Eindhoven naar rechter om "oneerlijke" eisen Brussel in onderzoek naar PSV-deal

28 maart 2013 om 19:41 door Luc Wierts
Eindhoven naar rechter om "oneerlijke" eisen Brussel in onderzoek naar PSV-deal

Hoewel er volgens de Europese commissie slechts sprake is van een onderzoek naar ongeoorloofde staatssteun van Eindhoven aan PSV, stapt de gemeente naar de Europese rechter om het onderzoek aan te vechten. “Wij hebben niet het idee dat het onderzoek door de commissie vrijblijvend is”, zegt wethouder Staf Depla die de argumenten betwist waarmee de commissie de zaak wil onderzoeken.

‘Brussel’ liet gisteren weten dat ze slechts een onderzoek zijn gestart waarin ze informatie van Eindhoven en PSV willen hebben naar de grondaankoop door de gemeente. Dat had de commissie in een uitspraak van 7 maart jongstleden laten weten en de woordvoerder van de commissie is dan ook verrast dat PSV op dat onderzoek wil vooruitlopen. Maar de gemeente betwist juist de rechtmatigheid van de argumenten waarmee de EU die zaak wil onderzoeken. “De Europese commissie heeft besloten een procedure in te leiden en dat is het besluit dat we aanvechten.” Depla gaat er verder van uit dat het onderzoek dat de commissie wil doen in de tussentijd zal worden opgeschort.

Eindhoven kocht de grond van het Philips-stadion en het trainingscomplex De Herdgang in 2011 van PSV voor 48,4 miljoen euro, waarna de voetbalclub de grond weer voor 2,4 miljoen euro per jaar huurt van de gemeente. De Europese commissie denkt dat de gemeente een te hoge prijs van de grond heeft betaald en PSV daarmee ongeoorloofde staatssteun gaf. Volgens Depla heeft Eindhoven na het inhuren van een externe taxateur een marktconforme prijs betaald voor de grond. “De commissie hanteert haar eigen regels niet goed.” Hij vecht het begin deze maand door de commissie aangevoerde argument aan dat de gemeente zich in de deal had moeten opstellen als een commerciële partij. “Wij vinden dat een gemeente bij dit soort aankopen niet verplicht moet zijn winst te willen maken. Voor ons is dat een principieel punt.

Depla erkent dat het ook een mogelijkheid zou kunnen zijn om de conclusie van het onderzoek af te wachten en dan tegen een eventueel besluit in beroep te gaan, maar dat wil de gemeente niet. “We willen niet dat dat onderzoek boven de markt blijft hangen en willen op voorhand helderheid over deze procedure. Onze juristen vinden het een vreemde argumentatie. Er is ook geen jurisprudentie voor.” Volgens de wethouder denken zijn juridisch team dat de zaak bij de Europese rechter tussen een jaar en twee jaar zal duren. “Mensen zullen er rekening mee moeten houden dat hier niet op korte termijn een uitspraak over zal komen.”

PSV liet weten dat ze er alle vertrouwen in hebben dat de deal met de gemeente zorgvuldig tot stand is gemokomen en vertrouwen te hebben in een goede afloop. De gemeente zegt het zelfs toe te juichen dat oneerlijke steun aan voetbalclubs wordt aangepakt. Depla: “Deze zaak gaat niet over voetbal, maar over hoe wij als overheid onze aankopen moeten doen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d