Uittocht topscorers Eredivisie naar het buitenland

8 juli 2013 om 20:37 door Luc Wierts
Uittocht topscorers Eredivisie naar het buitenland

Een plek bovenaan de topscorerslijst van de Eredivisie lijkt de kortste weg naar een buitenlands avontuur, zo lijkt deze zomer. Met het akkoord tussen Vitesse en Swansea City over Wilfried Bony is voor het derde haar op rij de topscorer in de zomer vertrokken uit de Eredivisie. De hele top 7 is zelfs gewild. Op Alfred Finnbogason en Graziano Pellè na hebben alle topschutters een transfer naar het buitenland op zak.

Bony is zoals te verwachten viel de hoofdprijs onder die Nederlandse transfers. De spits uit Ivoorkust vertrekt voor Vitesse voor een recordbedrag van naar verluidt tussen de 14 en 16 miljoen euro naar Swansea City. Daarmee overtreft hij ruimschoots de overgang van Marco van Ginkel naar Chelsea (naar verluidt 8,5 miljoen euro) en ook de duurste transfer uit de clubgeschiedenis. Nikos Machlas ging in 1999 voor 8,6 miljoen naar Ajax.

Maar ook PSV, dat ondanks de meeste treffers (103), geen absolute topscorer had, zag de twee succesvolste doelpuntenmakers vertrekken. Dries Mertens (16 goals) ging voor negen miljoen euro naar Napoli, Jeremain Lens (15 goals) voor eenzelfde bedrag naar Dinamo Kiev. AZ verkocht Jozy Altidore (23 treffers vorig seizoen) voor zo’n tien miljoen aan Sunderland en Roda JC's Sanharib Malki (goed voor 17 goals) vertrok naar het Turkse Kasimpasa voor anderhalf miljoen euro.

In Rotterdam houden ze ondertussen hun hart vast. Graziano Pellè tekende in de winterstop voor vier jaar bij Feyenoord, maar trok na zijn 27 goals de aandacht. Hoewel geen clubs zich concreet hebben gemeld bij Feyenoord, liet de Italiaan weten dat hij bij een mooie club voor een vertrek open staat.

Ook in Heerenveen werd de nummer drie van de topscorerslijst met een transfer in verband gebracht. Zo sloeg de club een bod van Werder Bremen op Alfred Finnbogason (23 goals) af. Volgens Italiaanse media is ook AC Milan geïnteresseerd in de spits. De Friese club zou wel een transfersom van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro voor de IJslander willen zien.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d