Tour de France 2013: Mollemania drijft prijs voor criteriums op

18 juli 2013 om 11:05 door D. van Aken
Tour de France 2013: Mollemania drijft prijs voor criteriums op

De goede prestaties van Bauke Mollema en Laurens ten Dam in de Tour de France hebben voor de organisatoren van de criteriums een keerzijde. Nu een podiumplaats voor met name Mollema nog altijd tot de mogelijkheden behoort en er een 'Mollemania' is, loopt zijn vraagprijs hard op. En dat terwijl de budgetten voor de bekende 'rondjes om de kerk' vanwege de economische crisis dit jaar flink zijn gereduceerd. "Het is passen en meten om alles rond te krijgen'', zegt John van den Akker, die als manager van Cycling Service de contracten tussen de organisatoren en de renners regelt.

Rustdag

Traditioneel is de tweede rustdag in de Tour het moment om renners vast te leggen voor de criteriums. Van den Akker kon maandag echter nog lang niet alle deals afsluiten. "De puzzelstukjes moeten nog in elkaar vallen. Dat komt allemaal wel goed, maar we hebben te maken met het feit dat de beslissingen nog moeten vallen. Als Mollema het podium haalt of in ieder geval top 5 rijdt, dan willen we hem daar wel voor belonen. Er komen echter nog drie bergritten aan, dus dat blijft afwachten.''

Bijverdienen

In de eerste dagen na de Tour kunnen de wielrenners na gedane inspanningen wat bijverdienen in de Nederlandse en Belgische criteriums, lokale wedstrijdjes waarin de toeschouwers hun helden van dichtbij voorbij zien razen. Voor de organisatoren is het zaak om met een aansprekend deelnemersveld te pronken. Populaire renners trekken meer publiek en dat betekent een hogere omzet bij de vele biertenten langs het parcours. "De budgetten zijn niet toereikend meer om veel buitenlanders te halen, maar alle Nederlandse criteriums willen graag Nederlandse renners aan de start hebben'', aldus Van den Akker. "Iedereen wil nu Mollema en Ten Dam. Maar als je kijkt naar wat een renner krijgt die op het podium in de Tour eindigt, dan is dat niet voor iedereen weggelegd.''

Minder geld

Ten opzichte van vorig jaar zijn de budgetten met zo'n 20 procent gedaald. Aan Van den Akker en zijn team de moeilijke taak om daarmee voor ieder criterium toch een interessant deelnemersveld te regelen. "Deze situatie met Mollema en Ten Dam had niemand op voorhand verwacht. Natuurlijk is het heel goed voor de Nederlandse wielersport, het publiek leeft intens mee, maar met het oog op de criteriums is het wel lastig. Uiteindelijk willen we Mollema graag belonen als hij hoog eindigt, maar dat moet niet ten koste gaan van zijn ploeggenoten. We willen zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt, het draait niet om één man. Wat dat betreft is het afwachten hoe deze situatie zich de komende dagen gaat ontwikkelen.''

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d