Showbizz

Soldaat van Oranje met twee vrienden tiende (!) jaar in

Soldaat van Oranje met twee vrienden tiende (!) jaar in

Alex van Bergen (links) en Theo Martijn Wever tijdens een promotie-optreden in het land. / Samuel van Leeuwen

Foto van 'Erik Jonk'

29 OKT 2019

Succesmusical Soldaat van Oranje gaat woensdagavond het tiende (!) jaar in. Voor de twee hoofdrolspelers is dat extra bijzonder. Dat geldt ook voor de cijfers (zie onder).

Hoe lang speelt die musical Soldaat van Oranje eigenlijk nog? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld en waarbij het antwoord luidt: nog heel lang. Waarom zou je het grootste theatersucces in Nederland aller tijden stoppen? Woensdag gaat Soldaat van Oranje – De Musical met een feestelijke voorstelling het tiende jaar in. Onwaarschijnlijk mooi voor de man die voor de musical met het publiek op de grote schijf, draaiend langs de scènes, verantwoordelijk is, producent Fred Boot. Prachtig voor al die acteurs die het toneel van ‘Soldaat’ bespeelden, schitterend voor al die mensen achter de schermen. Maar deze keer vooral speciaal voor twee jeugdvrienden uit Ede, die de hoofdrol van Erik Hazelhoff Roelfzema delen: Alex van Bergen (36, nu Haarlem) en Theo Martijn Wever (33, nu Zaandam).

Soldaat van Oranje met twee vrienden tiende (!) jaar in

Alex van Bergen (links) en Theo Martijn Wever. / Soldaat van Oranje - De Musical

De twee die met elkaar in contact kwamen door school (Alex zat in de klas bij de zus van Theo Martijn, die weer in de klas zat met de broer van Alex) speelden in het verleden al in Soldaat van Oranje – De Musical. In bijrollen en ensemble, maar ook als understudy van de hoofdrol. Alex focuste zich even op zijn Utrechtse gezelschap Als De Beren Komen, Theo Martijn vertrok tijdelijk naar een andere musical, All Stars. Nu zijn ze terug, om die loodzware rol van Nederlands bekendste Engelandvaarder te spelen en te zingen. Beide acteurs staan drie keer per week in de TheaterHangaar op voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk. Daar zagen bijna drie miljoen mensen Van Bergen, Wever en negentien eerdere Soldaten van Oranje inmiddels. Metro belde de vrienden.

Alex van Bergen (bijna 2 jaar Soldaat)

„Sorry, je hoort even een schreeuwend kind op de achtergrond,”, zegt ‘Soldaat’ Alex aan de telefoon. „Het is herfstvakantie, ik zal even een filmpje opzetten.”

Hoe bijzonder is het om, met een vriend, het tiende jaar in te gaan?

Héél bijzonder. Het is al fijn om de rol met iemand te delen, waar je goed mee op kunt schieten. Op zich zien we elkaar natuurlijk amper omdat we op verschillende momenten spelen, maar we delen wel dingen en doen samen pr-zaken. We moeten elkaar dingen gunnen, zoals het feit dat ik woensdag die feestelijke voorstelling mag doen. Gelukkig hebben we beiden totaal geen ego-probleem. Er is onderling vertrouwen en dat betekent dat we ontspannen kunnen samenwerken. We spelen bovendien onze eigen versie van Hazelhoff Roelfzema en dat is helemaal okay.

Soldaat van Oranje met twee vrienden tiende (!) jaar in

Erik Hazelhoff Roelfzema (links) met prins Bernhard, bij de doop van een Soldaat van Oranje-Boeing in 1987. / ANP

Wat voor ‘Soldaat’ zet jij neer?

Toen ik Hazelhoffs boek las en me verdiepte in de rol, viel me op dat Erik eigenlijk niet nadenkt maar vooral doet. Ergens onderin zijn buik voelt hij hoe iets ongeveer in elkaar zit en móet dan iets doen. Ik vond dat inspirerend omdat ik vrij andersom ben. Ik ben vaak een twijfelaar, een afweger en denk lang na voordat ik iets doe. Dat impulsieve, die bravoure van Hazelhoff Roelfzema, dat vind ik mooi. Dat probeer ik mijn rol te benadrukken. Als iets onder druk komt te staan, treedt de Soldaat als een soort natuurlijke leider naar voren en loopt hij voor de troepen uit. Hij moedigt zijn vrienden aan om in godsnaam maar iets te doen, al heb je geen idee wat. Het kan toch niet zo zijn dat we onze kop in het zand steken en blijven doorstuderen, terwijl de hele boel hier wordt overgenomen door de Duitsers? Dat bewonder ik heel erg in hem. Ik vind het ook een soort levensvreugde. Dat je niet nadenkt over de dood en over angsten. Er waren namelijk een heleboel redenen om dat wat Erik in de Tweede Wereldoorlog deed, niet te doen. Maar nee, hij gáát. Dat vind ik zo goed aan de voorstelling. Het publiek denkt door Soldaat van Oranje na over eigen actiebereidheid.

