Finale Bayern München - Chelsea: spenders en spaarders

16 mei 2012 om 11:56 door Luc Wierts
Finale Bayern München - Chelsea: spenders en spaarders

De gezondste topclub van Europa staat zaterdag tegenover de voetbalclub waar de afgelopen jaren het meeste geld in is gepompt. Kortom de Champions Leaguefinale 2011-2012 in de Allianz Arena in München gaat tussen Bayern München en Chelsea. Officieel is het een clash tussen twee clubs die schuldenvrij zijn. Dat Chelsea geen schulden heeft, is een truc van de accountants van eigenaar Roman Abramovich. Die hebben de totale schuld van rond de een miljard euro omgezet in aandelen die in bezit zijn van Fordstam Limited van Abramovich. Dat is weer eenzelfde bedrag verschuldigd aan de Russische miljardair.
The Sun rekende uit dat Abramovich sinds 2003 zo’n 2,34 miljard euro heeft geïnvesteerd in de Londense club. Hoeveel hij verdiende werd niet vermeld. Maar ieder jaar schrijft de club nog rode cijfers. Het verlies van 81,6 miljoen euro van vorig seizoen was het laagste in jaren.

Bayern München boekte over 2010-2011 een omzet van 290 miljoen euro en hield 1,3 miljoen over (“Ondanks uitblijven van sportief succes”, aldus penningmeester Karl Hopfner). Iets minder dan de drie miljoen winst (op 312 miljoen) van een jaar eerder, toen de club de titel pakte en de Champions Leaguefinale werd verloren. Maar het grootste verschil is de afwezigheid van een externe eigenaar. 82 procent van de club is in bezit van de Vereniging Bayern München met zijn 170.000 leden.

Op het veld ontloopt het elkaar nog niet eens zoveel, ruim 130 miljoen tegen 170 miljoen (tenminste zolang Chelsea-aankopen Torres en Luiz, goed voor zo’n 90 miljoen euro, op de bank blijven, zie ook de opstellingen). Voor Chelsea is het wellicht de laatste kans op Europees succes. In het tijdperk Abramovich veroverde de club drie titels en vier FA-Cups, alleen die Europese hoofdprijs ontbreekt. De club was er in 2008 heel dichtbij, maar Terry miste een kostbare penalty (en later Anelka, waardoor de zege naar United ging). Met de strenge regels van Financial Fair Play op komst (maximale schuld van 45 miljoen euro en verplichte zwarte cijfers) zijn de ‘wonder years’ misschien voorbij.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d