Simon Rutz: De gemeente heeft mij weggepest

14 februari 2011 om 11:13 door Klaas Boomsma
Simon Rutz: De gemeente heeft mij weggepest

Kickbokspromotor Simon Rutz maakte van It’s Showtime in de Amsterdam Arena het grootste vechtsportevenement in de wereld. Wereldsterren die tot aan het begin van deze eeuw vrijwel alleen in Japan te zien waren, bracht Rutz naar Amsterdam. Niet tot ieders plezier. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan fungeren de kickboksgala’s als netwerkbijeenkomsten van criminelen en worden de eve-nementen gefinancierd met dubieus geld. Hij wil ze uit de stad weren. Metro sprak Rutz over de toekomst van kickboksen in Amsterdam.

Het jaarlijkse evenement in mei in de Arena is van de baan. Waarom?

Dat zouden we dit jaar samen met de Japanse organisatie K-1 organiseren. Die organisatie verkeert financieel in zwaar weer en kreeg daardoor de matchmaking (schema van vechters en matches, red.) niet op tijd voor elkaar. Ze zaten zo in nood dat ze niet eens de telefoon op durfden te nemen. Binnenkort vragen ze het faillissement aan. Daarnaast was het ook door alle negatieve uitlatingen van de gemeente voor mij niet meer haalbaar om het te organiseren, qua sponsoring en kaartverkoop.   

Was het wel gelukt als K-1 de verplichtingen was nagekomen?
Ik begin me steeds meer af te vragen of de gemeente Amsterdam het wel waard is dat wij hier It’s Showtime organiseren. Overal worden we met open armen ontvangen, door de hele wereld organiseren we nu elf evenementen. Hier moeten we maar steeds tegen een imago vechten. Ik ben er gewoon te moe voor.

Voel jij je uit Amsterdam weggepest?

Natuurlijk word ik de stad uit gepest. Terwijl de gemeente klaagt dat er te weinig sport-
evenementen in de stad zijn. En wat doen ze? Ze jagen de organisatie van een van de grootste evenementen de stad uit.

Met pijn in het hart?
Absoluut, dit is mijn homeland, onze basis ligt hier. Natuurlijk doet dit pijn, maar tegen bepaalde dingen kun je niet vechten. Het organiseren van vechtsportevenementen kost heel veel energie. We werken keihard met elf man, soms werken we zestien uur op een dag, als we dan daar ook tegen moeten strijden, tja. Kunnen we beter onze energie ergens anders in steken.

Wat is volgens jou de reden dat de kickboksgala’s op de korrel worden genomen?
De politie, dat hebben ze ook letterlijk tegen me gezegd, ergert zich eraan dat er bepaalde personen in het publiek zitten, waar zij aandacht voor hebben. Daar komt het op neer. Ze hebben nu een burgemeester gevonden die daar gevoelig voor is.

Zou je het gevecht met de gemeente Amsterdam aankunnen?
Het is geen eerlijk gevecht. Als ik moet bewijzen vanwege de Bibob dat wij geen criminele organisatie zijn - ik weet niet eens waar ik me tegen moet verdedigen! -, dan gaat me dat advocaten kosten, tijd, slapeloze nachten. Ik ben geen Don Quichotte. Mij kost het geld uit mijn bedrijf. Een burgemeester of gemeente kan met gemeenschapsgeld procederen. Zij hebben ‘unlimited funds’.

Zie je dit nog goed komen in Amsterdam?
Burgemeesters zijn passanten. Maar moet ik gaan zitten afwachten of de volgende burgemeester ons weer goed gezind is? Moet ik steeds maar hopen of ik welkom ben in de gemeente Amsterdam?
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d