5 sleutelfiguren in succes Ajax

2 mei 2012 om 09:41 door Metro
5 sleutelfiguren in succes Ajax

De crisismanager: Frank de Boer
Het coachen van een topclub houdt heel wat meer in dan de poppetjes op de juiste plaats zetten. Randverschijnselen voeren vaak de boventoon en dat was/is de laatste tijd bij Ajax zeker het geval. De ‘fluwelen’ revolutie van Johan Cruijff heeft al vele slachtoffers geëist, maar tussen alle brandhaarden door, leidt Frank de Boer zijn jongens voor de tweede keer op rij naar de titel. Stoïcijns, zoals hij als voetballer ook al was. Het medelijden dat het Ajax van voor De Boer wel eens opriep, heeft weer plaatsgemaakt voor afgunst. En zo zien ze het graag in Amsterdam.

De man op de achtergrond: Siem de Jong
Siem de Jong legde op die legendarische 15 mei van vorig jaar FC Twente op de pijnbank en vloerde op de Super Woensdag van 11 april dit jaar eigenhandig Heerenveen met drie goals. Uiteindelijk won Ajax die avond in het Abe Lenstra Stadion met 0-5 en kwam het eindelijk aan kop in de Eredivisie. Zijn broer Luuk staat bij FC Twente meer in de spotlights, maar Siem maakt al vijf jaar deel uit van de Ajax-selectie en is kandidaat nummer één om Jan Vertonghen volgend seizoen op te volgen als aanvoerder als de Belg vertrekt. Zelf ziet hij zich nog wel een à twee jaar bij Ajax spelen waarbij hij zich dan op één positie wil richten.

Het manusje-van-alles: Vurnon Anita
Vurnon Anita leek buiten de boot te vallen, maar maakte dit seizoen een hele tour door de opstelling van Ajax. Frank de Boer deed lang een beroep op de voetballer voor de linksbackpositie (en soms zelfs rechtsback), terwijl de 23-jarige voetballer liever als verdedigende middenvelder speelt. Tegen PSV begon hij daar zelfs, om na een kwartier terug naar linksachter te verhuizen. In de tweede wedstrijd tegen PSV (2-0 zege) zag je Anita pas echt tot zijn recht komen in een verdedigende rol op het middenveld. Ballen afpakken en omschakelen. Zo was hij ineens ook een aanvallende schakel bij Ajax. Ajax verloor met Anita op het middenveld geen enkel punt meer.

De revelatie: Derk Boerrigter
Derk Boerrigter wordt net als zijn teamgenoten voor het tweede achtereenvolgende jaar kampioen. Het verschil: vorig jaar deed de geboren Tukker dat met RKC in de Eerste Divisie. Boerrigter bleek weinig moeite te hebben met die overstap. Hij scoorde in zijn debuutwedstrijd voor de Amsterdammers en maakte in de uitwedstrijd tegen Dinamo Zagreb zijn eerste goal in de Champions League. Boerrigter keerde tegen De Graafschap terug na maanden blessureleed en scoorde twee keer. Met zijn goal tegen Groningen liet de 25-jarige speler nog eens zien dat hij van grote waarde is voor de aanvalskracht van de landskampioen.

De kapitein: Jan Vertonghen
De Amsterdamse branie wordt het best belichaamd door aanvoerder Jan Vertonghen. Een Belg weliswaar, maar behept met het Ajax-dna en de onbetwiste leider op het veld. De verdedigende onoplettendheden verdwijnen steeds meer uit zijn spel en in de opbouw is Vertonghen een belangrijke schakel. Steekt met lange passen het middenveld over, beschikt over een prima lange bal en heeft ook nog eens scorend vermogen. Is Ajax dit seizoen definitief ontgroeid en zou graag de stap naar een Europese topclub willen maken om zo ook bij de Rode Duivels uit te groeien tot steunpilaar.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d