Jans na bekerwinst: Ik wil dit heel bewust meemaken

22 april 2014 om 09:24 door Johan van Boven
Jans na bekerwinst: Ik wil dit heel bewust meemaken

Ron Jans had een hoop rare verhalen gehoord over het kampioensfeest van PEC Zwolle in het seizoen 2011/2012. Zo zou een flink aangeschoten Bram van Polen zijn blote billen tegen het raam van de spelersbus hebben gedrukt toen de Jupiler Leaguetitel binnen was. Dus drukte hij zijn selectie eergisteren op het hart dat ze na de 5-1 winst op Ajax niet over de schreef moesten gaan qua alcoholgebruik.

"Zelf ga ik ook tot de grens, want ik wil dit heel bewust meemaken", aldus de trainer van PEC Zwolle. "Tegen de spelers heb ik ook gezegd dat ze het feestgedruis volledig moeten meekrijgen, want dit maken ze waarschijnlijk nooit meer mee. Dan zou het toch zonde zijn als ze zich sommige dingen niet meer kunnen herinneren door de drank? Bovendien zijn ze in dienst van de club en hebben ze een voorbeeldfunctie. Als je echt dronken bent, kun je dingen doen die je voor de rest van je leven achtervolgen. Stel dat Bram van Polen op de rondvaartboot of in de spelersbus weer zijn billen laat zien als het publiek daarom roept. Hij is 28 jaar en vader, dan vind ik dat niet kunnen."

Nu is het niet zo dat Jans als een strenge schoolmeester (zijn vorige beroep) zijn spelers op de vingers keek als er weer een blikje bier werd opengetrokken. Na de verloren bekerfinales in 1928 en 1977 is er immers geschiedenis geschreven door PEC Zwolle en zal in Overijssel voortaan alleen nog over 2014 worden gerept.

"Ik vind het heel mooi dat we iets hebben bereikt dat bij PEC Zwolle nog nooit eerder is gelukt", zegt Jans. "Nu komen er boeken uit met de opstelling en de namen van de technische staf. Als we alleen Europees voetbal hadden gehaald, was het toch een minder uitbundig feestje geworden. Dan had Ronald Koeman wel een beetje gelijk gehad dat het eigenlijk onzin is dat de verliezend bekerfinalist Europees voetbal mag gaan spelen. En dan had iedereen het nog steeds over de gemakkelijke loting gehad. Maar nu hebben we geheel op eigen kracht de beker gewonnen en nog op een overtuigende manier ook. Aan ons nu de taak om Nederland goed te vertegenwoordigen in de Europa League. Maar dat zien we in augustus wel weer." Lachend: "Ik denk dat er na de 5-1 zege op Ajax heel wat grote clubs uit Europa wakker van ons zullen liggen."

In augustus kan PEC Zwolle ook al de volgende prijs pakken. In de Amsterdam ArenA strijdt het dan om de Johan Cruijffschaal. Jans: "Dat is waar ook, daar had ik nog helemaal niet aan gedacht. Een makkie? Haha. Eerlijk gezegd ben ik daar nog niet met mijn gedachten." Eerst nog een biertje.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d