PSV houdt niet van kunstgras

29 oktober 2014 om 22:46 door Jeroen Haverkort
PSV houdt niet van kunstgras

PSV-coach Phillip Cocu gaf nog al wat spelers rust in het bekerduel met Almere City. Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Luuk de Jong, Jeroen Zoet, Jeffrey Bruma en Andres Guardado stonden niet in de basis. Wijnaldum en De Jong kwamen nog wel in actie.

Verhoogd risico

„Dat ik zoveel spelers rust heb gegeven heeft zeker te maken met het feit dat we op kunstgras moesten spelen. Na het vorige duel op kunstgras tegen PEC Zwolle had bijvoorbeeld Andres last. Daarbij komt dat Depay en Wijnaldum terugkomen van een blessure. Als je dan een hele wedstrijd op kunstgras speelt, neem je een verhoogd risico. Je krijgt toch vaak een reactie. Met Gini heb ik de afgelopen dagen veel gesproken en gevraagd hoe hij zich voelde. Toch wilde ik hem minuten laten maken, zodat hij langzaam terug kan komen. Hij heeft nu een helftje gepakt en dat is belangrijk.”

Dat veel PSV’ers liever niet op kunstgras spelen kan nog wel eens een item worden in de competitie, aangezien zes ploegen op deze ondergrond spelen. FC Dordrecht, Heracles Almelo, SC Cambuur, ADO Den Haag, Excelsior en PEC Zwolle spelen allen op kunstgras. Het uitduel tegen PEC heeft PSV al gehad, een wedstrijd die met 3-1 verloren ging. „We moeten er dus nog vijf”, beseft Cocu zich ook. „Ik wil niet zeggen dat ik iedere keer dezelfde keuzes zou maken, maar het is niet ondenkbaar. Dat hangt ook van de situatie af. Hoeveel wedstrijden heeft een speler gespeeld? In hoeverre kan hij belast worden? Hoe zit hij zelf in zijn vel? Hoe draait het team? De ene speler heeft meer moeite met kunstgras dan de ander.”

Ander type voetbal

Cocu is geen voorstander van kunstgras. „Ik zal niet ontkennen dat het zich ontwikkeld heeft in de afgelopen jaren, maar je krijgt toch een ander type voetbal. Ik zag vandaag bij ons veel jongens over de bal struikelen, het loopt allemaal minder lekker. Ik hou niet van kunstgras, geef mij maar een lekker grasveld. In de grote competities speelt geen enkele club op kunstgras. Als je landen om ons heen ziet, liggen daar allemaal goede velden. Dat moet bij ons toch ook kunnen? De KNVB zou zich best meer met dit thema bezig kunnen houden. Maar goed, daar zullen ook wel weer Europese richtlijnen voor zijn.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d