WK 2014: Loting WK-voetbal - Poule des doods voor Oranje?

3 december 2013 om 13:11 door D. van Aken

Het Nederlands elftal weet vrijdag in het begin van de avond welke drie ploegen het treft in de poulefase van het WK-voetbal in Brazilië. Bondcoach Louis van Gaal is er voor Nederland bij als de 32 deelnemende landen in het Braziliaanse Costa do Sauipe over acht poules van vier worden verdeeld.

Wordt het voor Oranje een poule des doods met tegenstanders als Brazilië, Frankrijk en Japan of een groep met perspectief (bijvoorbeeld Zwitserland, Algerije en Honduras).

Het is voor het eerst dat Brazilië, Argentinië, Duitsland, Uruguay, Italië, Frankrijk, Engeland en Spanje gezamenlijk aan een WK deelnemen. Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië treedt voor de tweede keer als gastheer op van de beste landenploegen van de wereld, nadat Uruguay er in 1950 de wereldtitel veroverde.

Doellijntechnologie

Voor het eerst kunnen arbiters tijdens een WK gebruik maken van doellijntechnologie. Mogelijk valt er aan het einde van het toernooi nog een primeur te noteren. Nog nooit won een Europees land in Zuid-Amerika de wereldtitel. Dat gegeven maakt Brazilië en Argentinië wellicht grotere favorieten dan Duitsland of Spanje.

Start WK

Het 20e WK-voetbal begint op 12 juni in Sao Paulo en eindigt op 13 juli in Rio de Janeiro, uiteraard in het befaamde Maracana-stadion. Twaalf steden en evenzoveel stadions vormen het decor voor de eerste mondiale eindstrijd in Zuid-Amerika sinds 1978, toen het Nederlands elftal in de verlenging van de finale voor gastland Argentinië capituleerde (3-1). Oranje verblijft tijdens de eindronde aan het fraaie Ipanema-strand van Rio de Janeiro. Vanuit daar is het nog ruim 3000 kilometer reizen naar Manaus, de enige speelstad in het Amazone-gebied.

Slogan, bal en mascotte

De slogan van het toernooi in het land van samba en dans is: All in one Rhythm, oftewel alles in een ritme. De speelbal luistert naar de naam Brazuca, wat zoiets als Braziliaanse trots betekent. De mascotte is naar gordeldier Fuleco vernoemd. In die naam zitten niet geheel toevallig de woorden Futebol en Ecologia verborgen.

Het WK moet vooral een feest worden, maar heeft ook al tot protesten geleid. Zo hadden veel Brazilianen liever gezien dat met het geld voor het evenement de matige gezondheidszorg en leefomstandigheden voor inwoners van vele sloppenwijken was verbeterd. Voor bezoekers belooft het een duur toernooi te worden. Een beetje hotelkamer in Rio de Janeiro kost tijdens de eindronde al snel 300 euro per nacht.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d