"Barça heeft 'Pep' harder nodig dan ooit"

28 februari 2012 om 09:34 door Jeroen Haverkort
"Barça heeft 'Pep' harder nodig dan ooit"

Aan ieder tijdperk komt ooit een einde. Ook voor Barcelona. Nog steeds is het voetbal van ongekend niveau, maar de ploeg van Josep ‘Pep’ Guardiola heeft veel punten tegen de kleintjes laten liggen waardoor het behalen van de vierde Spaanse titel op rij een utopie is. Aartsrivaal Real staat tien punten voor, maar vooral het zorgvuldig opgebouwde imago is aan erosie onderhevig.
Pas als je groots kunt verliezen, ben je een groots winnaar. Barcelona lijkt deze les gaandeweg te zijn vergeten. Niet langer worden de schouders opgehaald als er iets uit de hoofdstad wordt geroepen, maar wordt de confrontatie gezocht. De Catalanen uitten hun ongenoegen niet zo platvloers en lomp als ‘De Koninklijke’, maar op een vileine, verongelijkte en hautaine wijze. Zo vindt vedette Xavi “het verschil van tien punten heel onrechtvaardig. Dit hebben we niet verdiend”.

Veelzeggend is ook de uitleg van bestuurslid Carles Vilarubí op de reactie van Guardiola na het duel bij Atletico Madrid dit weekend. Hoewel Barça met 1-2 won zette Guardiola de titel uit zijn hoofd. “We zullen er niet in slagen om die tien punten goed te maken, maar we gaan ons uiterste best te doen om de achterstand zo klein mogelijk te maken.” Realistische uitspraken, maar volgens Vilarubí zat er meer achter: “Eigenlijk zegt hij dat het door diverse scheidsrechterlijke dwalingen gewoonweg niet mogelijk is om de titel te prolongeren. De uitspraken van Guardiola getuigen dan ook van ironische intelligentie.”

Niet alleen geeft Vilarubí Real niet de credits die het op dit moment verdient, maar devalueert hij ook in één klap de kampioenschappen van zijn eigen club. Niet echt intelligent en zeker niet sportief. Wat dat betreft kan hij nog wat leren van Guardiola, de succescoach die te allen tijde beschaafd blijft. Het is te hopen voor Barcelona dat hij verlengt. De club heeft hem nu harder nodig dan ooit. Al is het alleen maar vanwege het imago.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d