Tolerant en verdraagzaam

Het musicalpubliek wordt een spiegel voorgehouden met de vraag ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ Wat is jouw antwoord?

Dat betekent voor mij dat ik kan zijn wie ik wil zijn en dat ik kan gaan waar ik wil gaan. En dat zonder vrijheid van andere mensen te beperken of anderen iets op te leggen. Nederlanders zijn er trots op dat we zo’n tolerant land zijn. Dat we verdraagzaam zijn ten opzichte van andere bevolkingsgroepen, geloven en ideeën, vind ik heel belangrijk. En dat ik keuzes niet opgelegd krijg, maar er zelf over na mag denken.

Martijn Theo Wever (ook bijna 2 jaar Soldaat)

„Sorry, je hoort verbouwingsgeluiden in ons nieuwe huis”, zegt ‘Soldaat’ Theo Martijn Wever aan de telefoon. „Ik zal mijn vader vragen of hij even stopt met zagen en timmeren.”

Hoe bijzonder is het om, met een vriend, het tiende jaar in te gaan?

Helemaal fantastisch en ik gun het de hele productie ook zo. Voor of achter de schermen, iedereen werkt er heel hard aan om het altijd maar weer een goede voorstelling te laten zijn. Daar hebben we trouwens zelfs een resident director voor, iemand die de kwaliteit van de show bewaakt. Kevin Schoonderbeek heeft die taak, hij speelde eerder Anton (de student en vriend van Erik die de kant van de Duitsers koos, red.) en vriend Fred. Alex speelt de jubileumvoorstelling en ik zit in de zaal. We bellen en gunnen elkaar veel. Wie speciale shows mag doen is nooit een issue, dat gaat heel organisch.

Soldaat van Oranje met twee vrienden tiende (!) jaar in

De man die ons Soldaat van Oranje – De Musical ‘gaf’, Fred Boot. / Marco de Swart | ANP

Wat voor ‘Soldaat’ zet jij neer?

In elk geval een andere dan Alex, heel grappig vind ik dat. We zien elkaar alleen tijdens de af en toe verplichte showwatch en dat is goed en leuk. Zo leer je van elkaars interpretatie. Alex speelt een prachtige Erik. Mijn Erik volgt zijn hart, maar is een wat emotionelere man dan die van Alex. Hij kan een man vol bravoure neerzetten. Dat doe ik ook, maar bijvoorbeeld op het moment dat Erik hoort dat zijn vriendin Charlotte niet meer leeft en zijn maat Fred is neergeschoten, dan zet ik een pittig emotionele Hazelhoff Roelfzema neer. Al speel ik de hoofdrol nu al een tijd, ik kan oprecht zeggen dat geen voorstelling hetzelfde voelt en is.

Zijn wie je wil zijn

Het musicalpubliek wordt een spiegel voorgehouden met de vraag ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ Wat is jouw antwoord?

Misschien vind je het een cliché, maar voor mij gaat het erom dat ik kan voelen en denken wat ik wil voelen en denken. Ik val op mannen en vind het bijzonder fijn dat ik met mijn vriend een nieuw huis kon kopen en dat we dat allemaal te gekke leuke berichtjes en felicitaties krijgen. Dat je je hier kunt uiten, zijn wie je bent en dat we het daar gewoon over kunnen hebben en van elkaar leren begrijpen, dat is vrijheid. Net als je vizier kunnen openzetten en dat je kunt gaan en staan waar je wilt. En dat ik op reis mag en de wereld kan zien. Dat klinkt allemaal heel groots, maar ik denk dat dat het ook is.

Publiek draaide al 29.000 rondjes

Waren de cijfers van Soldaat van Oranje – De Musical in de beginjaren indrukwekkend, inmiddels zijn ze duizelingwekkend. Als morgenavond het tiende speeljaar wordt bereikt, dan…

…staat de 2.777e voorstelling op het punt te beginnen.

…bevindt cast nummer 18 zich op het podium.

…hebben 21 acteurs Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema gespeeld.
…heeft het publiek weer 1103 stoelen in de TheaterHangaar bezet.
…zijn er 33 speciale educatievoorstellingen gespeeld voor meer dan 36.000 leerlingen van het voortgezet onderwijs, mbo en hbo.

