Michtell Dijks niet meer kinderlijk dankzij Marco van Basten

22 juli 2014 om 08:21 door Jeroen Haarsma
Michtell Dijks niet meer kinderlijk dankzij Marco van Basten

Linksback worden is tegenwoordig geen slechte carrièrekeuze. Zoals veel bedrijven staan te springen om studenten met een technische opleiding, zo zit menig voetbalclub te wachten op een bedreven linkerverdediger. Dirk Kuyt vijzelde als opkomende linksback van Oranje zijn cultstatus nog verder op. Maar dát hij daar stond, was een teken aan de wand. Mitchell Dijks beseft dit. "Het is inderdaad een handige positie om je in te specialiseren. Linkerverdedigers zijn gewoon schaars."

Veel voetballiefhebbers denken bij een linksback al snel aan bepaalde eigenschappen: klein, behendig en snel. Dijks is in elk geval op één van deze vlakken een uitzondering; hij is boomlang. "Sommige mensen vinden het geen gezicht, zo'n lange linksachter", weet de Ajacied. "Maar dat maakt mij niet uit. Ik heb denk ik laten zien dat ik prima uit de voeten kan op die positie. Ik bedoel, het gaat er uiteindelijk toch gewoon om dat je je taken goed uitvoert?"

Trainer Frank de Boer heeft er in elk geval vertrouwen in dat Dijks tot dat laatste in staat is. Hij haalde de verdediger na een verhuurperiode bij sc Heerenveen terug naar de hoofdstad. Het jaar in Friesland heeft Dijks wakker geschud. "Het heeft me gevormd. Zowel als voetballer, maar ook daarbuiten. In mijn vorige periode bij Ajax was ik… Tja, hoe zal ik dat eens zeggen? Nog een beetje kinderlijk. Ik stond er wat anders in. Dat zeiden mensen toen ook wel tegen me, maar het échte besef ontbrak bij mij."

Zijn oud-trainer Marco van Basten was bij de overgang van jongen naar man een belangrijk persoon. "Hij zei in de voorbereiding op het seizoen tegen me: 'Je bent een leuke en gezellige jongen, maar je moet je wat meer gaan focussen.' Ik liet me misschien te snel afleiden. Nu weet ik beter hoe je als een prof moet leven."

Zo gaat hij na een zware wedstrijd in de brandende zon, zoals zaterdag tegen Real Sociedad, niet nog even van het mooie weer genieten op een terras. "Dat had ik vroeger misschien gedaan. Maar nu ga ik naar huis en vroeg naar bed."

De Boer zal dit seizoen in principe kiezen voor Nicolai Boilesen als vaste linksachter. De Deen heeft echter een reputatie als het om blessures gaat. Dat biedt toch kansen voor Dijks. "Dat kan zo zijn, maar daar houd ik me verder niet mee bezig. De trainer heeft aangegeven veel vertrouwen in me te hebben. Dan zien we wel wat dat aan speeltijd gaat opleveren."

Dijks maakte tegen Sociedad een solide indruk. Sowieso is hij tevreden over de voorbereiding tot nu toe. "Het is een groot verschil met twee jaar geleden, toen ik ook met de selectie mee mocht naar De Lutte. Toen had ik overal pijntjes. Nu voel ik me sterk. Ook op fysiek gebied heeft dat jaar in Heerenveen me goed gedaan. Want het was een zware week in De Lutte. Vaak twee keer per dag trainen en als slotstuk die wedstrijd in extreme omstandigheden."

Op het trainingskamp leerde Dijks ook de nieuwe Ajax-aanwinst Arek Milik kennen. De twee deelden een kamer. Volgens Dijks gaan de Amsterdammers veel plezier beleven aan de van Bayer Leverkusen gehuurde spits. "In het begin moest hij wennen aan onze manier van spelen, maar tegen Sociedad zag je dat hij zich snel aanpast. Het is een rustige jongen. Zijn Engels is alleen nog niet zo goed. Dus ik sprak vooral in het Duits met hem. Tenminste, dat probeerde ik." Lachend: "Kwam toch meestal neer op gebarentaal."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d