Tour de France 2013: etappe 8

6 juli 2013 om 08:50 door Jurgen van der Hoeven
Tour de France 2013: etappe 8

Voor de mannen van het klassement start de Tour de France zaterdag pas echt. De eerste rit in de Pyreneeën kent een lange vlakke aanloop, maar de hoge Col de Pailhères (buitencategorie) en de finish bergop, in Ax 3 Domaines (eerste categorie) zullen voor het nodige spektakel zorgen.

De eerste 119 kilometer van de rit zijn vrij vlak. Daarna begint de aanloop naar de Col de Pailhères. De top ligt dik 1700 meter hoger en 46,5 kilometer verder. De feitelijke klim is 15,3 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Halverwege zit het zware deel van de klim.

Na een afdaling van 19,8 kilometer naar Ax-les-Thermes volgt opnieuw een klim, nu naar finishplaats Ax 3 Domaines. Die is 7,8 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 8,2%.

De Zuid-Afrikaan vertrekt even na half 12 in het geel vanuit de startplaats Castres. De renner van Orica-GreenEdge moet er echter rekening mee houden dat hij zijn leiderstrui na de etappe van zaterdag af moet staan. Bijvoorbeeld aan Chris Froome, de Britse tourfavoriet die op slechts 8 seconden van Impey staat. De Spanjaard Alberto Contador moet 14 tellen goedmaken op de Zuid-Afrikaan. Wout Poels is op de 36e plaats de beste Nederlander in het algemeen klassement met 38 seconden achterstand, Bauke Mollema staat één plek lager op 42 tellen.

De finish van de eerste bergetappe wordt rond 17 uur verwacht.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d