Veendam blijft achter met een lange leegte

25 maart 2013 om 19:42 door Luc Wierts
Veendam blijft achter met een lange leegte

Na 119 jaar is het doek gevallen voor voetbalclub sc Veendam. Bewindvoerder Gerard Breuker sprak gisteren in Veendam de harde woorden uit dat de club failliet is. De Groninger voetbalclub had op korte termijn 1,1 miljoen euro nodig, zeven ton om het seizoen af te maken bovenop de schuld van 400.000 euro die al stond. Dat is niet gelukt, waarop op verzoek van de bewindvoerder het faillissement is aangevraagd.

Veendam is de negende club in het betaald voetbal die failliet gaat. De club heeft acht dagen de tijd om in beroep te gaan, maar de bewindvoerder acht de kans op een redding uiterst klein. “Ik sluit een wonder niet uit, maar is het reëel om te verwachten dat het vandaag nog 30 graden Celsius wordt buiten?”

Met een brok in de keel sprak interim-directeur Piet Scholtens gisteren over het einde van de club. “Er sterft iets dat ons lief is”, wist hij amper uit zijn mond te krijgen. “Dit is een zwarte en donkere dag voor alle supporters met een geel-zwart hart.” Er was hoop dat investeerders rondom hoofdsponsor Koos Gjaltema voor redding konden zorgen bij de Groningse club. Maar het bedrag van 1,1 miljoen euro was te hoog.

Henk de Haan, oud-speler van Veendam, heeft de hoop echter geenszins opgegeven. Via een inzamelingsactie ("het rekeningnummer is 1710.01.699", riep hij vanuit de bus vol supporters waarmee hij gisteren op weg was naar de opnames van De Wereld Draait Door) hoopt hij het resterende miljoen op te halen. “Ik weet dat het een groot bedrag is, maar we gaan ons uiterste best doen. We hebben al contact gehad met een advocaat om beroep tegen het faillissement aan te tekenen.”

Tot afgelopen vrijdag hadden we nog goede hoop en lag de focus bij de spelersgroep volledig op het voetbal”, zegt aanvoerder Angelo Cijntje. “Na het weekend werd echter duidelijk dat het niet zou gaan lukken.” De spelersgroep werd gisterochtend ingelicht en trainde ook niet meer. “Hoewel er nog initiatieven vanuit oud-spelers en supporters zijn, acht Cijntje de kans op redding klein. “De bewindvoerder was vrij stellig. Maar wie weet komt er nog iemand met en briljant idee, maar we moeten eerlijk wezen. Dat is de afgelopen weken ook niet gebeurd.”

Omdat Veendam in beroep mag gaan, kan de ploeg formeel aanstaande maandag nog in actie komen. “Zoals het er nu uitziet, denk ik niet dat we zullen spelen, zegt de 31-jarige aanvoerder. “Wij zouden de wedstrijd kunnen gebruiken als een soort afscheidswedstrijd, maar aan de kant van FC Dordrecht zouden ze dan kosten maken om hierheen te komen terwijl de uitslag van de wedstrijd een dag later ongeldig wordt verklaard.

Joop Gall speelde tussen 1984 en 1999 zeven seizoenen voor Veendam, woont dicht bij De Lange Leegte en was er zes jaar coach. “Ik heb de Houdini-act in 2010 meegemaakt, toen de club al failliet was verklaard en toch nog werd gered. Veendam heeft een klein achterland en dat is in de afgelopen jaren al uitgemolken. De huidige recessie spreekt niet in het voordeel.” Gall promoveerde met Veendam naar de eredivisie eind jaren tachtig- “dat was ongekend” -, maar was ook in de play-offs in 2007 als coach niet ver van promotie. “Ik heb zoveel hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Een lach en een traan liggen heel dicht bij elkaar."

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d