…is het al bijna zes jaar geleden dat ‘Soldaat’ de langstlopende voorstelling in de Nederlandse theatergeschiedenis werd.
…zijn er inmiddels 18 verschillende programmaboeken verschenen.

Soldaat van Oranje met twee vrienden tiende (!) jaar in

Scenefoto: studenten zien het bombardement van Rotterdam. / Soldaat van Oranje - De Musical

…hebben 18 actrices de rol van koningin Wilhelmina vertolkt.
…is het aantal speeluren 8.337.
…heeft de draaischijf, waarop het publiek langs de scènes draait, 5.641 kilometer afgelegd.

300.000 liter water

…heeft diezelfde schijf met toeschouwers 160.000 draaibewegingen gemaakt.
…heeft het publiek iets meer dan 29.000 rondjes gedraaid.
…zit er net als bij de première 300.000 liter water in de zee en er ligt 50.000 kilo zand op het theaterstrand en in de duinen.
…zijn er door kap & grime 18.000 ‘kaalkoppen’ gemaakt voor de ontgroenings-scène van de studenten.
…werken er, en dat zes voorstellingen per week, ruim 150 mensen voor en achter de schermen.
…lopen 10 technici weer 5 kilometer achter de schermen, dus bijna een marathon per week.
…staan er inmiddels bijna duizend namen op de muur in het decor van de studentensociëteit Minerva (uiteenlopend van Eriks vrouw Karin Hazelhoff Roelfzema en oud-Engelandvaarders tot Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte).

Maandagmorgen werd voor de zoveelste keer bekendgemaakt dat Soldaat van Oranje – De Musical weer verlengd is, nu tot en met maand mei. 


Volop complimenten tijdens laatste aflevering DWDD

Volop complimenten tijdens laatste aflevering DWDD

In een haast lege studio besprak host Matthijs van Nieuwkerk met Marc-Marie Huijbregts de voorbije seizoenen. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

27 MRT 2020

Na vijftien jaar heeft De Wereld Draait Door zijn laatste uitzending erop zitten. In een haast lege studio besprak host Matthijs van Nieuwkerk met Marc-Marie Huijbregts de voorbije seizoenen.

Er kwamen tal van fragmenten voorbij, waarbij Van Nieuwkerk niet moeilijkere momenten uit de weg ging. Zo kwam er onder andere een fragment met Andre Agassi voorbij, waar de presentator zich wat minder makkelijk bij voelde, omdat hij met zijn Engels niet helemaal uitkwam. Ook de kritiek van Queens of the Stoneage-frontman Josh Homme op de beperkte speeltijd die ze kregen, kwam voorbij.

Ilse en Henny


Boer Geert Jan shockeert tv-kijkend Nederland

Boer Geert Jan shockeert tv-kijkend Nederland

Boer Geert Jan shockeert tv-kijkend Nederland | Foto: Boer zoekt Vrouw.

Foto van 'Nina Juffermans'

23 MRT 2020

Boer zoekt Vrouw is normaal een programma zonder heftige uitspattingen en gekkigheid, maar daar heeft boer Geert Jan zondagavond eigenhandig verandering in gebracht.

Ruim 3,5 miljoen kijkers zaten zondagavond weer aan de buis gekluisterd om te zien hoe het de datende boeren vergaat. Inmiddels is het programma in de logeerweek beland, wat inhoudt dat elke boer drie potentiële liefdeskandidaten in huis te logeren heeft. Lekker samen een prakkie eten, een beetje televisie kijken, ongemakkelijk voor je uit staren en de koeien melken. Veel romantiek en wilde uitspattingen zal je in de boerderijen niet snel zien.

Konijnenpak


Dit zijn de eerste beelden van Ex on the Beach

Camera videoDit zijn de eerste beelden van Ex on the Beach

De acht vrijgezellen van Ex on the Beach. | Foto: MTV

Foto van 'Erik Jonk'

23 MRT 2020

De deelnemers werden vorige week door Metro voorgesteld, nu zijn de eerste beelden van Ex on the Beach: Double Dutch vrijgegeven.

Je hebt deze dagen vast veel andere dingen aan het hoofd, maar fans van het MTV-programma Ex on the Beach zijn er genoeg. Dan is het toch iets om naar uit te kijken tijdens deze veel-thuis-zit-periode: seizoen 6.

