UCI: kleinere ploegen, minder koersdagen

31 oktober 2013 om 23:20 door © 2013 ANP
UCI: kleinere ploegen, minder koersdagen

RIJSWIJK (ANP) - De internationale wielrenunie UCI streeft ernaar dat ploegen vanaf 2015 nog maar uit maximaal 22 renners bestaan. De teams uit de hoogste klasse zouden maximaal 120 koersdagen van het hoogste niveau rijden met in de meeste koersen slechts zeven renners. Alleen in de grote rondes (Giro,Tour, Vuelta) bestaan de ploegen nog uit negen renners.

De plannen, uitgelekt via de Italiaanse website cicloweb.it, moeten vanaf 2015 in fases worden ingevoerd en hebben als doel de werkomstandigheden te verbeteren. In kleinere ploegen is er meer individuele begeleiding mogelijk, terwijl het tot veiligere omstandigheden moet leiden als er minder renners op de weg zijn.

Aan de grote rondes nemen volgens de plannen maximaal 20 ploegen (180 renners) deel: de 16 teams uit de te vormen eerste divisie en vier van de acht teams uit de tweede divisie. Ook de koersen worden verdeeld in categorieën waarbij opvalt dat de Eneco Tour niet meer tot de hoogste klasse behoort. Wel kunnen in de koersen uit de tweede divisie topteams uitkomen. De topploegen kunnen acht tot tien renners onderbrengen in een opleidingsploeg.

Het hervormingsplan is al met alle belanghebbenden besproken maar moet nog officieel worden bekrachtigd.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d