Het miljoenenbal is wéér mijlenver weg voor Feyenoord

31 juli 2014 om 08:30 door Johan van Boven

Feyenoord is het nieuwe seizoen met een genadeloze kater begonnen. Ergens aan de horizon glinsterde nog de miljoenen van de Champions League, maar na de 1-2 tegen Besiktas is zelfs plaatsing voor de play-offs van het toernooi zo goed als uitgesloten. Weer geen voetbal op het allerhoogste niveau, weer geen klinkende munten.

Het is vandaag exact twee jaar geleden dat Feyenoord net als gisteren in de derde voorronde van de Champions League uitkwam. Bij Dinamo Kiev werd, dankzij een doelpunt van Ruben Schaken, een prima resultaat weggesleept. Door de 2-1 in Oekraïne hadden de Rotterdammers goede hoop op de play-offs van het miljoenenbal, maar in eigen huis kreeg de ploeg van Ronald Koeman het deksel op de neus. Wéér geen ticket voor de Champions League. Sterker nog, in de daaropvolgende strijd om een ticket voor de groepsfase van de Europa League was Sparta Praag te sterk. Vorig seizoen gooide Koeban Krasnodar roet in het eten in het voorportaal van het troosttoernooi.

Zo bleef Feyenoord, ondanks de prima resultaten in eigen land, maar aanmodderen in Europees verband. Daar wilde Fred Rutten dolgraag verandering in brengen, ook al moest hij met lede ogen toezien hoe de ene na de andere belangrijke speler de deur uit wandelde. Als bewoner van de Kuip moet je altijd het hoogst haalbare nastreven, zo predikte hij voorafgaand aan het duel met Besiktas.
Dat straalde zijn ploeg alleen tijdens de eerste tien minuten uit. Waar de supporters op de tribune voor een ouderwetse Europa Cup-sfeer zorgden, daar stormden de Feyenoorders in alle gretigheid over het veld. Sven van Beek verzond enkele prachtige crosspasses, Tonny Vilhena zette onvermoeibaar druk en Jean-Paul Boëtius snelde een paar keer langs zijn directe tegenstander Serdar Kurtulus.

De wervelwind ging echter snel liggen. Na nog geen kwartier kopte Mustafa Pektemek vanuit een hoekschop de 0-1 binnen. De frisheid was er direct van af. Het duurde zelfs tot de 43e minuut voordat er een serieuze doelpoging uit de Rotterdamse hoed werd getoverd. Het schot van Boëtius verdween een meter naast het doel. Na wist Feyenoord nauwelijks meer dan dat te creëren. Kerim Koyunlu maakte er zelfs 0-2 van voor de Turken.

In 2002 belandde Feyenoord voor het laatst in de groepsfase van de Champions League. Het moet wel heel raar lopen wil de equipe van Rutten daar na volgende week woensdag nog kans op maken. Al zorgde de benutte strafschop van Mitchell Te Vrede toch weer voor een sprankje hoop.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d