Lance Armstrong zoekt naar medeschuldigen bij de UCI

19 november 2013 om 06:56 door Luc Wierts
Lance Armstrong zoekt naar medeschuldigen bij de UCI

Hoewel voormalig voorzitter van de wielerbond Hein Verbruggen twee weken geleden in een brief afscheid nam van zijn sport, heeft dopingzondaar Lance Armstrong hem gisteren terug in het oog van de dopingstorm gebracht. De Amerikaan beschuldigde de erevoorzitter van de UCI van hulp bij het verdoezelen van een positieve dopingtest in 1999. Opmerkelijk is de beschuldiging, omdat uit interne UCI-documenten blijkt dat er helemaal geen sprake van een positieve test was, maar slechts de aanwezigheid van minieme sporen corticosteroïden werd vastgesteld, waarschijnlijk afkomstig van een huidzalf. ”Hoogstwaarschijnlijk geen overtreding van de dopingregels”, luidt de conclusie van de UCI. Maakt Armstrong de zaak nu ineens zelf groter om de beschuldigende vinger richting de UCI te wijzen?

Volgens Armstrong was het de toenmalige UCI-voorzitter Verbruggen die in 1999 zou hebben gepleit om een positieve dopingtest van de Amerikaan op corticosteoïden weg te werken. ”Hein zei: ’dit is een echt probleem voor me . Het betekent de knock-out voor onze sport, in het jaar na de Festina-affaire. Dus we zullen iets moeten verzinnen’”, zo vertelde Armstrong in het interview aan Daily Mail. De teamarts van US Postal schreef met terugwerkende kracht een attest voor een zalf tegen zadelpijn uit en gaf het een recept een vroegere datum. Met medeweten van Verbruggen, zo liet de Amerikaan zondag weten.

De voormalig voorzitter van de UCI heeft altijd alle aantijgingen over betrokkenheid en cover-ups van het dopinggebruik van Armstrong ten stelligste ontkend. ”De positie van de UCI in de Tour van 1999 en 2001 is al opgehelderd. Ik hoef dat niet meer te herhalen”, staat in Verbruggens brief van begin november. Daarin wijst de 72-jarige Nederlander alle beschuldigingen over onethisch handelen van de hand en zegt een schoon geweten te hebben.

Dit is de eerste keer dat de beschuldiging aan het adres van Verbruggen van Armstrong zelf komt. "Denken dat ik officials ga beschermen na de manier waarop ze me hebben behandeld, is belachelijk", gaf de Amerikaan zijn beweegredenen prijs. ”Ik ga niet liegen om ze te beschermen. Ik haat ze. Ze gooiden me onder de bus. Ik ben klaar met ze.”

De Amerikaan klinkt als een afgewezen minnares die vuile was wil buiten hangen. Vorige week liet hij nogmaals weten zijn verhaal te willen doen voor een speciale waarheidscommissie die het dopingverleden gaat onderzoeken, maar dat hij wel op dezelfde manier wil worden behandeld als andere renners die bijvoorbeeld strafvermindering kregen.

Meeslepen

"Deze flitspaal heeft Lance Armstrong in ieder geval niet betrapt", zegt Hans Vandeweghe, directeur van de wielerbond Vlaanderen en auteur van het boek Wie gelooft die renners nog? over de veelbesproken test uit de Tour van 1999. ”Sinds de publicatie in L’équipe van 2005 weten we uit hertests van de urinestalen dat Armstrong die Tour alle dagen vol met epo zat, dus waarom zou hij gaan klooien met corticosteroïden? De sporen uit het onderzoek wijzen eerder op het daadwerkelijke gebruik een zalf dan op injecties. Dan zou hij alle dagen positief hebben getest.”

Armstrong doet er volgens Vandeweghe zelf aan mee om de zaak groter te maken dan hij is. ”Hein Verbruggen zal paniekerig zijn geweest dat het nieuws naar buiten kwam. Maar hij heeft dus geen positieve test verdonkeremaand. En het is ook niet zo dat Verbruggen hem aangespoord heeft om epo te gebruiken. Hij vindt zelf dat hij niets verkeerd heeft gedaan, wat voor hem betekent dat hij nooit een positieve test heeft weggemoffeld en het imago van de sport heeft proberen te beschermen. Armstrong lijkt met deze actie alsof hij ten einde raad is en iedereen probeert mee te trekken in zijn val.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d