Van Bommel neemt het voortouw bij slap PSV

8 april 2013 om 09:45 door Jeroen Haverkort
Van Bommel neemt het voortouw bij slap PSV

Met daad en woord loodste de aanvoerder zijn armoedig spelende ploeg langs de rode lantaarndrager. “Ik probeer de ploeg zoveel mogelijk te helpen”, zei hij tegen NOS. “Ook door spelers neer te zetten.” Zo viel Van Bommel onder meer uit naar Tim Matavz, de spits draaide zich op een gegeven moment maar om. Gek werd hij van ‘het gezeur’ van zijn aanvoerder.

Zijn belangrijkste daad was de openingstreffer op slag van rust. Hard en diagonaal schoot Van Bommel vanuit buiten de zestien de bal achter Willem II-keeper David Meul. Nadat Van Bommel de bal in het net zag ploffen vertoonde zijn gezicht een grimas: zijn mondhoeken waren naar beneden gekruld, zijn oogopslag fel. De gebalde vuist maakte het plaatje af. Geen vreugde, maar frustratie en vooral opluchting waren te zien.

In tegenstelling tot veel andere spelers komt van Bommel wel terug naar de club waar het voor hem in het topvoetbal begon. Niet om af te bouwen, maar om kampioen te worden. Het lijkt niet te lukken. Dus zit de frustratie diep. Van Bommel is het een doorn in het oog dat in Eindhoven randzaken de boventoon voeren. De lijst is eindeloos en zorgt ervoor dat de zogenoemde ‘gunfactor’ niet bij PSV ligt. Van Bommel is daar ook debet aan, zo pakt hij veel gele kaarten en schold hij Heerenveen-speler Joey van den Berg uit voor ‘homo’, maar aan zijn gedrag ligt geen eigenbelang ten grondslag. Ook gaat hij niet ten onder aan de druk van het kampioen moeten worden, daarvoor heeft hij al te veel meegemaakt. Het ontbreekt bij PSV simpelweg aan een topsportklimaat en daar stoort Van Bommel zich mateloos aan.

Natuurlijk stond hij tegen Willem II op scherp, dat staat Van Bommel al bijna het hele seizoen. Maar waar Kevin Strootman na afloop toegaf dat hij zich af en toe inhield om zo niet de topper van volgende week tegen Ajax te missen, nam Van Bommel dus het voortouw. Hij weet als geen ander dat de eerstvolgende wedstrijd het belangrijkste is. Niet alle PSV’ers kunnen dat zeggen, in tegenstelling tot de Ajacieden. De grote concurrent benadert ieder duel alsof het een finale is en maakt daardoor de meest stabiele indruk. Bij PSV leeft iedereen echter al wekenlang toe naar de topper. Het duel tegen Ajax maakt of breekt het seizoen en gezien het spel van PSV is Ajax favoriet. “Ach, als de uitslag volgende week maar hetzelfde is als nu ben ik tevreden”, zei Van Bommel zaterdag. Van Bommel blijft strijden, hopelijk voor alles en iedereen bij PSV strijden zijn ploeggenoten met hem mee en nemen ze ‘zijn gezeur’ voor lief.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d