COLUMN: Code rood is nu code groen

3 juli 2014 om 09:36 door Johan van Boven
COLUMN: Code rood is nu code groen

Flesje water? Inleveren! Rolletje Mentos? Hier komen! Toen ik een kleine maand geleden in Brazilië voor het eerst een stadion betrad, werd ik binnenstebuiten gekeerd. Ik moest in het Maracanã mijn WK-accreditatie ophalen, maar dat kon niet voordat ik alles had ingeleverd wat als le-vens-ge-vaar-lijk wapen zou kunnen dienen. Ook producten die niet door de FIFA-sponsors op de markt zijn gebracht moesten bij de beveiligingspoorten achterblijven. Een paar dagen later liep ik hetzelfde stadion in voor de wedstrijd Argentinië-Bosnië, kauwend op een appeltje. Ik mocht 'm alleen in het bijzijn van een van de bewakers verorberen, anders moest ik het het hoopje vitaminen inleveren. Kortom: het was code rood in Rio de Janeiro. De beveiligingsdienst had meer moeite met zo'n honderd Chileense fans dan met duizenden gehoorzame journalisten, want vlak voor Spanje-Chili bestormden de supporters het mediacentrum. Ze hadden geen kaartjes kunnen bemachtigen en dachten op deze manier het stadion binnen te dringen en op hun gemakje de wedstrijd te kijken bekijken. Er volgden 85 arrestaties. Opvallend genoeg heb ik het idee dat het beveiligingsniveau sindsdien omlaag geschroefd. Voorafgaand aan de afgelopen paar wedstrijden van het Nederlands elftal hoefde ik bij de stadioningang mijn tas niet eens meer te openen en flesjes water mochten gewoon mee naar binnen. Op de vliegvelden is het niet anders. Ik moest laatst weliswaar mijn koffertje openritsen, omdat de x-ray vloeibare stoffen had gedetecteerd, maar toen ik een bus scheerschuim liet zien was alles in orde. Aan de deodorant en XL-fles deet werd niet eens aandacht besteed. Het tekent de hartelijkheid van de Brazilianen naar de gasten die het WK bezoeken. Nu maar hopen dat het geen naïviteit is.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d