Geslepen Cancellara benut enige kans in ‘Vlaanderen’

7 april 2014 om 07:00 door Luc Wierts
Geslepen Cancellara benut enige kans in ‘Vlaanderen’

De ervaren Fabian Cancellara legt drie jonge Belgen in hun eerste grote finale in de Ronde van Vlaanderen zijn wil op.

Topfavoriet
Fabian Cancellara begon gisteren als topfavoriet aan de Ronde van Vlaanderen en de Zwitser maakte die faam ook waar aan de finish in Oudenaarde. Daar klopte hij medevluchters Greg van Avermaet, Sep Vanmarcke en Stijn Vandenbergh en mocht hij zijn derde zege in Vlaanderens Mooiste bijschrijven. Wat ging er mis bij zijn uitdagers?

In de groep die met nog 45 kilometer te rijden op de Koppenberg de laatste vluchters bijhaalde, was Omega Pharma-Quick Step met vier man vertegenwoordigd. De immer sterke klassiekersploeg van Patrick Levefere was met Niki Terpstra, Tom Boonen en Zdenek Stybar in de positie om dat overwicht uit te spelen. Dat lukte echter niet.

Achtervolging
“Toen Stijn Vandenbergh met Greg van Avermaet meeging, had iemand anders van ons mee moeten springen”, gaf Niki Terpstra toe. Hij eindigde als zesde, een plek voor medekopman Tom Boonen. “Cancellara ging op de Oude Kwaremont en toen kwam ik te kort. Hij had een gaatje met Vanmarcke en de achtervolging liep niet. Het was ieder voor zich.” Terpstra probeerde het nog met de Noor Alexander Kristoff, maar haalde het viertal nooit meer in.

Ploegleider Wilfried Peeters had ook liever gezien dat zijn andere renners mee hadden gekund. Vandenbergh is immers geen rappe sprinter. “We hadden niet de juiste mannen in de juiste groep. Maar als iemand anders beter is, wil dat niet zeggen dat je de zege verspeelt.” Dat er geen podiumplaats in zat, deerde hem niet. “Er is maar één plek die telt.”

Tevreden
Bij Belkin waren ze best tevreden met de derde plek van Vanmarcke. “Sep zat in de juiste groep en heeft meegesprint om de zege”, analyseerde Nico Verhoeven. “Hij heeft gedaan wat hij moest doen. Voor Omega Pharma ging het denk ik mis, toen ze op de Kwaremont niet konden volgen.” Bij een demarrage van Vandenberg en Van Avermaet in de slotkilometers, hield Cancellara de benen stil en na lang twijfelen reed Vanmarcke het gat toch dicht. “Voor hetzelfde geld win je de sprint. Dat hij daar een fout maakt, kun je dus alleen achteraf zeggen”, vond Verhoeven.

En de winnaar? Die verontschuldigde zich met een knipoog bij de Belgen. “Ik was de hele dag in de verdediging, zeker met de druk die op mij lag. Mijn ervaring is me in de finale van pas gekomen. Ik ben ijskoud gebleven. Ik wist dat het voor Greg de eerste keer was dat hij hier als kopman voor de zege reed en dat gold voor Sep ook. Ik had niet veel over en wist dat ik dat maar een keer kon inzetten en dat was in de sprint.” 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d