Lijntechnologie bij badminton

7 mei 2013 om 11:35 door © 2013 ANP
Lijntechnologie bij badminton

KUALA LUMPUR (ANP) - In navolging van sporten als tennis en voetbal zal ook badminton binnenkort over lijntechnologie beschikken. Spelers kunnen volgende maand bij de Indonesische Open beslissingen van lijnrechters aanvechten. Met behulp van zogenoemde ultraslowmotion-camera's kan worden bekeken of een shuttle in of uit is. Dat heeft de internationale badmintonbond BWF bekendgemaakt.

Volgens de BWF moet een speler direct na het punt aangeven of de beslissing wordt aangevochten. Per wedstrijd krijgen badmintonners twee 'challenges', die blijven staan bij een succesvol beroep. Het systeem zal bij de Indonesische Open, vanaf 10 juni in Jakarta, slechts op één baan beschikbaar zijn.

Een aantal topspelers heeft al enthousiast gereageerd op de invoering van het systeem. Zij menen dat het de vele verhitte discussies met lijnrechters zal helpen uitroeien.

Hawkeye

Bij tennis hebben spelers op grote toernooien al langer de beschikking over lijntechnologie. Per set mogen spelers drie keer gebruik maken van Hawkeye. Dat systeem registreert exact of een bal in of uit is.

Bij voetbal is eind vorig jaar tijdens het WK voor clubteams met doellijntechnologie geëxperimenteerd. Die proef krijgt vanaf 15 juni bij het toernooi om de Confederations Cup in Brazilië een vervolg.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d