"Gerges is er ingeluisd"

21 februari 2011 om 09:28 door Klaas Boomsma & Wout Maas
"Gerges is er ingeluisd"

Hesdy Gerges, de kickbokser die wordt verdacht van betrokkenheid bij cocaïnehandel, komt deze week weer op vrije voeten. Dat verwacht zijn trainer Thom Harinck. Dat betekent dat Gerges, die gisteren 27 jaar werd, in principe in actie kan komen op het kickboksgala dat op 6 maart plaatsvindt in de Sporthallen Zuid. Organisatie Fighting Stars gelooft in de onschuld van zwaargewicht Gerges en hoopt dat hij het over twee weken opneemt tegen de Roemeen Daniel Ghita. 

Onder vechtsportfans is met frustratie, onbegrip en ongeloof gereageerd op de arrestatie van Gerges. Ook bij trainer Harinck gaat het er niet in dat Gerges is betrokken bij de handel van 128 kilo coke. “Hij staat om half acht 's morgens op, om tien uur ‘s morgens traint hij met mij, ‘s middags patchtraining, ‘s avonds krachttraining en om een uur of tien ‘s avonds naar bed. Ik kan me niet voorstellen dat hij ook nog tijd heeft voor dit soort dingen.” Harinck vermoedt dat Gerges er is ingeluisd.

De sport kampt met een ernstig imagoprobleem sinds topvechter Badr Hari in opspraak raakte als verdachte van ernstige mishandeling. Hij wacht op dit moment het begin van een strafzaak af. In het najaar omschreef burgemeester Eberhard van der Laan kickboksgala’s als netwerkbijeenkomsten voor criminelen. “Het is jammer dat de vechtsport door deze zaak opnieuw in een vervelend daglicht komt te staan”, laat een woordvoerder van Van der Laan weten. De gemeente benadrukt niet het kickboksen te willen aanpakken, maar criminele elementen die bij de organisatie van gala’s betrokken zouden zijn.

Organisatoren van vechtsportgala’s moeten in de toekomst een evenementenvergunning aanvragen. Op grond van de Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) kan de gemeente dan een vergunning weigeren als er aanwijzingen zijn voor banden tussen criminelen en de organisatie van een gala.

Voor Fighting Stars, dat in samenwerking met de organisatie It’s Showtime het gala op 6 maart organiseert, is de ophef rond Gerges een bittere pil. De aanloop naar het vorige gala in september werd al overschaduwd door de uitspraken van Van der Laan over kickboksgala’s en criminaliteit. “Echt balen, je wordt zo steeds drie stappen terug geplaatst”, aldus een woordvoerder van Fighting Stars.

Hesdy werd woensdag opgepakt in zijn woning in Amsterdam-Noord. Tegelijkertijd werden vier andere personen opgepakt op verzoek van de Belgische autoriteiten. De arrestaties hebben te maken met de vondst van 128 kilo cocaïne in Antwerpen. Het is nog geheel onduidelijk waarvan de kickbokser wordt
verdacht.

In Amsterdam worden op drie locaties kickboksgala’s georganiseerd waar duizenden bezoekers op af komen. Dit zijn de Amsterdam Arena, de Passenger Terminal (PTA) en de Sporthallen Zuid. Deze drie locaties zijn deels van de gemeente, die het een doorn in het oog is dat bezoekers die de bijzondere aandacht van de politie hebben, zoals de Hells Angels, de evenementen bezoeken en prominent aan VIP-tafels op de eerste rij zitten. De organisatoren vinden het de taak van politie en justitie om criminelen achter de tralies te zetten, dus als er criminelen onder de bezoekers zijn, ‘doen zij hun werk niet goed’. Volgens de politie en de gemeente zijn niet alleen onder de bezoekers, maar ook onder organisatoren, sponsors en vechters veel lieden met criminele antecedenten. Ondanks al deze negatieve berichten is de kickbokssport in Nederland zeer populair. Nederlandse vechters als Peter Aerts, Ernesto Hoost, Remy Bonjasky, Sem Schilt, Badr Hari en Alistair Overeem zijn in het buitenland, en helemaal in Japan, absolute sterren. De komende jaren moet blijken of er in Amsterdam nog plaats is voor grote kickboksgala’s.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d