Smeekens kan nog eens historie schrijven

20 maart 2013 om 08:15 door © 2013 ANP
Smeekens kan nog eens historie schrijven

SOTSJI (ANP) - Jan Smeekens won 1,5 week geleden als eerste Nederlandse schaatser de wereldbeker op de 500 meter. De sprinter dankte zijn zege vooral aan zijn zeges in de laatste zes WB-wedstrijden van het seizoen op de kortste afstand. Mede daardoor is Smeekens ook favoriet bij de wereldkampioenschappen afstanden, die donderdag in de Russische olympische stad Sotsji beginnen.

,,Die favorietenrol vind ik niet zo erg'', zegt Smeekens. ,,We beginnen allemaal op nul en de 500 meter is een afstand zonder zekerheidjes. Ik moet gewoon hetzelfde doen als de voorgaande keren.''

Op de 500 meter ging de wereldbeker de afgelopen 21 jaar altijd naar niet-Europeanen. Smeekens volgde de Duitser Uwe-Jens Mey op, die in 1991 de laatste winnaar uit Europa was. Naast Smeekens wist van de Nederlanders alleen Erben Wennemars op de 500 meter een keer als tweede te eindigen in de eindstand van de WB.

Ook bij de WK afstanden kan Smeekens voor een primeur zorgen door als eerste Nederlander (en tevens Europeaan) de kortste afstand op zijn naam te schrijven. ,,Dat zou een heel gave bijkomstigheid zijn'', vindt Smeekens, die naar eigen zeggen in vergelijking met vorige seizoenen constanter is geworden. ,,Maar de weg naar de Olympische Spelen is nog lang. In 10 maanden kan veel gebeuren.''

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d