Romelu Lukaku weer de held

3 juli 2014 om 09:29 door Jeroen Haverkort
Romelu Lukaku weer de held

Terug naar 11 oktober. De dag waarop Romelu Lukaku uitgroeit tot de held van de Belgische natie in het koude, regenachtige en volgens de Belgisch commentator van dienst 'geweldig lelijk' Maksimir Stadion in Zagreb. In de uitwedstrijd tegen Kroatië moeten de Rode Duivels gelijk spelen en dan is kwalificatie voor het WK in Brazilië een feit.

Na een kwartier spelen omspeelt Lukaku de Kroatische keeper, een kunststukje dat de spits van Everton een kleine 25 minuten later nog eens herhaalt. De Belgische commentator wordt gek van vreugde: "Lukaku, Lukaku is weg, Lukaku spurten, Lukaku is sneller, Lukaku is er voorbij, Lukaku moet het afmáken… Lukaku doet het! Lukaku 0-2! Goal, wat een goal! Het delirium, zo dicht zijn we nog niet bij Brazilië geweest." Uiteindelijk wint de ploeg van Marc Wilmots met 1-2.

Ruim zeven maanden later in Brazilië zijn de commentaren heel wat minder lyrisch. België wint weliswaar de eerste groepswedstrijd tegen Algerije, maar speelt slecht. Lukaku ook en wordt gewisseld. "Ik stond te vaak stil tegen Algerije", zegt hij na die wedstrijd. "Uiteraard vond ik het jammer dat ik gewisseld werd. Ik was wat gefrustreerd na mijn eigen prestatie, maar het belangrijkste is dat we de drie punten pakten. Maar persoonlijk wil ik niet nog zo'n wedstrijd meemaken."

Tegen Rusland wordt het echter weer 'zo'n wedstrijd' en Lukaku wordt opnieuw gewisseld. Tot overmaat van ramp scoort zijn vervanger, de 19-jarige Divock Origi. Lukaku trapt als hij gewisseld wordt tegen een schoen, roept iets naar Wilmots, weigert diens hand en maakt een wergwerpgebaar.

De bondscoach is mild. "Bepaalde spelers speelden onder hun niveau. Het loopt niet elke dag zoals gepland. Ik begrijp de reactie van Lukaku, ben zelf aanvaller geweest en weet dat het niet leuk is om voor de tweede keer vervangen te worden. Ik heb nog niet met hem gesproken en laat hem eerst wat afkoelen. Samen met hem, en niet in de media, zullen we wel een analyse maken." Niet veel later excuseert Lukaku zich bij Wilmots.

"Hij legt zichzelf heel veel druk op, misschien soms te veel", zegt zijn vroegere trainer bij Anderlecht, Ariël Jacobs in Het Laatste Nieuws. "Zelf had hij er na die eerste, ongelukkige match veel meer van verwacht. Ook in de tweede partij lukte het niet, dan krijg je bij die wissel een kort moment van kortsluiting."

Als het aan de publiek opinie ligt, start Origi in de laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea, maar Wilmots stelt Lukaku toch weer op om hem vervolgens weer te wisselen. Pas tegen de VS 'valt het doek' voor de held van Zagreb. Logisch stelt Ludo Vandewalle van het Laatste Nieuws: "Laat de van het vertrouwen barstende Origi de verdedigers van de VS maar vermoeien en breng Lukaku na een uur als frisse kracht maar in."

Zijn prognose komt uit. Lukaku valt in de achtste finale tegen de Verenigde Staten weliswaar in tijdens de verlenging, maar maakt het verschil. 'Big Rom' geeft de assist bij de eerste van Kevin de Bruyne en scoort de tweede en naar later blijkt de beslissende goal waardoor België met 2-1 wint en doorstoot naar de kwartfinale tegen Argentinië. Van een heldenrol wil hij niks meer weten. "Ik ben niet de held van de natie", zegt hij na de wedstrijd. "We zijn met 23 helden. Wij hebben dit tezamen klaargespeeld. De coach had een goed tactisch plannetje uitgedokterd en wij voerden het perfect uit. Natuurlijk wil ik tegen Argentinië spelen. We zullen zien, maar als team zijn we er klaar voor."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d