“We zijn geen forse dames maar gespierde atleten”

18 april 2013 om 14:33 door Jochen Veys
“We zijn geen forse dames maar gespierde atleten”

Rugby wordt de moeder aller balsporten genoemd. Terecht of niet, vast staat dat de sport niet alleen bij supporters aan belangstelling wint. De Nederlandse Rugby Bond verwelkomt deze maand het 10.000e lid en organiseert volgende maand een internationaal toptoernooi in Amsterdam. “Damesrugby is één van de snelst groeiende sporten ter wereld”, zegt Willem de Jong, voorzitter van de Nederlandse rugbybond.

Amsterdam is tijdens het weekend van 17 en 18 mei gastheer van de Rugby Women’s Sevens World Series, dat voor de eerste keer georganiseerd wordt. De Nederlandse rugbyvrouwen – die zesde staan op de wereldranglijst – kunnen zich zo meten met de wereldtop. Het is meteen een mooie gelegenheid om hun kunstjes te demonstreren aan enkele duizenden belangstellenden. Voor de Nederlandse Rugbybond is de start van dit internationaal toernooi een mijlpaal in de verdere ontwikkeling en professionalisering van het damesrugby. Het toernooi is voor de dames een eerste serieuze test om te kunnen schitteren op de Olympische Spelen van Rio in 2016. De dames zijn met niks minder dan goud tevreden.

Populair

Nederland loopt warm voor rugbysport. De laatste zeven jaar hebben liefst 2500 spelers zich aangesloten bij een rugbyvereniging in Nederland. Het ledenaantal bereikt deze maand een mijlpaal met het 10.000e lid. Het toenemende succes is volgens de rugbybond toe te schrijven aan het feit dat de jeugd sneller doorstroomt naar de eerste ploegen. Ook de ouders steunen de keuze van hun oogappel om een ‘gevaarlijke’ sport als rugby te beoefenen. “Dat was vroeger wel eens anders”, zegt PR Officer Oliver Hicks. “Sterker nog. rugby wordt eindelijk geaccepteerd bij het grote publiek. Het is een mooie, eerlijke sport waar respect en discipline centraal staan. Daar kan de voetbalsport vandaag de dag nog wat van leren”, zegt Willem de Jong, voorzitter van de rugbybond.

Opgekrikt imago

Sinds twee jaar zijn de Nederlandse damesploeg ook, als één van de enige van Europa, fulltime professional. “Zo kunnen we op lange termijn veel gerichter werken. En uiteraard plukken we ook de vruchten van de toenemende media-aandacht”, aldus Hicks. Het besmeurde imago van harde en smerige sport lijkt achterhaald. Sterkhouders bij de Nederlandse vrouwen Kelly van Harskamp en aanvoerder Linda Franssen getuigen over de mentaliteitswijziging bij de doorsnee Nederlander. “De vooroordelen verdwijnen. Vroeger moest ik mij regelmatig verdedigen maar nu krijg ik steeds meer waardering voor wat ik doe en weten de mensen waar we mee bezig zijn”, zegt de beste rugbyspeelster van 2011 Kelly van Harskamp. We zijn geen forse dames maar gespierde atleten”, vult Linda aan.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 
 

d