EK 2012: landen, prestaties en sterren

2 december 2011 om 10:55 door Marieke van der Voort
EK 2012: landen, prestaties en sterren

Pot 1:

Nederland
Inwoners: 16,8 miljoen
Ranking FIFA: 2
Beste prestatie EK: Europees kampioen 1988
Letten op: Wesley Sneijder. Tweebenig, perfecte speler tussen de linies, fantastisch schot. Arsenal-spits Robin van Persie is dé man in vorm, maar heeft het tot dusverre nog niet laten zien in Oranje. Maar eigenlijk heeft Nederland heel veel sterren. Huntelaar doet het momenteel fantastisch. En, als hij fit is, blijft Arjen Robben natuurlijk levensgevaarlijk.

Polen
Inwoners: 38,4 miljoen
Ranking FIFA: 66
Beste prestatie EK: Het gastland van komend EK strandde in 2008 onder leiding van Leo Beenhakker in de eerste ronde. Toch was dit op een Europees Kampioenschap de beste prestatie van Polen tot nu toe. Nooit eerder wist het land zich immers te kwalificeren.
Letten op: Wojciech Szczęsny. De jonge Poolse doelman timmert zowel in daad als woord aan de weg. Szczęsny komt uit voor Arsenal, heeft goede reflexen en straalt gezag uit. Hij zou zelfs de aanvoerdersband al over willen nemen van Robin van Persie.

Oekraïne
Inwoners: 45,1 miljoen
Ranking FIFA: 55
Beste prestatie EK: Geen. Oekraïne probeert zich al vanaf 1994 tevergeefs te kwalificeren voor het eindtoernooi. Als gastland is het nu automatisch geplaatst.
Letten op: Aleksander Alijev. Tijdens het WK tot 20 jaar in Nederland was de spelmaker nog één van de uitblinkers. Zijn belofte heeft hij daarna niet geheel weten in te lossen, maar Alijev is bij vlagen levensgevaarlijk. Pal na het WK speelde een B-team van Oranje nog met 1-1 gelijk tegen Oekraïne. De aanvallende middenvelder van Dinamo Kiev vond het net na een fraaie vrije trap.

Spanje
Inwoners: 46,8 miljoen
Ranking FIFA: 1
Beste prestatie EK: De regerend wereldkampioen vierde de Europese titel ook al twee keer. Spanje was Europa’s beste in 1964 en 2008.
Letten op: Xavi en Iniesta. Laatstgenoemde velde in het noodlot over Nederland in de finale van het WK, maar beide spelers van FC Barcelona zijn onmisbaar voor Spanje. Ze vormen de motor van het elftal, door hen gaat iedereen beter spelen.


Pot 2

Duitsland
Inwoners: 81,5 miljoen
Ranking FIFA: 3
Beste prestatie EK: Europees kampioen in 1972, 1980 en 1996
Letten op: Mesut Özil. De slechts 23-jarige speler van Real Madrid verrast vriend en vijand. Als schakel tussen middenveld en aanval zowel bij Duitsland als de Koninklijke onmisbaar.

Italië
Inwoners: 61 miljoen
Ranking FIFA: 9
Beste prestatie EK: Europees kampioen in 1968
Letten op: Andrea Pirlo. De aanvallende middenvelder van Juventus is voor Italië van groot belang. Hij heeft ervaring en vormt een ideale schakel tussen de linies.

Engeland
Inwoners:
Ranking FIFA: 5
Beste prestatie EK: Europees kampioen in 1966
Letten op: Wayne Rooney. De spits van Manchester United is in het veld een echte winnaar. Kan zijn team op sleeptouw nemen op het moment dat de ploeg het moeilijk heeft.

Rusland
Inwoners: 138,7 miljoen
Ranking FIFA: 12
Beste prestatie EK: Halve finale in 2008
Letten op: Andrei Arshavin. De aanvaller verkeerde de laatste maanden niet in grootse vorm, maar wat niet is kan nog komen. Eenmaal op dreef is de speler van Arsenal levensgevaarlijk met zijn snelheid, slimme loopacties en schot.


Pot 3:


Kroatië
Inwoners: 4,5 miljoen
Ranking FIFA: 8
Beste prestatie EK: Kwartfinale in 2008
Letten op: Luka Modric. De spelbepaler van Tottenham Hotspur zag pal voor het verstrijken van de transferperiode een overgang naar Chelsea mislopen. Hij is het brein van het Kroatische team.

Griekenland
Inwoners: 10,8 miljoen
Ranking FIFA: 14
Beste prestatie EK: Europees kampioen in 2004
Letten op: Ioannis Fetfatzidis. De aanvallende middenvelder van Olympiakos Piraeus barst van het talent. Scoren, dribbelen, schieten, Fetfatzidis kan het allemaal. Sommigen noemen hem zelfs al de Griekse Messi.

Portugal
Inwoners: 10,8 miljoen
Ranking FIFA: 7
Beste prestatie EK: Nog nooit kroonde Portugal zich tot wereldkampioen. De ploeg was wel een keer dichtbij. In 2004 eindigde Portugal als tweede.
Letten op: Cristiano Ronaldo. Dé sterspeler van Real Madrid en absolute vedette van het Portugese team. Een van de beste voetballers ter wereld.

Zweden
Inwoners: 9,1 miljoen
Ranking FIFA: 18
Beste prestatie EK: Halve finale in 1992
Letten op: Zlatan Ibrahimovic. De oud-Ajacied is in alle opzichten een topspits. Wel raakt de aanvaller van AC Milan soms te snel oververhit.


Pot 4:

Denemarken
Inwoners: 5,5 miljoen
Ranking FIFA: 11
Beste prestatie EK: Europees kampioen in 1992
Letten op: Christian Eriksen. De Ajacied is een ruwe diamant. In Amsterdamse dienst mist hij momenteel weliswaar de echte vorm, maar de aanvallende middenvelder kan straks goud waard zijn voor zijn ploeg. Intelligente steekpasjes, mooie goals, een verbinding tussen het middenveld en de aanval, Eriksen heeft het allemaal.

Frankrijk
Inwoners: 62,8 miljoen
Ranking FIFA: 15
Beste prestatie EK: Europees kampioen in 1984 en 2000
Letten op: Samir Nasri. De sterspeler van Frankrijk had een belangrijk aandeel in de EK-kwalificatie van Frankrijk. Met of zonder Nasri is een wereld van verschil.

Tsjechië
Inwoners: 10,2 miljoen
Ranking FIFA: 33
Beste prestatie EK: Verliezend finalist in 1996
Letten op: Petr Cech. De doelman van Chelsea heeft goede reflexen, een prima uittrap en is iemand die het team goed neer kan zetten.

Ierland
Inwoners: 4,7 miljoen
Ranking FIFA: 21
Beste prestatie EK: Eerste ronde in 1988
Letten op: Robbie Keane. De aanvaller kwam dit seizoen in de competitie nog niet in actie voor Tottenham Hotspur, maar is voor Ierland nog altijd zeer belangrijk. Scoorde tijdens de EK-kwalificatie een aantal belangrijke goals.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d