Showbizz

Angela: in Five Days Inside gelukkig ook hard gelachen

'In Five Days Inside gelukkig ook hard gelachen'

Angela Groothuizen hoefde niet lang na te denken of zij een van de presentatrices van Five Days Inside wilde zijn. / Nick van Ormondt

Foto van 'Erik Jonk'

5 JAN 2020

Angela Groothuizen is een van de presentatrices die in Five Days Inside in de voetsporen treedt van Beau van Erven Dorens. Ze zag tranen, maar ook de schaterlach.

In vijf dagen een wereld ontdekken waar je anders niet zo snel binnenkomt. Met dat gegeven bracht Beau van Erven Dorens de RTL 4-kijker in Five Days Inside twee seizoenen lang verbazingwekkende, soms verdrietig makende en ook vertederende televisie. Hij ontmoette onder meer langgestraften, zieken die hun einde zagen naderen, asielzoekers en verslaafde bejaarden, en bleef vijf dagen en nachten in hun instelling. Het leverde Van Erven Dorens tegen de miljoen kijkers op en ook de Gouden Televizier-Ring van 2018. Nu hij zijn eigen talkshow Beau heeft, gooit RTL het vanaf dinsdag over een andere boeg. Drie vrouwen gaan het derde seizoen onafhankelijk van elkaar op pad: Angela Groothuizen, Caroline Tensen en Natasja Froger.

Zo verging het Beau:

Metro sprak eerstgenoemde presentatrice, tv-maakster en zangeres. Angela Groothuizen maakte tussen 1990 en 1998 al een programma dat indrukwekkende verhalen van Nederlanders liet zien, De Uitdaging. Daarin zocht zij ook sponsoren om mensen en instanties ‘te redden’. Zo lukte het de voormalige en onvermoeibare Dolly Dot bijvoorbeeld om De Kindertelefoon in stand te houden en te voorzien van een landelijk gratis telefoonnummer.

Sterk format

Dertig jaar later gaat Groothuizen, die de leeftijd van 60 onlangs aantikte, opnieuw de uitdaging aan. Ondertussen maakt zij met haar eigen muziek ook nog eens een theatertour door het hele land, maar eigenlijk doet ze niets liever dan zingen en goede tv maken. Ze hoefde niet na te denken of ze het stokje van Van Erven Dorens wilde overnemen. „Nee, die uitdaging ging ik graag aan. Five Days Inside is ook zo’n sterk format. Ik denk dat veel mensen dit kunnen doen. Als je maar zelf iets durft te vinden en te zeggen en niet alleen maar kunt voorlezen, dan kom je heel ver. De kijker moet reality-tv wel door jou als presentator beleven. Je moet wat meegemaakt hebben en durven te vertellen.”

Moet je voor een programma als deze niet heel sociaal zijn dan? Groothuizen: „Ach, dat zijn de meeste televisiemensen toch wel? Voor Five Days Inside mag je wel empathisch zijn, maar je moet niet mee gaan lijden. Daar wordt niemand beter van. Caroline, Natasja en ik zijn alle drie moeder van al wat oudere kinderen en zitten al jaren in het vak. Dat zit goed.”

Gat in de ziel

Groothuizen bezocht als eerste de Jellinek Kliniek, waarin mannen vechten tegen allerlei verslavingen. „Ik heb er zware verhalen gehoord, maar moet ook zeggen dat we af en toe ontzettend gelachen hebben. De Jellinek is toch een instantie van hoop, waarbij je na een drank-, drugs-, seks-, game- of welke verslaving dan ook weer buiten kunt komen. Natasja was bij Huntingtonpatiënten (zie onder), dat is een heel ander verhaal. In de Jellinek zitten mensen met een gat in hun ziel. Maar het gaat er niet over de rokende puinhopen die je hebt achter gelaten, op je verhaal vertellen en een excuusbrief schrijven na dan. Het gaat daar over herstel. Over afspraken maken en er voor elkaar zijn. Het was een boeiende en intensieve week, waarin ik diep in het herstel van de mannen ben meegegaan. Er zijn zelfs vriendschappen ontstaan. Maar zoals gezegd, ik heb ook hard gelachen. Die kerels hebben de bodem bereikt, die kunnen er alleen nog maar wat van gaan maken. Dat kan ook met keiharde humor en daar houd ik wel van.”

