Eindelijk weer Tourgekte, maar niet genoeg voor een ritzege

21 juli 2013 om 22:57 door Luc Wierts
Eindelijk weer Tourgekte, maar niet genoeg voor een ritzege

Een zesde plek in het eindklassement voor Bauke Mollema, een mooie ereplaats voor Laurens ten Dam, en vier etappezeges voor de Nederlandse ploeg Argos-Shimano, maar wel met een Duitser. Metro kijkt terug op de honderdste Tour de France door Nederlandse ogen en vroeg aan Michel Boogerd die in Handboek voor de Tour vooruitblikte op de ronde van 2013 hoe ze het hebben gedaan. “ Ik heb een aantal zaken wel goed voorspeld. Bijvoorbeeld dat je Team Sky moest aanpakken op de momenten dat de ploeg de controle driegde te verliezen en dat is zeker ook gebeurd.”

Bauke Mollema

Boogerd: “Het is jammer van twee mindere dagen in de Alpen, maar Bauke heeft een ‘steady’ Tour gereden, best goed. Hij zit de laatste jaren na goede prestaties in de Giro en Vuelta in een opwaartse spiraal. Ik denk dat dit de komende jaren zijn plaats gaat zijn, misschien top 5 en een keer een podium.”

Laurens ten Dam

Ik had ingeschat dat Laurens Top 15 zou kunnen rijden en dertiende nu is ook een beetje zijn plek. Hij heeft mij zeker positief verbaasd , zeker toen hij top 5 stond. Misschien was het voor hem beter gewest als hij eerst twintigste had gestaan en dan langzaam omhoog was geklommen, maar de pijp was een beetje leg. Of het door de valpartij komt? Je wordt daar in ieder geval absoluut niet beter van.

Robert Gesink

Gesink heeft een vrij onopvallende Tour gereden. Ik denk dat je hem niet mee moet noemen als meesterknecht, al heeft hij Mollema goed geholpen op de Alpe d’Huez. Hij zat een keer mee in de goede ontsnapping, maar heeft daar ook weinig uit kunnen halen. Een renner van zijn statuur zou een betere Tour moeten rijden.

Vacansoleil-DCM

“Lieuwe Westra heeft een goede tweede tijdrit gereden. Johnny Hoogerland heeft wel aangevallen en moraal getoond, maar kwam duidelijk te kort als het bergop ging. De twee Van Poppel-jongens hebben goede ervaring opgedaan.

Argos-Shimano

De Nederlandse jongens daar hebben een dik aandeel in de vier etappezeges van Marcel Kittel. Ze hebben hun werk goed gedaan. Hetzelfde geldt voor Niki Terpstra bij Omega Pharma-Quick step. hij heeft veel werk verricht voor Cavendish, en is zo niet toegekomen aan zijn eigen specialiteit - aanvallen.

Tom Dumoulin

Dumoulin is een van mijn favorieten. Heeft zowel in dienst van Kittel gereden als in de aanval geweest. Hij heeft uitstraling en er zit een goeie kop op Hij is ook niet naar de klote gegaan in de derde week, daar ben ik wel blij om. Hij moet wel snel over zijn toekomst nadenken of hij bij Argos wel goed zit, als die ploeg volledig voor sprinters blijft rijden.

Ritzege

Tja, 180 Touretappes zonder Nederlandse zege. Het wordt almaar moeilijker, maar we kunnen het blijkbaar op het moment niet. In de sprint, in de tijdrit en in de bergetappes hadden we niet de mannen die konden winnen. dan blijven alleen de paar ritten over voor de aanvallers en daarin waren we niet de sterkste. Alles zal een keertje mee moeten zitten. Bauke heeft het wel in zich om een rit te winnen, maar die krijgt die ruimte niet als hij tweede in het klassement staan.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d