Talent Noël van Klaveren lichtpuntje op EK, Wammes en Van Gelder falen

21 april 2013 om 22:29 door Luc Wierts
Talent Noël van Klaveren lichtpuntje op EK, Wammes en Van Gelder falen

Met vijf toestelfinales en twee finaleplekken in de meerkamp deden de Nederlandse turners het ondanks het ontbreken van toppers als Epke Zonderland en Céline van Gerner in de kwalificatie tijdens het EK in Moskou keurig.  De medailleoogst aan het einde van het EK gistermiddag was karig met een zilveren plak een verrassende tweede plek voor debutante Noël van Klaveren. Voor de 17-jarige turnster uit Alphen aan de Rijn was de blijdschap er echter niet minder om. “Het halen van de toestelfinale was het doel. Het ging echter heel goed vandaag”, zei Van Klaveren zaterdag.

De talentvolle Van Klaveren verbaasde in Moskou al in de kwalificaties met het behalen van een finaleplek in de meerkamp (daarin werd ze zestiende), maar vooral ook met de derde hoogste score op het onderdeel sprong. Zaterdag bewees de 17-jarige turnster van Turning Spirit Amsterdam dat dat geen toevalstreffer was. Achter de Zwitserse Giulia Steingruber sprong ze naar het gedeeld zilver met de Roemeense topturnster Larisa Iordache. Met haar optreden hier zet ze nu een grote stap. Ze turnt haar beste sprong op het juiste moment. Ik stond met kippenvel te kijken", glunderde haar coach Wolther Kooistra.

Dat juist Van Klaveren voor de enige medaille zorgde was verrassend. Vooraf was ingezet op EK-succes voor routiniers Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes. Van Gelder greep in scoreverschil maar net naast het goud dat naar de Oekraïner Igor Radivilov en de Fransman Samir Ait Said ging. Met één tiende punt minder was er op zijn verjaardag echter geen prijs voor hem. “Deze finale was qua niveau een lachertje. Ik had op mijn 30e verjaardag gewoon fluitend kampioen moeten worden”, mopperde Van Gelder die zevende werd. Eén foutje werd hem fataal, net als later Wammes op vloer (achtste) en sprong (zevende). “Voor beide jongens geldt dat ze vandaag de kwaliteit hadden om kampioen te worden'', baalde hun coach Bram van Bokhoven.

Dure misser

Jeffrey Wammes greep niet alleen naast twee medailles, hij zag ook zijn A-status bij NOC*NSF wegvallen.

Wammes maakte een fout bij de landing van zijn tweede sprong in de finale en landde op zijn achterwerk. Met zijn zevende plek voldeed hij niet aan de eis voor het behoud van zijn A-status (top vijf was nodig).

"Dit is een superharde klap. Ik ben benieuwd hoe ik dat ga opvangen”, zei Wammes over het wegvallen van zijn standaard inkomen. “Ik zal toch mijn huur moeten betalen en mijn eten.''

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d