WK 2014: Zat de penalty van Vlaar nu wel of niet?

11 juli 2014 om 11:36 door Jurgen van der Hoeven
WK 2014: Zat de penalty van Vlaar nu wel of niet?

Het is het misschien wel meest controversiële moment van het WK voetbal tot nu toe: de penalty van Ron Vlaar in de halve finale. De strafschop werd in eerste instantie gestopt door doelman Sergio Romero, maar rolde vervolgens tergend langzaam weer richting de doellijn. De vraag is; zat de bal nu wel of niet?

Eerst waren er beelden vanaf de tribune, waarop te zien is dat de bal eerst wordt gestopt, maar daarna de doellijn net wel / net niet passeert. Volgens oud-scheidsrechter Mario van den Ende zou het een geldig doelpunt zijn geweest wanneer de bal de doellijn gepasseerd zou zijn. Tweede punt van discussie is echter of Vlaar de bal wel / niet heeft aangeraakt, nadat deze door Romero is gestopt.

Beelden op Instagram lijken uit te wijzen dat Vlaar de bal toucheert met de schouder nadat deze door Romero is tegengehouden. Wel opvallend is het om te zien dat de spelers die op de middellijn staan nog wel druk wijzen richting het Argentijnse doel; ook zij hebben dus heel even de hoop dat de bal binnen is gegaan.

Dat is waarschijnlijk niet het geval, omdat de Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir dan een signaal zou moeten hebben gekregen van de GoalControl, de doellijntechnologie die door de FIFA dit WK voor het eerst wordt gebruikt. Bovendien is op onderstaande video te zien hoe Vlaar eerst hoopvol, maar vervolgens teleurgesteld reageert. De verdediger heeft waarschijnlijk geconstateerd dat de bal de doellijn niet in zijn geheel heeft gepasseerd. Deze beelden scheppen echter wel weer verwarring over het feit of Vlaar de bal wel of niet aanraakte; op basis van onderstaande beelden zou je zeggen van niet.

Onze conclusie is dat de penalty van Vlaar niet zat.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d