Dementen en blinden

Vervolgens bezocht Groothuizen demente bejaarden („dat is meer slow-tv") en logeerde zij in Visio, een revalidatiekliniek voor blinden en slechtzienden. „Ook in die laatste instelling is er gelukkig sprake van hoop, maar ik hoorde ook verhalen waarvan de schrik je om het hart slaat. Het blind worden, zeker binnen zeer korte tijd, zou je maar overkomen. Ik zag er echter ook dat je ondanks je slechte zicht een mooi leven kunt leiden. Daarom is Five Days Inside een prachtig programma om te mogen maken.” De blinden hadden alle leeftijden, maar Groothuizen kreeg snel goed contact met ‘de bende van zes’. „Zij waren tussen de 18 en 22 jaar en die volgde ik vooral. Maar er wonen zestig mensen in Visio en bijna alle zestig vonden het goed om te worden gefilmd. Bijzonder. Ik had het gevoel dat ik er drie weken was.”

Angela: in Five Days Inside gelukkig ook hard gelachen

Foto: Jeroen Jumelet / ANP

Bij de demente ouderen wist Groothuizen soms toch enigszins door te dringen. „Dat is het voordeel als je ergens vijf dagen continu bent. Op de laatste volle dag gebeuren er dan soms bijzondere dingen. Een oudere dame zat op dag vier plotseling weer met gekapte haren rechtop in haar stoel. Kort daarvoor dacht ik nog dat zij het niet lang meer zou maken. Maar nee hoor, ze smikkelde vrolijk mee. Zo zie je maar weer, het leven heeft altijd zin.”

Terecht even de hoofdrol

Over de verzorgers is Groothuizen meer dan goed te spreken. „Zoals bij de dementerenden. De dames roken allemaal lekker. Aan zoiets merk je dat de dames goed verzorgd worden. De verzorgers vormen in Five Days Inside niet de hoofdmoot, maar af en toe spelen zij de hoofdrol. Mag best. Geweldige mensen, verzorgers zijn de Haarlemmerolie van ons land. Dat zijn niet de politici en niet de BN’ers. Nee, de radertjes die de machine beter laten lopen, zijn de mensen die gewoon hun werk doen. Werk dat nodig is om een beschaving te hebben.”

Na vijf intensieve dagen gewoon weer buiten staan, is nogal wat. Zo ook voor Angela Groothuizen, die zichzelf een hypochonder noemt (iemand die vaak denkt een ziekte te hebben). „Thuis zeiden ze al: je zult wel weer met vlekken in je ogen binnen stappen, haha. Maar ja, je eigen gezin is het allerbelangrijkste. Dus het is niet zo verkeerd om af en toe te zien hoe dankbaar je daarvoor moet zijn. Bij de demente bejaarden sprak ik een schatje van nog maar 80 jaar. Toen schoot wel even door me heen ‘holiemolie, dat is voor mij al over twintig jaar’. En dat terwijl de afgelopen twintig jaar werkelijk voorbij zijn gevlogen. Op zo’n moment besef ik dat ik nog maar even goed van mijn leven moet genieten."

‘3 in 1-ziekte’

Natasja Froger trapt Five Days Inside dinsdagavond om 21.25 uur (RTL 4) af in een instelling met Huntingtonpatiënten. Deze erfelijke aandoening tast delen van de hersenen aan en heeft een verschrikkelijk kenmerk: Huntington kan leiden tot ALS, Parkinson én Alzheimer. Daarom wordt het de ‘3 in 1-ziekte’ genoemd. Froger ontdekt dat – door de erfelijkheid – hele families door Huntington kunnen worden getroffen (één familie heeft acht slachtoffers). In Nederland hebben circa 1700 mensen Huntington. Natasja Froger leert in De Kloosterhoeve in Raamsdonksveer een wijze les: „Zeik niet over wat je niet hebt, maar wees gewoon eens blij met wat je wél hebt.”


Yes! Frans Bauer en Donnie brengen single uit

Het nu al legendarische duo Frans Bauer/Stack Sjouer en Donnie / Top Notch

Foto van 'Metro'

17 JAN 2020

De hele muziekindustrie mag dan in Groningen zitten voor Eurosonic/Noorderslag, het beste van 2020 op muziekgebied staat gewoon online. Frans Bauer en Donnie hebben namelijk de single Geen Centen Maar Spullen gereleased.

De twee Nederlandse muziekiconen sloegen de handen ineen voor deze langverwachte single. Daar hoort natuurlijk ook een clip bij. Hierin zijn de twee mannen te zien op een oerhollandse markt waar een vorkje kibbeling wordt geprikt bij de visboer, een bloemetje wordt gekocht en ook de snoepkraam krijgt een glansrol.


