Tour de France 2013: Cavendish laat de benen spreken in koninklijke sprint

3 juli 2013 om 21:13 door Luc Wierts
Tour de France 2013: Cavendish laat de benen spreken in koninklijke sprint

Na de teleurstelling van dinsdag toen hij en zijn ploeggenoten net naast de zege in de ploegentijdrit grepen, heeft Mark Cavendish revanche genomen in de vijfde Touretappe in Marseille. De Britse topsprinter had zich nog niet in een massasprint kunnen mengen in deze Tour de France. In de eerste etappe was hij vlak voor de finish betrokken bij een massasprint en met de gezondheid (bronchitis) niet honderd procent kwam hij daarna niet met de eersten de bergjes over.

Cavendish liet gisteren in een rechtstreeks duel tegen de meeste van zijn sprintcollega’s de benen spreken en won met overmacht. Op ruime achterstand werd Edvald Boasson Hagen tweede voor Peter Sagan en Andre Greipel. Danny van Poppel kwam als beste Nederlander niet verder dan de veertiende plek. Alleen Marcel Kittel was er niet bij na een valpartij op zo'n acht kilometer voor de finish."De druk is er nu vanaf. Hopelijk is dit voor ons het begin van meer", zei een opgetogen Cavendish. Ook ploeggenoot Niki Terpstra klonk blij en ook een beetje opgelucht na de eerste zege van de ploeg Omega Pharma-Quick Step. "Mark was bij de start nog niet honderd procent, zo zei hij. Maar bij de klimmetjes zag ik dat hij wel goed was." Dus nam de Belgische ploeg het heft in handen en haalde het groepje vluchters terug, waarna het in de straten van Marseille op indrukwekkende wijze werd afgerond door 'Cav'.

De gele trui bleef om de schouders van de Australiër Simon Gerrans, het groen bij Sagan. Vacansoleil-DCM rijder Thomas de Gendt kreeg met zijn lange vlucht in een groepje van zes de prijs voor meest strijdlustige renner, maar werd zo’n tien kilometer voor Marseille teruggepakt. Bij een valpartij vlak voor de meet was de Belgische hoop Jurgen Van den Broeck betrokken. Hij blesseerde zich aan de knieën. "Na een verdere behandeling, een avond en nacht recuperatie zal morgenochtend blijken hoe het met hem gesteld is. We gaan er van uit dat hij morgen start", zei de ploegdokter.

Cavendish sloeg dus weer toe op de vijfde etappe van de Tour. Ook in 2011, 2010 en bij zijn eerste Tourzege in 2008 was dat in de vijfde etappe. De teller van de ‘Manx Missile’ staat ondertussen op 24 zeges. Daarmee is hij in ieder geval de meest succesvolle sprinter ooit in de Tour. Hij heeft de vooroorlogse Andre Leducq bijgehaald en voor hem staan alleen nog vijfvoudig Tourwinnaars Bernard Hinault (28) en Eddy Merckx (34).

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d