Tour de France 2013: Ambities Tom Dumoulin zijn nog niet gestild bij Tourstart

4 juli 2013 om 20:54 door Luc Wierts
Tour de France 2013: Ambities Tom Dumoulin zijn nog niet gestild bij Tourstart

In leeftijd wordt Tom Dumoulin natuurlijk voorbijgestreefd door de nog piepjonge Danny van Poppel van Vacansoleil (negentien jaar oud pas). Maar het 22-jarige Limburgse talent van Argos-Shimano is desondanks een van de opvallendste nieuwelingen in deze honderdste Ronde van Frankrijk. Hoe kijkt een debutant naar zoiets groots als de Tour? “Ik ben er om Marcel Kittel zo goed mogelijk in de finale te krijgen en om ervaring op te doen. Maar ik wil me ook laten zien.” En dat laatste deed hij al met zijn alles-of-niets aanval in de slotkilometers van de derde etappe.

Dumoulin is relatief laat begonnen op de fiets (pas op zijn vijftiende) en groeide ook niet op gekluisterd aan de buis in de Tourweken. “Ik kom niet uit een familie waar kijken naar wielrennen hoog in het vaandel stond. Het was ook niet dat ik dat op tv zag en dacht 'dat wil ik later ook'. Pas toen ik zelf ging fietsen, ging ik het meer volgen.” De etappe-aankomst in 'zijn' Limburg in 2006? “Ik was er niet. Misschien had ik zelf een wedstrijd.”

“Starten in de Tour is niet het hoogst haalbare voor een wielrenner”, maakt Dumoulin even duidelijk. “Een overwinning - ook in een andere wedstrijd - is nog altijd mooier dan alleen een start. Maar dit is wel de grootste wielerwedstrijd die er is.” Voor Dumoulin kwamen in mei voortekenen dat hij zich kon klaarstomen voor de Tour? “Wat je dan doet? Zorgen dat je uitgerust aan de start staat. Dus geen gekke dingen doen, goed opletten wat je eet. Maar het is ook niet zo dat ik een gevangene in mijn eigen huis ben.” Af en toe een koffie op het terras of zelfs een biertje moet volgens Dumoulin kunnen. “Als je ’s avonds maar op tijd op bed ligt.”

Zenuwen kent hij niet echt. “Dat komt bij mij altijd pas vlak voor de start.” Twijfels over de vorm kent hij wel, ondanks een goede generale met een tweede plek op het NK. Maar dat hoort er volgens Dumoulin ook bij. Angst heeft hij niet, al geeft hij toe dat hij voor de hectiek van de eerste dagen wel een beetje bang was.” Dat heeft Dumoulin goed doorstaan en na zijn mislukte uitval in de derde etappe zei hij al dat het zeker niet de laatste keer was dat we hem hadden gezien. "Ik hoop zoiets zeker nog een keer te doen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d