Anema leest Amerikanen de les

20 februari 2014 om 23:00 door © 2014 ANP
Anema leest Amerikanen de les

SOTSJI (ANP) - Jillert Anema heeft donderdag naam gemaakt in de Verenigde Staten. De Friese schaatscoach, altijd in voor een dolletje, werd in Sotsji live geïnterviewd voor de Amerikaanse tv-zender CNBC. Het liep uit op een kolderiek interview, waarbij Anema het Amerikaanse sportsysteem flink onder vuur nam. De BAM-coach lachte bovendien de suggestie weg dat het veelbesproken pak de reden is dat de schaatsers van 'Team USA' zo teleurstellend presteren op de Winterspelen.

,,Dat pak van jullie was één van de redenen. Niet omdat het slecht was, maar omdat jullie schaatsers dachten dat het slecht was. Wij hebben iets gevonden dat ons pak heel snel maakt. Dat is namelijk de schaatser in het pak. Als schaatser moet je in jezelf geloven, zoals Amerikanen normaal gesproken altijd doen. Jullie zijn toch altijd de beste? Maar dat is niet waar'', zo riep Anema, die niet te stuiten was door de presentator in de studio en de interviewster die naast hem zat.

De trainer van Jorrit Bergsma (goud op de 10 kilometer) snapt niets van de Amerikaanse verbazing over de Nederlandse medaille-oogst in Sotsji. ,,Jullie bedenken je eigen sport, zoals American football, en denken dan dat jullie de beste van de wereld zijn. Maar met voetbal behoren jullie niet eens tot de top 30, dus hou maar op. Als je elke 4 jaar op de Spelen staat, dan kan je je meten met de rest van de wereld en dan weet je je plaats. En jullie hebben nu nul medailles. Nul!''

Volgens Anema hebben de Amerikanen de flop op de schaatsbaan volledig aan zichzelf te danken. ,,Jullie steken al het geld in American football, een sport waarbij ze elkaar bijna afmaken. Er blijft niets over voor het schaatsen. In ons land strijden alle teams tegen elkaar. Het is heel Amerikaans, de sterkste wint. Jullie vragen je toch ook niet af waarom het 'Dream Team' altijd goud wint bij de Zomerspelen? Maar jullie vragen mij wel waarom wij zoveel winnen met schaatsen. Ik vind goud in het schaatsen net zoveel waard als goud met basketbal. En wij hebben al 22 medailles, dat halen jullie nooit met basketbal, dus wij zijn slim!''

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d