Tiralongo wint bergrit in Giro, roze Hesjedal

12 mei 2012 om 17:45 door Novum
Tiralongo wint bergrit in Giro, roze Hesjedal

Paolo Tiralongo heeft de eerste rit in de Giro d'Italia met finish bergop gewonnen. De 34-jarige Italiaan van Astana kwam na 202 kilometer van Recanati naar Rocca di Cambio net voor Michele Scarponi over de streep. De Canadees Ryder Hesjedal (Garmin) is de nieuwe drager van het roze. Hij neemt de trui over van Adriano Malori.

Het peloton gaf al vroeg in de zevende etappe Mirko Selvaggi, Matteo Rabotini, Reto Hollenstein en Fumiyuki Beppu de ruimte. Een maximale voorsprong van bijna tien minuten bracht Hollenstein virtueel in het roze, maar op de negentien kilometer lange slotklim moesten de vroege vluchters een voor een het hoofd buigen.

Stefano Pirazzi en José Herrada deden een serieuzere gooi naar de ritzege. De Italiaan maakte zichzelf echter kansloos door een stuurfout en de Spanjaard werd op zevenhonderd meter van de streep ingerekend door Scarponi, die meteen een beslissende kloof leek te slaan. In de laatste meters kwam echter Tiralongo nog voorbij snellen.

Fränk Schleck finishte op drie seconden als derde. Tom-Jelte Slagter werd net buiten de top twintig de beste Nederlander. Malori moest vijftien kilometer voor de streep het peloton laten rijden en verloor daarmee veel tijd en zijn leiderstrui.

Hesjedal had aan zijn vijfde plaats in de rituitslag voldoende om als eerste Canadees ooit de roze trui aan te mogen trekken. Hij verdedigt een voorsprong van vijftien seconden op ritwinnaar Tiralongo. De Spanjaard Joaquin Rodriguez staat op zeventien seconden derde.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d