PSV strompelend door in Europa

8 augustus 2014 om 09:15 door Jeroen Haverkort
PSV strompelend door in Europa

Memphis Depay deed het al als invaller voor Oranje tijdens het WK: scoren. Gisteren nam de vedette zijn club bij de hand en verbloemde zo ten dele een wanstaltig optreden van PSV. De ploeg van Phillip Cocu liet een uur lang niks zien tegen de Oostenrijkse tweedeklasser. Via Jürgen Locadia kwam het nog wel op voorsprong, maar het veldspel was net zoals vorige week armetierig en kansen waren er amper. Groot was de schrik dan ook toen Daniel Segovia in de tweede helft gelijk maakte en Cocu genoodzaakt was om na een uur Depay in te brengen. De aanvaller kantelde het duel door zelf 1-2 te maken en de assist te leveren bij de 1-3 van Luuk de Jong. Vlak voor tijd scoorde Konstantin Kerschbaumer de 2-3.

Opluchting alom in het Eindhovense kamp, maar het geeft te denken dat een Nederlandse titelpretendent tegen een Oostenrijkse dreumes zo afhankelijk is van zijn beste speler die mogelijk ook nog eens vertrekt. Maar goed, PSV won en sprokkelde als enige Nederlandse deelnemer tot dusverre wat punten bij elkaar voor de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. En dat is hoog nodig. FC Groningen is na twee ontmoetingen met het Schotse Abderdeen (0-0, 1-2) al klaar in Europa en Feyenoord kan na twee nederlagen tegen Besiktas (1-2, 3-1) plaatsing voor de poulefase van de Champions League vergeten en zich richten op de Europa League.

Vandaag wordt er geloot voor de play-offs die op 21 en 28 augustus zullen worden gespeeld. FC Twente en PSV hebben een geplaatste status op basis van de ranking en zullen vervolgens ook groepshoofd zijn indien ze de poulefase halen. Ook Feyenoord kan rekenen op een geplaatste status, maar de Rotterdammers zullen bij het bereiken van de poulefase wel drie hoger aangeschreven tegenstanders treffen. Bekerwinnaar PEC Zwolle speelt voor het eerst in de historie Europees voetbal en is ongeplaatst. De ploeg van trainer Ron Jans moet vrezen voor een zware opponent in de play-offs.

Voor de Nederlandse clubs is bittere noodzaak om de play-offs door te komen. De teams die de laatste schifting in de Europa League overleven, mogen deelnemen aan de groepsfase en krijgen zo de kans punten te pakken die Nederland bijzonder goed kan gebruiken op de coëfficiëntenranglijst. Nederland is op die lijst al voorbij gestreefd door de Oekraïne en staat momenteel negende. Ajax (26e) is de hoogst geplaatste Nederlandse club, daarna volgen PSV (29e), FC Twente (41e), Feyenoord (129e), FC Groningen (177e) en PEC Zwolle (190e).

Ajax is de enige Nederlandse club die uitkomt in de groepsfase van de Champions League, maar als de Nederlandse clubs zo blijven presteren in Europa dan duurt het niet lang meer of Nederland verliest een direct plaatsbewijs voor het miljoenenbal.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d