Jonge beachteams gretig om stokje over te nemen

17 juni 2013 om 00:55 door Luc Wierts
Jonge beachteams gretig om stokje over te nemen

Toen Nederlands bekendste beachkoppel Sanne Keizer en Marleen van Iersel er na de Spelen van Londen voor koos om het even rustig aan te doen, stond de opvolging meteen al klaar. Madelein Meppelink en Sophie van Gestel begonnen met een seizoenszege in Turkije en pakten na twee verloren halve finales de eindzege in het Grand Slam in Argentinië. Met de nummer één positie op de wereldranglijst en de favorietenstatus begonnen ze deze week aan het Grand Slam van Den Haag. En toen het deze week misging op het winderige strand van Scheveningen - stond er alweer een ander Nederlands duo klaar om het stokje over te nemen.

Marloes Wesselink (26) en Jantine van der Vlist (23) drongen voor het eerst door tot de halve finales van een Grand Slam. Gisteren verloren ze de wedstrijd om het brons van het Duitse duo Holtwick/Semmler, maar het koppel vergaarde met de vierde plek wel de A-status van NOC*NSF. En bovendien lieten ze zien dat Beachteam Holland in de breedte nóg sterker wordt.

“We spelen pas sinds februari samen, dus dit is toch wel heel mooi”, glundert Van der Vlist, nadat ze in lastige omstandigheden het als vierde geplaatste Italiaanse duo Cicolari/Menegatti had verslagen. “Het was vooral een mentale strijd. Zij waren al vanaf het begin gefrustreerd door de wind en wij zijn blijven knokken.”

In de halve finale bleek het Braziliaanse koppel Talita/Lima een maatje te groot. Het duo  won gisteren ook het toernooi. Desondanks was coach Morph Bowes dik tevreden. “We hebben in alle toernooien tot dusverre een team bij de laatste vier gehad.” Ook de vroege uitschakeling van Meppelink/Van Gestel zag de Brit die sinds dit najaar hoofdcoach is van Beachteam Holland positief in. “Om beter te worden, moeten ze dit soort teleurstellingen vaker meemaken en leren te overwinnen”, keek de coach alvast vooruit op het WK beachvolleybal dat op 1 juli begint.

En Keizer en Van Iersel? Het meest ervaren Nederlandse koppel pakte met een vijfde plek hun beste seizoensprestatie. “Dat zijn ze aan hun niveau verplicht”, vond Bowes. “Maar je ziet dat ze om verder te komen meer trainingsuren moeten maken.” Door een blessure van Keizer werd de toch al laat gestarte voorbereiding hinderlijk onderbroken. Toch vreest het duo de concurrentie uit eigen land niet. “Het is ook voor ons alleen maar goed dat de andere teams het zo goed doen”, zei Keizer. “We trainen met elkaar en het succes van Meppelink/Van Gestel heeft ons wakker geschud en trekt ons ook weer naar dat niveau. Dit is een goede stap richting het WK”, zegt Keizer.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d