Uur U nadert voor FBK Stadion

7 oktober 2013 om 16:40 door © 2013 ANP
Uur U nadert voor FBK Stadion

HENGELO (ANP) - Vindt de politiek in Hengelo een tekort van 150.000 euro acceptabel om de FBK-Games te behouden voor de stad? Die vraag komt feitelijk dinsdagavond in stemming in de gemeenteraad, als een definitief besluit over de toekomst van het atletiekstadion moet worden genomen. ,,Want per saldo missen we dat bedrag. Het zal er om hangen. De stemverhouding is denk ik 50-50. Maar niets zo lastig als politiek'', zegt directeur Hans Kloosterman van de stichting, die het jaarlijkse topatletiekgala organiseert.

Het college van B en W stelt voor het stadion te verkopen aan FC Twente. Alleen dan kan een voorgenomen bezuiniging van 281.000 euro worden gerealiseerd. Die 'rationele keuze', zoals het gemeentebestuur het omschrijft, betekent wel het einde van de FBK-Games. In de plannen van de Enschedese eredivisieclub is geen ruimte meer voor het atletiekevenement, dat in 32 jaar is uitgegroeid tot een gala met mondiale allure.

Veel partijen in de gemeenteraad staan positief tegenover het alternatieve plan dat de stichting FBK-Games heeft uitgewerkt. In dat plan kan het tekort op de exploitatie zo'n beetje worden gehalveerd. In juli nam de gemeenteraad een motie aan waarin ze aangeeft dat een bezuiniging van 140.000 euro volstaat om de FBK-Games te steunen.

Levensvatbaarheid

Over de levensvatbaarheid van de FBK-Games hoeft niemand te twijfelen. De stichting werkt sinds kort samen met het Belgische sportmarketingbureau Golazo Sports. ,,Die geeft ons de garantie dat we een hoofdsponsor krijgen. Het is een gerenommeerd bedrijf dat dat waar kan maken'', zegt Kloosterman, die zich vooral verbaast over de opstelling van de Hengelose wethouder Lievers van sport. ,,Die heeft er toch vooral een financieel verhaal van gemaakt. Maar een internationaal sportevenement als de FBK-Games kun je niet alleen op financiële aspecten beoordelen.''

Kloosterman is ook blij met de oproep van topbestuurders en -ondernemers uit de regio en sportkoepel NOC*NSF om de FBK-Games te behouden. ,,Als iemand als André Bolhuis een brief schrijft, kun je die niet zomaar terzijde leggen met als argument dat de sportkoepel er geen geld bij gedaan heeft. De wethouder zou dan toch op zijn minst de voorzitter van NOC*NSF moeten uitnodigen voor een gesprek. Wie weet, kan Bolhuis zich sterk maken voor subsidie vanuit het ministerie van VWS.''

Van de plannen van FC Twente weet Kloosterman weinig. ,,Er is alleen een briefje waarin staat de FC Twente bereid is te praten over een overname. Dat is alles.''

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d