Nadal overklast opnieuw Federer

24 januari 2014 om 15:20 door © 2014 ANP
Nadal overklast opnieuw Federer

MELBOURNE (ANP) - De Australian Open maakte zich vrijdag op voor een spannende kraker in de Rod Laver Arena, maar het tennispubliek kwam bedrogen uit. Rafael Nadal overklaste in de halve finales Roger Federer in drie sets: 7-6 (4) 6-3 6-3.

De Spaanse nummer 1 van de wereld sloeg de ballen hard en scherp en hij gaf zijn Zwitserse aartsrivaal eigenlijk geen schijn van kans. De Mallorcaan kan zondag zijn 14e grandslamtitel veroveren. Hij treft in de finale de Zwitser Stanislas Wawrinka.

Juist vanwege de topvorm die Federer tot aan de halve finales had geëtaleerd in Melbourne, verwachtte menigeen een hoogstaande thriller van de 33e ontmoeting tussen de twee tennisgrootheden. De eerste set was veelbelovend. Nadal en Federer behielden hun servicegames en lieten het op een tiebreak aankomen.

Game

Nadal won die beslissende game met 7-4 en begon daarna het spel te domineren. Hij brak Federer in de zesde game van het tweede bedrijf en opende de derde set direct weer met een break. De Zwitser krabbelde heel even terug door terug te breken, maar het mocht niet baten. Nadal bleef hem in het vervolg van de set overklassen en benutte zijn tweede wedstrijdpunt na 2 uur en 24 minuten. Het betekende zijn 23e overwinning op Federer.

,,Het was mijn beste wedstrijd van dit toernooi'', zei de winnaar na afloop. ,,Mijn winst in de tiebreak van de eerste set was zeker beslissend. Die gaf me het vertrouwen. Ik speelde erg goed. Federer probeerde agressief te spelen. Hij kan dat en ik vind het ook elke keer weer een eer om tegen hem te mogen spelen. Het is niet vanzelfsprekend dat ik van hem win.''

Knieblessure

Nadal miste het grandslamtoernooi in Melbourne vorig jaar wegens een knieblessure. ,,Het is best wel emotioneel weer in de finale te staan in de Rod Laver Arena. Ik denk eigenlijk niet aan mijn 14e grand slam, wel beloof ik dat ik heel erg mijn best ga doen.'' De statistieken spreken wel heel duidelijk in het voordeel van de Spanjaard. Hij won tot dusver alle 12 ontmoetingen van Wawrinka. De Zwitser won zelfs geen enkele set.

Nadal wilde niet al te veel kwijt over de blaren op zijn linkerhand, die hem vooral hinderden bij het serveren. ,,Er zat minder tape omheen. Dat was een risico en ik moest het een keer vervangen, maar het ging goed. Ik had geen pijn.''

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d