Stybar doet wat Martin niet lukte

30 augustus 2013 om 19:55 door © 2013 ANP
Stybar doet wat Martin niet lukte

MAIRENA DE ALJARAFE (ANP) - Wat zijn ploeggenoot Tony Martin een dag eerder niet lukte, presteerde de Tsjechische wielrenner Zdenek Stybar vrijdag in de Ronde van Spanje wel. De 27-jarige coureur van Omega Pharma-QuickStep bleef in de zevende etappe net uit de greep van een jagend peloton, dat een seconde te laat kwam.

De vlucht van Stybar was wel een stuk minder indrukwekkend dan die van de Duitser in de zesde rit. Hij reed in plaats van 175 'maar' zo'n 15 kilometer op kop en had ook nog hulp van een kompaan. De Belgische wereldkampioen Philippe Gilbert vergezelde hem in de jacht op dagsucces. ,,Ik zei op 100 kilometer voor de streep al tegen de ploegleider dat ik het wilde proberen, met het oog op de bochtige slotkilometers'', zo blikte Stybar terug op zijn rit.

Stybar en Gilbert gingen er vandoor, net nadat een vroege kopgroep van drie renners door het peloton was ingerekend. De sprintersploegen slaagden er maar niet in het gat naar de tandem te dichten. In de laatste kilometer verdedigden beide coureurs met succes een voorsprong van 10 seconden om zo de spurtende Robert Wagner (3e) van zich af te houden. ,,Erg jammer, want de overwinning was binnen handbereik'', zei de Duitser van Belkin na afloop.

Perfect scenario

De Tsjech drukte uiteindelijk zijn voorwiel nipt eerder over de finishlijn dan Gilbert, die zo nog altijd wacht op zijn eerste overwinning in de regenboogtrui. ,,Het gebeurt niet dagelijks dat je de wereldkampioen kunt verslaan, het was een perfect scenario voor onze ploeg'', zei Stybar. Omega Pharma had met Gianni Meersman eventueel nog een plan-B in de kast, maar de Belg sprintte niet mee voor de ereplaatsen.

,,Dit is een mooie dag voor mij en voor het team, zeker na gisteren'', keek Stybar nog eens terug naar de solo van Martin. ,,Tony gaf ons veel moraal. We waren zo trots op hem'', aldus de winnaar van de Eneco Tour. ,,Eigenlijk voelde ik me in het begin van deze ronde niet zo goed, maar deze zege geeft me veel vertrouwen.''

Achter de beide kemphanen en de spurters leken alle klassementsrenners schadevrij richting de eerste zware bergrit van zaterdag te rijden, waarin de Italiaan Vincenzo Nibali 3 seconden voorsprong verdedigt op Chris Horner. Toch viel er in de slotfase nog een slachtoffer. De Ier Daniel Martin van Garmin-Sharp ging 11 kilometer voor de finish onderuit, verloor 1,5 minuut en werd naar het ziekenhuis afgevoerd voor onderzoek.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d