Alle ingrediënten aanwezig

3 juli 2014 om 09:39 door Johan van Boven
Alle ingrediënten aanwezig

Fitheid
Wie al zijn wedstrijden in de slotfase beslist, weet dat het met de fitheid wel goed zit. Terwijl de tegenstanders op een gegeven moment met de tong op hun schoenen lopen, blijven de spelers van het Nederlands elftal maar gaan. Dat levert tegen het eind van de wedstrijd altijd kansen op, veel meer dan in de meestal veel zwakkere eerste helft van de duels die Oranje tot nu toe heeft afgewerkt. Vanaf zijn eerste werkdag van zijn tweede termijn als bondscoach heeft Louis van Gaal gehamerd op het belang van fitheid. Mede door zijn ervaringen ooit met Ajax in Mexico City wist Van Gaal dat het zo nu en dan een uitputtingsslag kon gaan worden in Brazilië. De hitte van Fortaleza werd in de achtste finale dan ook als extra tegenstander gezien, maar Nederland kon er dankzij het prima fysieke gestel van de spelers beter mee omgaan dan nota bene de ploeg uit Midden-Amerika.

Geluk
Een wereldkampioen zonder geluk bestaat niet. Het Nederlands elftal heeft al aardig wat porties gehad. Met een beetje pech had Oranje tegen Spanje al snel met 2-0 of 3-0 achter gestaan en had het Wonder van Salvador nooit plaats gevonden. Ook tegen Australië kwam de ploeg van Van Gaal een paar keer goed weg en wat te denken van de late ontsnappingen tegen Chili en Mexico. Bovendien mag Nederland niet klagen over het prettige deel van het speelschema met op papier de eenvoudigere tegenstanders.

Wapens
Je kunt alleen ver op een toernooi komen als je specifieke wapens hebt, zei Bert van Marwijk zo'n vier jaar geleden. Die wet zal altijd blijven gelden, ook nu in Brazilië. Met Arjen Robben heeft Nederland misschien wel het gevaarlijkste wapen van alle teams in huis. Dan heb je ook nog Robin van Persie als tweede spits en wat gaat Wesley Sneijder nog allemaal laten zien? Om over het reserve-arsenaal nog maar te zwijgen. Het totaal van twaalf treffers is voor een derde te danken aan invallers.

Sfeer
Sommige spelers krijgen zelfs kippenvel op hun armen als het over de sfeer in de groep hebben. Mede dankzij het goede trainingskamp en de 5-1 overwinning op Spanje is er in de Oranjeselectie iets losgekomen, dat niemand exact kan omschrijven. Als de resultaten goed blijven, wordt dat gevoel sterker en sterker. Iedereen schikt zich in zijn rol, hoeveel minuten hij ook heeft gespeeld. Na de vier zeges was er overigens van uitbundigheid nauwelijks sprake. Even wat muziek draaien, maar geen polonaise en dansende spelers. Dat komt na de zevende wedstrijd wel, is de gedeelde opvatting in de kleedkamer van het Nederlands elftal.

Vertrouwen
De grote jongens hadden echt wel hun twijfels tijdens de voorbereiding. Ook al zeiden ze het niet, spelers als Van Persie, Robben en Sneijder stonden echt af en toe met hun ogen te knipperen toen ze kennismaakten met het niveau van de Eredivisiespelers. Die hebben inmiddels echter bewezen dat ze op hun eerste WK hun mannetje staan. De creatievelingen vertrouwen volledig op de organisatie achterin.

Groei
Een wereldkampioen groeit in het toernooi. Niet alleen als ploeg, maar ook individueel. Na de 5-1 tegen Spanje was dat geen eenvoudige opgave, maar een deel van de spelers is het gelukt. Stefan de Vrij verdient daarbij een speciale vermelding. De verdediger van Feyenoord kwam aanvankelijk over als een timide en voorzichtige beginneling, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige WK-speler. Tegen Mexico kon hij zelfs aanvoerder Van Persie verwijten dat hij niets deed met twee perfecte boogballen over de vijandelijke verdediging. Als zelfs de beoogde zwakste schakel boven zichzelf uitstijgt, weet je dat het een heel erg prettig toernooi kan worden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d