Investeerders Qatar willen Dream Football League

13 maart 2013 om 13:09 door Jurgen van der Hoeven / anp
Investeerders Qatar willen Dream Football League

Investeerders in Qatar willen in eigen land een voetbaltoernooi organiseren waarin enkele mondiale topclubs spelen. Dat liet The Times woensdag weten.

Qatar organiseert het WK in 2022 en wil zich met het toernooi op de internationale voetbalkaart zetten. Het toernooi moet de Dream Football League (DFL) gaan heten. In 2015 moet de eerste editie van start gaan en elke twee jaar zou het evenement terug moeten keren.

In totaal zouden 24 clubs deel moeten nemen aan de DFL. Zestien clubs zijn altijd welkom, de overige acht deelnemers worden uitgenodigd. Onder andere Barcelona, Manchester United en Chelsea zouden al 200 miljoen euro aangeboden hebben gekregen om mee te doen aan het toernooi in de rijke oliestaat. Qatar Sports Investment, de geldschieter van Paris Saint-Germain, is de grote drijfveer achter deze plannen.

Daarmee valt er voor clubs veel meer geld te verdienen dan in het grootste Europese clubtoernooi, de Champions League. De winnaar van het miljoenenbal strijkt zo’n 50 miljoen euro op, terwijl de premie van de DFL alleen al voor deelname aan het toernooi wordt uitgekeerd. Met het winnen van het toernooi valt dus nog meer geld te verdienen.

De clubs in kwestie zijn volgens The Times ondanks de financiële vergoeding niet heel enthousiast over deelname aan het toernooi. Zij vrezen ook dat de UEFA en FIFA sancties zullen opleggen bij deelname aan het nieuwe toernooi.

Naast de eventuele maatregelen die worden getroffen, schuilt er nog een ander probleem voor de deelnemers. In 2015 en 2019 wordt het Zuid-Amerikaanse kampioenschap gespeeld, de Copá America. Daarnaast vindt de Confederations Cup plaats in de oneven zomers. De vraag is daarom of er überhaupt een plekje is op de drukke speelkalender van de clubs en spelers.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d