Tour de France 2013 kijktip: Een bus van Sauna Diana, wie wil dat niet

5 juli 2013 om 01:54 door Luc Wierts
Tour de France 2013 kijktip: Een bus van Sauna Diana, wie wil dat niet

‘Hoe een bordeel de Tour binnenreed’, zo luidt de ondertitel van de aflevering van Andere Tijden Sport die de NOS zondag uitzendt over Sauna Diana. De Engelse dubbeldekkerbus van de seksclub van Corry en Frans Siemons uit Zundert was een aparte verschijning in de Ronde van Frankrijk in de jaren tachtig, maar bovenal een absolute trendsetter, zo gaat programmamaker Bas Steman met betrokkenen als Jan Siemons en Eddy Bouwmans na. “Mijn ouders gebruikten ‘m voor hun amateurploeg en kwamen daarnaast in die bus naar mij en mijn broer kijken in die Tour”, vertelt Jan Siemons die zelf vijf keer de Tour reed. “In die tijd kleedden de renners zich achter de auto op een parkeerplaats om, dus dat was zeker luxe.”

Eddy Bouwmans, die voor de amateurploeg Sauna Diana reed voordat hij prof werd bij Panasonic en het jongerenklassement won in de Tour van 1992 kan zich nog herinneren dat de andere renners er misschien wel lacherig over deden, maar vooral ook jaloers waren. “Wat ik me er vooral van herinner is dat Sauna Diana misschien niet de grootste ploeg was, maar dat je nergens zo werd opgevangen. Daardoor kreeg je een echt teamgevoel en had je ook wat extra’s over voor je ploeggenoten. Ik heb er zeker nooit lacherig over gedaan. Ik reed al die Belgische koersen en daar kwam die bus dus altijd. Bij de profploegen dachten ze toen waarschijnlijk, dat moeten we ook hebben. Zo is de bus in de Tour terecht gekomen, onder meer bij de MG-GB ploeg van Patrick Lefevere.

Vooral in de Tour was de dubbeldekker een bezienswaardigheid. Maar het was ook nog eens slimme reclame. “Bedrijven betaalden gigantische bedragen om in de reclamekaravaan mee te mogen rijden. Maar die bus reed ook gewoon mee in de hele tourkaravaan als bus voor een ploeg”, lacht Siemons. “En mijn ouders kregen er nog geld voor ook.” Of ze er bij de thuisbasis in Zundert echt iets van merkten, weet Siemons die het bedrijf ondertussen heeft overgenomen niet. “Je had wel klanten die de bus in de Tour hadden gezin, maar ik geloof niet dat mijn vader daar echt marketingideeën achter had. Het is echt geboren uit liefde voor het wielrennen. Mijn moeder vond het ook heel mooi om bij de renners bij te zijn.”

In het profpeloton werd Sauna Diana al snel een begrip. Siemons: “Gerrie Knetemann zei toen ik bij PDM met hem reed altijd tegen me, doe de groeten aan je zusjes.” Maar Siemons is ondanks alle sappige geruchten over wat zich allemaal in die bus afspeelde over een ding duidelijk. “Die meisjes zijn nooit mee geweest. Die waren op de zaak.”    

De bus van Sauna Diana kreeg wel navolging. Tegenwoordig is een super-de-luxe ploegbus niet meer weg te denken in de Tour, denk maar aan die van Orica-GreenEdge in de eerste etappe. PDM kwam als trendsetter eindjaren tachtig met een hele blitse bus in het wielrennen, echt state-of-the-art. “Weet je”, zegt Siemons, “Hoe PDM aan die bus gekomen. Philips had die bus gebruikt voor een tournee van de Dire Straits en die stond daar maar. PDM was een dochterbedrijf van Philips. De ploeg kreeg ‘m eigenlijk zo in de schoot geworpen.” Misschien dus toch meer toeval dan een goed plan, dat eigenlijk begon bij de dubbeldekker van Sauna Diana.      

Andere Tijden Sport, zondag 7 juli Nederland1, 22.15 uur.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d