Comeback-kid Thiemo De Bakker breekt Groningse Martinihal af

13 september 2013 om 20:46 door Luc Wierts
Comeback-kid Thiemo De Bakker breekt Groningse Martinihal af

Met de wellicht meest heroïsche partij uit zijn carrière tot dusverre heeft Thiemo de Bakker Nederland in de Davis Cup tegen Oostenrijk op 2-0 gezet. De 24-jarige Nederlander knokte zich in het Groningse Martini Plaza tegen Jürgen Melzer terug van een 2-1 achterstand in sets   en sloeg in de beslissende vijfde set genadeloos toe: 5-7 7-5 5-7 6-4 6-1 tegen de nummer 27 van de wereld.   “Ik heb ook eens in de Davis Cup van Gael Monfils gewonnen, maar deze is denk ik mooier, omdat ik ook nog eens 2-1 in sets achterstond. Op die comeback ben ik trots”, zei een opgetogen De Bakker.

De geboren Hagenaar tennisser heeft in de afgelopen jaren nogal wat vormdipjes gekend, maar gaf zijn eigen zelfvertrouwen een enorme boost met de verrassende overwinning. “Ik dacht vooraf dat ik een kans maakte.” Zijn teamcaptain Jan Siemerink viel hem bij. “Ik heb hier Thiemo opgesteld omdat ik weet dat hij het in zich heeft om van een topspeler te winnen.”

De Bakker, die deze week net uit de top 100 van de ATP-lijst kukelde )nu 108e , had het vooral in de eerste drie sets buitengewoon zwaar tegen de 32-jarige Oostenrijker die in het verleden top tienspeler was. In de tweede set overleefde De Bakker diverse breakpoints en toonde veerkracht door zelf wel toe te slaan, al was dat ook pas in derde instantie. In de derde set leek de Oostenrijker de partij toch naar zich toe te trekken, maar De Bakker gaf niet op. “Ik had het in de tweede set al zwaar, maar hield me vast aan de gedachte dat ik best goed stond te spelen. En wetende dat hij tijdens de wedstrijd ook kan schommelen in zijn niveau , ben ik blijven knokken.”

Melzer die teleurgesteld was dat hij zijn kansen niet had gepakt in de tweede en vierde set, was vooral verrast dat De Bakker zijn niveau zo lang zo constant wist te houden. “In het verleden was de tenniscarrière van De Bakker wel eens een soort van achtbaan, maar dat bleek vandaag niets van. Hij wist zich iedere keer met geweldige ballen uit de problemen te knokken. Ik heb niet het gevoel dat ik daar iets heb laten liggen.”

In zijn pas vierde vijfsetter uit zijn carrière, oogde De Bakker opvallend fit aan het begin van de beslissende set. De ervaren Melzer zag er daarentegen vermoeid uit en kwam er vier games op rij niet aan te pas. De Bakker: “Ik zag dat hij zijn forehand minder goed raakte en steeds vaker slice gaf met de backhand in plaats van hard terug te slaan, wist ik dat ik nu voor ieder punt moest gaan.” De Nederlander zweepte het uitzinnige Groningse publiek nog eens op en liep binnen no-time uit naar 4-0. Daarna zorgde hij er vooral voor dat hij de riante voorsprong niet meer uit handen gaf. Een 40-0 voorsprong in de zesde game   trok Melzer nog terug tot deuce, maar De Bakker sloeg toch toe. In de volgende game maakte hij het af viel op het Groningse gelegenheidsgravel en zag praktisch een seconde later teamcaptain Jan Siemerink bovenop hem springen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d