Eminem brengt onverwacht nieuw album uit

Eminem tijdens een optreden in 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 JAN 2020

Eminem weet op deze heugelijke dag zijn fans flink te verrassen: er is vanaf vandaag namelijk nieuwe muziek van de rapper te horen.

Dat the Real Slim Shady flink wat tijd spendeerde in de studio, was al wel bekend. Wanneer er nieuwe muziek te horen zou zijn voor het grote publiek, was echter nog even geheim. Tot nu. Vandaag ligt Music to be Murdered By ineens in de platenzaken én is het album natuurlijk te vinden op de bekende streamingsdiensten.

Verrassing


'Monica' uit Friends test welk personage ze écht is

Courtney Cox (links) met Friends-medespelers Lisa Kudrow (midden) en Jennifer Aniston (rechts) / ANP

Foto van 'Metro'

15 JAN 2020

Stiekem hebben we allemaal de quiz 'Welk Friends-personage ben jij' wel eens gedaan. En natuurlijk deed je 'm opnieuw toen bleek dat je Ross Geller was. Maar naast gewone stervelingen doen ook Friends-acteurs de quiz.

Er is nu een nieuwe 'test' om te checken op welk Friends-personage je lijkt. Op Instagram is een nieuwe filter die laat zien wie jij bent. Ook Courtney Cox besloot zich te wagen aan de befaamde filter.

Courtney vs. Monica


Cardi B wil de politiek in
Likeability of3

Cardi B wil de politiek in

Cardi B wil de politiek in. / EPA

Foto van 'Metro'

14 JAN 2020

Cardi B, bekend als rapper, songwriter en actrice wil de politiek in. Dat liet de popster gister weten in een tweet.

Dat de talentvolle rapper van vele markten thuis is weten velen van ons inmiddels wel. Maar een carrière in de politiek lijkt toch iets te veel van het goede. Volgens Cardi B heeft ze daar slechts een aantal jaar aan opleiding voor nodig om de boel onder de knie te krijgen.

Op twitter zegt ze: „Ik denk dat ik politicus wil worden. Ik hou echt van de regering, zelfs als ik het niet met ze eens ben."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dit zijn de oscarnominaties van 2019

Dit zijn de Oscarnominaties van 2019

Voorbereidingen op de rode loper. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2020

Joker is de grote winnaar bij het uitdelen van de nominaties voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. De duistere film kreeg elf nominaties en maakt onder meer kans in de belangrijke categorieën beste film, hoofdrolspeler (Joaquin Phoenix) en regisseur (Todd Philips).

Meerdere films ontvingen tien nominaties, zoals het oorlogsepos 1917 van Sam Mendes, Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino en Netflix-film The Irishman van Martin Scorsese. Zij zijn alle drie genomineerd voor beste film en beste regie. 1917 kreeg daarnaast nominaties in vooral technische categorieën, zoals camerawerk. Cameraman Roger Deakins draaide de film in minutenlange shots.

Netflix


Na een week: Jinek op punten (nog even) Op1

Na een week: Jinek op punten (nog even) Op1

Eva Jinek. / William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

13 JAN 2020

De talkshowoorlog tussen NPO (Op1) en RTL (Jinek) is een week onderweg. De kijkcijfers ontlopen elkaar nauwelijks, dus oorlog kan vrede worden. Niks mis mee. Na een week kijken concludeert Metro: Jinek wint (nog) op punten.

Het enige verschil bij Jinek 2020? Je drukt op je afstandsbediening 4 in, in plaats van 1 en ziet een nieuwe studio. Eva Jinek doet bij RTL 4 dat wat ze deed op NPO 1 en minstens net zo goed. Een dag eerder beginnen dan het nieuwe Op1, op vrijdag achter The Voice of Holland, was een commercieel slimmigheidje. Verder verloor Jinek het qua kijkcijfers alle dagen zonder The Voice van Op1, zij het nipt. Nederland was blijkbaar benieuwd naar dat waar de NPO mee kwam (vijf nieuwe koppels).

Scherp als vanouds


Molloten staan te popelen

Molloten staan te popelen

De deelnemers aan Wie is de Mol? met in het midden presentator Rik van de Westelaken. / AVROTROS

Foto van 'Erik Jonk'

11 JAN 2020

De ware Wie Is De Mol?-fan – Molloot genoemd - staat werkelijk te popelen in afwachting van de start van het twintigste seizoen zaterdagavond.

