Adam Maher is leeg in zijn hoofd

31 juli 2014 om 08:26 door Jeroen Haverkort
Adam Maher is leeg in zijn hoofd

Dit moet jouw jaar worden…
Ja, maar dat is meer voor mezelf en mijn familie. Ik wil er alles uithalen wat er in zit.

Heb je dat vorig jaar gedaan?
Vorig seizoen was moeilijk, maar leerzaam. Ik begon meteen vanuit het EK, had geen vakantie. In die paar korte dagen was ik vooral bezig met mijn overgang naar PSV. Je hebt rust nodig om te presteren en die rust heb ik vorig seizoen geen moment gehad. Ik was niet vrij in mijn hoofd. Nu heb ik een heerlijke vakantie gehad en geen moment aan voetbal gedacht. Ik heb rust genomen om dit seizoen te vlammen.

Phillip Cocu gaf aan wat de redenen waren van je mindere presteren: druk, andere omstandigheden en een veranderd takenpakket. Klopt dit?
Ja. Ik was vorig jaar te veel bezig met bijzaken en nu moet ik accepteren dat het team me nodig heeft op een andere positie. Ik kwam van AZ waar ik op 'tien' speelde en daar heeft ook altijd mijn voorkeur gelegen. Maar ik moet beseffen dat ik nu bij een andere club speel die zonder 'tien' speelt. We spelen met twee aanvallende middenvelders en in dat systeem wordt er meer van me gevraagd. Als enige aanvallende middenvelder heb je meer vrijheid. Op de manier waarop PSV speelt, moet ik meer kijken naar anderen. Dat brengt meer verantwoordelijkheid met zich mee. Ik moest daar aan wennen, maar voel me er inmiddels goed bij. Voor mij is het aantal doelpunten en assists niet belangrijk. Ik wil belangrijk zijn voor het team, ik ben klaar voor een voortrekkersrol.

Mark van Bommel is nu nauw betrokken bij het eerste. Tijdens de bekerfinale tussen AZ en PSV waren jullie aan het geinen. Volgens mij heeft hij ook een bijdrage gehad in je komst naar PSV. Klopt dat?
Hahaha, hij vertelde toen inderdaad dat ik voor PSV moest kiezen. Sindsdien heb ik wel een goede band met Mark. Ik vind het fijn dat hij in de technische staf zit, hij is veel met bezig. Mark weet waarover hij praat, hij was natuurlijk een topspeler net zoals Cocu. Er wordt vaak gezegd dat je het allemaal zelf moet doen. Dat klopt ook wel, maar het is fijn als je hulp krijgt van mensen die in de absolute top hebben gespeeld.

Cocu prees jouw instelling toen je ernaast kwam te staan, vond dat je er goed mee omging. Toch kreeg je van de buitenwereld een stempel opgeplakt…
Het is kennelijk voor de buitenwereld belangrijker wat een of andere analyticus roept, dan wat de trainer roept. Iedereen neemt dat stempel dan over. En het feit dat ik voor een flink bedrag was gekocht, speelde ook mee. Op een gegeven moment werd er van alles geroepen. Zo zou ik hier alleen wonen en mijn vertrouwde omgeving missen. Maar mijn ouders zijn met me meegekomen naar Eindhoven en ik woon gewoon bij ze. Ik werd gezocht.

Je maakte het jezelf ook niet makkelijk. Je ontweek een tijd de pers. Waarom gaf je geen openheid van zaken?
Sommige dingen heb ik niet zo handig aangepakt, maar ik ben niet zo'n prater en ik hoef de buitenwereld niet te laten horen wie er gelijk heeft. Iedereen zal toch zijn mening hebben en zeggen wat hij wil. Dat verandert toch niet. De mensen om me heen weten hoe ik in elkaar steek. 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d