Ola Toivonen doet zijn werk gewoon

24 september 2013 om 09:57 door Jeroen Haverkort
Ola Toivonen doet zijn werk gewoon

Het applaus klaterde afgelopen zondagmiddag van de tribunes toen Ola Toivonen tijdens de topper PSV-Ajax door coach Phillip Cocu werd gewisseld. Met Oscar Hiljemark en Stijn Schaars zorgde de Zweed ervoor dat het Eindhovens middenveld bij tijd en wijle een onneembare vesting was voor de dolende Amsterdammers die met 4-0 klop kregen. "Het was een zware wedstrijd voor me, maar ik mis dan ook nog wat ritme", aldus de in genade aangenomen Zweed.

Afgelopen donderdag doolde PSV nog zelf rond in de eigen lege troosteloze betonbak die het Phillips Stadion was toen het Bulgaarse Ludogorets op bezoek kwam. Een beschamend 2-0 verlies dat niet op zichzelf stond, want de klad zat er de laatste weken goed in. Het chagrijn droop van de tribunes bij de fans die wel de moeite hadden genomen om hun ploeg aan te moedigen. Een ploeg die herinneringen opriep aan het PSV van vorig seizoen. Een PSV dat irritatie opriep. Uitgerekend in dat duel maakte Ola Toivonen, het enige overgebleven symbool van dat 'oude' PSV, zijn rentree in de basis. De fluitconcerten na afloop leken wel expliciet voor hem bestemd en een groot artikel in Voetbal International waarin hij werd bestempeld als de paria van PSV kwam daar ook nog eens overheen.
Maar PSV is nu ineens koploper in de Eredivisie en ook voor Toivonen ziet de wereld er ineens anders uit. Hij is (voor even?) paria af. Opportunisme ten top, zeker als je beseft dat Ajax ook de topper had kunnen winnen. "Ik ben ervan overtuigd dat PSV mij nog nodig zal hebben", zei Toivonen een paar weken geleden. Eerder dan verwacht kreeg hij zijn kans van Cocu, de man die eerder dit seizoen nog stoer riep dat 'als Toivonen niet zou vertrekken of bij zou tekenen, hij in het tweede kon gaan ballen'. Nu wil PSV met hem om tafel. "Nee, dat is nog niet gebeurd", aldus Toivonen. "Ik weet ook niet waar PSV het over wil hebben."

Natuurlijk weet hij dat wel, aangezien Cocu zijn ommezwaai als volgt verdedigt: "Je moet eerst een aanbieding om te verlengen krijgen, anders kun je niet verlengen." De kans is echter klein dat Toivonen hier op ingaat. Voor hem verandert er namelijk niks. De Zweed heeft het gezien in Eindhoven, is na dit seizoen transfervrij en heeft niet voor niets zijn zaakwaarnemer Martin Dahlin omgeruild voor de befaamde Mino Raiola.

Maar voor nu is het beter om zich even van de domme te houden, Toivonen weet hoe het werkt. Hij zegt 'no hard feelings' te hebben. "Dat ik nu speel is niets meer dan een opluchting. Het was een zware periode voor me, die ik hopelijk nu heb afgesloten. Nee, de kritiek heb ik me niet aangetrokken. Die glijdt van me af. Dit voelt ook niet als een revanche. Zolang ik PSV'er ben, doe ik hier gewoon mijn werk."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d