Argentinië met hangen en wurgen door

2 juli 2014 om 09:56 door Jeroen Haverkort
Argentinië met hangen en wurgen door

Wat was Zwitserland dichtbij een stunt. Argentinië wist zich lange tijd geen raad met de Alpenbewoners. Iedereen leek zich al te verzoenen met strafschoppen totdat Lionel Messi twee minuten voor het einde van de verlenging met zijn laatste krachten aan een dribbel begon en Angel Di Maria bediende. Zijn diagonale schuiver was de Zwitserse keeper Diego Benaglio te machtig. De Zwitserse invaller Blerim Dzemaili, die amper tien minuten in het veld stond, was in blessuretijd nog dichtbij de 1-1, maar zijn kopbal caramboleerde via de paal en zijn eigen been naast het Argentijnse doel.

Argentinië-Zwitserland werd vooraf bestempeld als het duel tussen de 'echte Messi' en de 'Alpen-Messi'. Het leek echter vooral een poging om de wedstrijd van enig cachet te voorzien. Want Argentinië was natuurlijk zwaar favoriet. Maar als het WK in Brazilië ons wel één ding leert is dat 'de kleintjes' geen ontzag tonen voor de traditionele voetbalgrootmachten. Frank en vrij trekken ze ten aanval, maar ze doen dit vanuit een gedegen organisatie.

Zie Algerije dat Duitsland het vuur na aan de schenen legde, kijk naar Costa Rica dat glorieus drie ex-wereldkampioenen in de groepsfase achter zich liet en zich heldhaftig met tien man langs Griekenland knokte en dus 'zomaar' in de kwartfinale tegen Nederland speelt. Gisteren voegde Zwitserland zich in dit rijtje kleine helden, alhoewel niks daar in het begin van het toernooi op leek. De openingswedstrijd tegen Ecuador werd ternauwernood in blessuretijd gewonnen met 2-1. Daarna walste Frankrijk met 5-2 over Zwitserland heen. Het was pas tegen Honduras dat Xherdan Shaqiri, de 'Alpen-Messi', zijn ploeg bij de hand nam door een hattrick te maken: 3-0. "Het is een goede ploeg met een paar topspelers", vond Javier Mascherano desondanks. Met name Shaqiri en Seferovic moeten we goed in de gaten houden."

Het leken de gebruikelijke beleefdheden, ook omdat de Zwitsers nog nooit eerder van Argentinië wisten te winnen. "Uiteraard zijn we de outsider, we hebben niets te verliezen', meende bondscoach Ottmar Hitzfeld die zijn trainersloopbaan beëindigt en een uur voor de wedstrijd hoorde dat zijn broer Winfried was overleden. "We kunnen geschiedenis schrijven. In één duel is alles mogelijk."

Argentinië won weliswaar alle wedstrijden in Groep F, maar draait allerminst soepel. Steeds was het Lionel Messi die het verschil maakte, zonder groots te spelen. Zo ook gisteren. De rest van het Argentijnse team parasiteert volledig op de grillen van hun aanvoerder. Angel di Maria grossierde gisteren in balverlies en Argentinië creëerde amper kansen. Maar opnieuw was één flits van Messi voldoende voor de volle buit.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d