„Inmiddels wel ja”, geeft zo’n Molloot, Tom Beekhuis (27) uit Utrecht, volmondig toe. De online marketeer van voetbalclub FC Utrecht is de drijvende kracht achter WieisdeMolHints.nl (ook Facebook) waarop hij alle hints en aanwijzingen die hij en andere Molloten vinden, verzamelt en bespreekt.

Erin verdwalen


Snelle komt met nieuwe track tegen appen op de fiets
Likeability of5

Snelle's track tegen fiets-appen

Rapper Snelle komt met een heftige videoclip om jongeren bewust te maken van de gevaren van telefoongebruik op de fiets. /ANP

Foto van 'Metro'

10 JAN 2020

Ondanks dat het verboden is om te appen en te fietsen tegelijk, gebruiken steeds meer jongeren hun telefoon tijdens het fietsen. Rapper Snelle komt daarom met een heftige videoclip om jongeren bewust te maken van de gevaren.

Ruim driekwart van de jongeren tussen de 15 en 17 jaar geeft aan hun telefoon wel eens te gebruiken tijdens het fietsen. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in opdracht van Interpolis. Rapper Snelle grijpt daarom in en wil met zijn nieuwe track ‘Smoorverliefd’ jongeren laten zien hoe gevaarlijk het eigenlijk is om te appen op de fiets.

Clip


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Heimwee naar Wie is de Mol?

Marlijn en Rop: heimwee naar Wie is de Mol?

Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen voor 'MolTalk-café' Vondel CS in Amsterdam. / Foto's: AVROTROS

Foto van 'Erik Jonk'

10 JAN 2020

Het nieuwe presentatiekoppel van MolTalk is dolgelukkig. „Na het meedoen had ik echt een beetje liefdesverdriet.”

Na drie seizoenen Margriet van der Linden en Chris Zegers als presentatieduo van MolTalk, hebben Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen het stokje overgenomen. Zaterdag trapten zij af met een introductie van de tien kandidaten in China en een quiz met oud-deelnemers. Zaterdag 11 januari verzorgen de twee de nababbel van het twintigste seizoen van Wie is de Mol? voor het eerst live. Metro bespreekt het avontuur met de nieuwkomers, die als tv-gezichten vooral bekend werden in Danni Lowinski (Weerdenburg) en De Luizenmoeder. Beiden deden ook aan Wie is de Mol? mee. Marlijn Weerdenburg in 2015 in Sri Lanka, toen voorgangster Margriet van der Linden de Mol was en de actrice / zangeres het in de finale met één antwoord verschil moest afleggen tegen winnaar Rik van de Westelaken (ja, de huidige presentator). Rop Verheijen in 2016 in de Dominicaanse Republiek, toen Klaas van Kruistum de Mol bleek en de acteur het speelveld als zesde moest verlaten.

Het telefoontje…


Laatste aflevering Modern Family in april te zien

Laatste aflevering Modern Family in april te zien

Laatste aflevering Modern Family in april te zien / ANP

Foto van 'Metro'

8 JAN 2020

In april komt er een einde aan Modern Family. Dan wordt de laatste aflevering van het elfde - en tevens laatste - seizoen uitgezonden. 

In 2019 maakte zender ABC al bekend dat het elfde seizoen van de hitserie ook gelijk de laatste zou worden. Nu is de datum van de laatste aflevering bekendgemaakt.


Fien Vermeulen en Igmar Felicia uit elkaar

Fien Vermeulen en Igmar Felicia uit elkaar

Mattie Valk, Fien Vermeulen en Igmar Felicia bij Qmusic. / ANP

Foto van 'Metro'

7 JAN 2020

Igmar Felicia en Fien Vermeulen hebben hun relatie beëindigd. Dat laat Vermeulen weten op Instagram. „Verdrietig nieuws", schrijft de 28-jarige radio-dj. 

Het bericht leest vervolgens: „Igmar en ik zijn uit elkaar. Ik ben dankbaar voor de leuke herinneringen, de enorme liefde en zo wil ik het ook met me meenemen. Soms is liefde loslaten."


‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

Zo kwam Taylor Swift. / Foto's: Getty Images

Foto van 'Metro'

6 JAN 2020

Een nieuw decennium vol awardshows is begonnen! Op de rode loper van de Golden Globes vielen zondagavond meteen de mooiste creaties op.

Door: Luz Lancheros / Metro World News

‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

Cate Blanchett.


Tarantino en 1917 winnen Golden Globe beste films

De cast van Once Upon A Time.. In Hollywood met regisseur Quentin Tarantino (midden) / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JAN 2020

De films Once Upon A Time... In Hollywood en 1917 hebben de Golden Globes voor beste films gewonnen. De film van Quentin Tarantino werd bekroond met de prijs voor beste Comedy of Musical, 1917 van Sam Mendes won in de categorie drama.

