandartspraktijk. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

11 SEP 2017

In een tandartsenpraktijk in Spijkenisse klappert Jack Plooij een paar keer met zijn boven- en ondertanden op elkaar. Klak, klak, klak, klak, klak. De Formule 1-reporter doet patiënten na die hij aan een compleet nieuw gebit heeft geholpen. Want in de eerste plaats is hij tandarts; het werk voor Ziggo doet hij ernaast.

De 56-jarige implantoloog praat over het vak waarvoor hij heeft doorgeleerd bijna nog sneller dan over autoracen. Hij doet het al dertig jaar, maar Plooij vindt het alsmaar leuker worden. Vooral vanwege de razendsnelle ontwikkeling van de tandheelkundetechniek. „We hebben nu toch iets bedacht! We kunnen in één dag iemand nieuwe tanden geven. Hij of zij komt ’s morgens binnen, neemt afscheid van het kunstgebit en als de narcose is uitgewerkt zit er een heel nieuw stel tanden in. Daar waren wij vroeger maanden mee bezig. Ze moeten er wel aardig voor sparen, want zo’n ingreep is niet heel goedkoop. Maar ze zijn zo ontzettend blij. Dan klapperen ze met hun tanden, omdat ze dat geluid jaren niet hebben gehoord. Als ze een beetje zijn bijgekomen krijgen ze gelijk een appel van mij. Hap! Dat is het mooiste feestje dat er voor mij is als tandarts. Bijna nog mooier dan… Nou, hoewel…”

Je wilde iets zeggen over Max Verstappen die vorig seizoen de Grand Prix van Spanje won?
Ja, potverdikkie, Barcelona! Dat was ook wel heel mooi hoor. Maar in een tandartsenpraktijk heb ik invloed op de gang van zaken, op een circuit niet. Ik ben degene die de implantaten erin schroeft, ik ben degene die de appel geeft. Dat geeft zo ongelooflijk veel voldoening. Daar kan de Formule 1 eigenlijk niet aan tippen. Maar een overwinning van Max zorgt ook voor kippenvel.


likelol
user_c29552774ff0e43d6dc11ecbc0610ac4408ebcff_avataruser_5e73d0d39c503348d79e2c607e1fbb47d9c50e8c_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

2k+