Boëtius pakt nu liever de bijbel dan de PlayStation

12 mei 2014 om 10:15 door Johan van Boven
Boëtius pakt nu liever de bijbel dan de PlayStation

De regen klaterde de afgelopen dagen veelvuldig naar beneden in Hoenderloo en ook de wind deed van zich spreken. Het had allemaal geen invloed op het goede humeur van Jean-Paul Boëtius. Telkens weer lachte de Feyenoorder zijn beugel bloot. Niet alleen omdat hij dolblij is met de trainingsstage bij het Nederlands elftal en omdat hij hoop heeft op een plek in de WK-selectie. Maar vooral omdat het in zijn karakter zit opgesloten.

Ook in zijn spel zit de vrolijkheid opgesloten. Alsof de 20-jarige linksbuiten zich in een speeltuin begeeft. "Dat is nu eenmaal mijn beleving", zegt de onbevangen Boëtius. "Als ik vrolijk ben en plezier heb, gaat het spelletje mij beter af dan wanneer ik me geforceerd probeer te focussen. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen plezier en focus, maar als ik mezelf te veel druk opleg gaat het fout. Dus als je mijn beugel ziet, weet je dat het goed zit."

Met al die jonkies verwacht je dat het op de kamers van het spelershotel ook een dolle boel is. Straattaal, gamen, harde muziek, dat soort zaken. Maar als de eenmalig international een paar uurtjes voor zichzelf heeft, is hij juist rustig. "Overdag slaap ik een uurtje om te ontspannen, 's-avonds kijk ik een dvd-tje of lees ik boeken over het geloof. In hotels ligt altijd wel een bijbel, maar voor de zekerheid heb ik die van mezelf meegenomen. Verder lees ik boeken die de mensen van onze kerk hebben geschreven."

Elke zaterdag en dinsdag gaat Boëtius in Rotterdam naar de kerk: World Mission Society Church of God. "Op die manier krijg ik levenslessen voorgeschoteld, elke dag is het weer een andere. Mijn PlayStation heb ik thuis gelaten, daar heb ik de afgelopen tijd sowieso minder behoefte aan. Het lezen van boeken over het geloof inspireert me meer."

Morgen hoort hij of Louis van Gaal hem opneemt in de voorlopige WK-selectie van dertig man. Boëtius heeft goede hoop. "Ik heb zéker het idee dat ik mee kan naar het WK. Als je daar niet in gelooft, dan heb je hier niets te zoeken. Natuurlijk melden de grote namen zich straks bij de selectie, maar je moet daardoor niet denken dat je maar een outsider bent ofzo. Ik voel me sterker dan ik me het hele seizoen heb gevoeld. Die paar vrije dagen na de laatste competitiewedstrijd hebben me goed gedaan." 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d