Hij won ook de award voor beste regisseur. 1917 is gebaseerd op het oorlogsverhaal van de grootvader van Mendes tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Sam Mendes, de regisseur van 1917 / ANP


Adele weer in schijnwerpers om gewicht

Adele weer in schijnwerpers om gewicht

Adele weer in schijnwerpers om gewicht / ANP

Foto van 'Metro'

5 JAN 2020

Adele kan het ook nooit goed doen. Was ze eerst 'te dik', vinden fans haar nu weer te dun geworden. 

De zangeres was afgelopen week op vakantie gespot met Harry Styles en James Cordon. Foto's van het uitje zijn - natuurlijk - op social media beland, maar zorgden ook gelijk voor een kleine Twitter-rel. Want: is Adele niet veel te dun geworden?


Jennifer Lopez overwoog stripper te worden

Jennifer Lopez / ANP

Foto van 'Metro'

5 JAN 2020

Het is soms bijna niet voor te stellen, maar de meeste sterren hebben hard moeten werken om hun faam te vergaren. Ook voor Jennifer Lopez ging het lang niet altijd over rozen.

Inmiddels is de 50-jarige zangeres en actrice wereldberoemd, heeft ze heel wat hits op haar naam staan én doet ze het goed als actrice. Zondagavond mag ze misschien zelfs een Golden Globe in ontvangst nemen voor haar rol in de film Hustlers.

Zelf strippen


Geld over? Kim Kardashian's huis staat te koop

Geld over? Kim Kardashian's huis staat te koop

Je kunt net zo fabuleus wonen als selfie-queen Kim / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JAN 2020

De huizenmarkt is lang niet voor iedereen bereikbaar, maar zo af en toe komt er een pareltje vrij. En mocht je nu toevallig net de loterij hebben gewonnen afgelopen oud en nieuw, dan val je met je neus in de boter.

Het huis van Kim Kardashian staat namelijk te koop en voor een luttele 5,7 miljoen is het optrekje in Beverly Hills van jou.

Bijna tien jaar geleden stapte Kim in het huwelijksbootje met basketbalspeler Kris Humphries, om de relatie drie maanden later alweer te beëindigen. Het huis waar Kris Kim destijds ten huwelijk heeft gevraagd staat nu te koop.


Marvel bevestigt eerste transgenderpersonage in nieuwe superheldenfilm

Marvel bevestigt eerste transgenderpersonage in nieuwe superheldenfilm

Acteurs Chris Hemsworth, Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo en Jeremy renner, tijdens de premiere van Avengers Endgame. / AFP

Foto van 'Metro'

2 JAN 2020

In een van de volgende Marvel-films is een transgenderpersonage in het verhaal geschreven. Dat bevestigde Kevin Feigde, de directeur van Marvel Studio’s aan de BBC.

Het zou volgens Feige gaan om een personage in een film die momenteel wordt opgenomen. Hij voegde er overigens aan toe dat er nog meer lhbti-personages aan de Marvel-films zullen worden toegevoegd.

Een dove superheld


We keken in 2019 massaal naar Undercover

We keken in 2019 massaal naar Undercover

Acteurs Anna Drijver en Tom Waes die twee undercover agenten spelen in de serie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 DEC 2019

Series over drugs doen het goed op Netflix. Ook bij ons en onze zuiderburen. We streamden Undercover namelijk massaal dit jaar.

De serie met Tom Waes, Elise Schaap, Frank Lammers en Anna Drijver in de hoofdrol werd het meest gestreamd door Nederlanders en Belgen, maakte de dienst bekend.

Meest populaire serie


Sharon Stone niet welkom op datingapp

Actrice Sharon Stone niet welkom op datingapp

Sharon Stone | Clemens Bilan / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

30 DEC 2019

De zoektocht van Sharon Stone naar de liefde gaat niet helemaal over rozen. De 61-jarige actrice had zich ingeschreven voor de datingapp Bumble, maar haar account is geblokkeerd. Dat meldt de Amerikaanse maandag op social media.

Niet echt

Volgens Sharon geloofden andere gebruikers niet dat de account echt van haar was en gaven ze dat door aan Bumble. „Hé Bumble, is het uitgesloten om mij te zijn?", schreef de actrice bij op Twitter. Op het screenshot is te lezen dat haar profiel is gesloten omdat er meerdere meldingen waren gemaakt dat het gaat om een nepaccount.