Ex-lovers spoelen aan


Davina Michelle brengt 17 Miljoen Mensen met Snelle uit

Davina Michelle brengt 17 Miljoen Mensen met Snelle uit

Davina Michelle doet vier concerten voor een leeg Ahoy | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

23 MRT 2020

Het zijn gekke tijden waarin het niet altijd makkelijk is voor veel mensen. Gelukkig komen er ook een hoop mooie initiatieven naar boven. Bijvoorbeeld de concertreeks van Davina Michelle in een leeg Ahoy.

Natuurlijk staat ze daar zonder publiek, maar met andere artiesten. Eén van die artiesten is Snelle, met wie ze het nummer 17 Miljoen Mensen zong. Het nummer is een cover van 15 Miljoen Mensen van Fluitsma & Van Tijn uit 1996, maar werd herschrijven voor de concertreeks.

De nieuwe versie is een eerbetoon aan onder anderen hulpverleners, leraren en vakkenvullers in deze tijd van crisis. Bij heel wat luisteraars en kijkers van het concert viel het nummer in goede aarde.


Gijs Blom, ‘onze’ prins van Netflix

Gijs Blom, ‘onze’ prins van Netflix

Gijs Blom als prins Viridian te paard. | Foto: Netflix

Foto van 'Erik Jonk'

20 MRT 2020

Gijs Blom genoot van het succesboek De Brief voor de Koning. Nu acteert hij in de groots opgezette Netflixserie.

Natuurlijk heeft Gijs Blom (23) het boek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt in de kast staan. „Twee zelfs. Een wat modernere uitgave en een oorspronkelijke uitgave van mijn vader. Zijn vader las hem voor, mijn vader mij. Ik ben hem tijdens de draaiperiode weer gaan lezen.” Blom heeft het dan over het filmen van de Netflix-serie The Letter for the King, het wereldberoemde verhaal (zie onderaan) dat vrijdag op de streamingdienst verschijnt.

Grote première


Zij doen mee aan Ex On The Beach

Zij doen mee aan Ex On The Beach

Foto's: MTV

Foto van 'Erik Jonk'

19 MRT 2020

Omdat we in een tijd leven waarin we op zoek zijn naar vermaak: vanaf 5 april kun je deze acht Nederlanders zien in Ex On The Beach: Double Dutch.

‘Een gloednieuw tropisch avontuur.’ Zo kondigt MTV het zesde seizoen aan dat elke zondag vanaf 21.30 uur te zien is. Wekelijks spoelen nieuwe exen aan op de stranden van Thailand. Acht sexy singles bevinden zich al in een riante villa en krijgen te maken met de Tablet Of Terror. We stellen de Nederlanders en Belgen voor. Je gaat van ze houden of…

Zij doen mee aan Ex On The Beach

Alessio.


Seth Rogen recenseert stonded de film Cats
Likeability of3

Seth Rogen recenseert stoned de film Cats

Seth Rogen / ANP

Foto van 'Metro'

18 MRT 2020

Acteur, schrijver en wietactivist Seth Rogen rookt zelf graag ook af en toe een jointje. Zeker nu hij vanwege het COVID-19 virus zelf ook in quarantaine zit.

De Canadees besloot dat hij zijn weken goed door moest komen en steekt daarom regelmatig een joint op. Net als anders. Dit keer liet hij zijn volgers op Twitter echter ook deelgenoot worden van zijn high. Hij zette de film Cats op en recenseerde deze.

Musical


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

65e editie Songfestival gaat naar 2021
Likeability of5

65e editie Songfestival gaat naar 2021

Rotterdam krijgt dit jaar geen Eurovisie Songfestival / ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

18 MRT 2020

Steeds meer grote evenementen worden afgelast vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus en nu moet ook het Eurovisie Songfestival eraan geloven. De 65e editie wordt verplaatst naar volgend jaar.

De organiserende partijen van het Songfestival, te weten de European Broadcasting Union (EBU), de Nederlandse Publiek Omroep (NPO), de omroepen NOS en AVROTROS en de Gemeente Rotterdam, kondigden woensdagmiddag aan dat ze geen andere kans zagen dan het jaarlijkse liedjesconcours niet door te laten gaan. Het is daarmee voor het eerst in de geschiedenis dat het Eurovisie Songfestival een jaartje overslaat.

Nieuwe datum onduidelijk


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Katy Perry wint copyright-zaak alsnog

Katy Perry wint copyrightzaak alsnog

Katy Perry tijdens een concert in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

18 MRT 2020

Goed nieuws voor Katy Perry: zij heeft alsnog de copyrightzaak rondom haar nummer Dark Horse gewonnen. De zangeres werd voor de rechter gesleept voor plagiaat.

Deze week oordeelde rechter Christina A. Snyder dat het korte fragment dat plagiaat zou zijn, geen inbreuk maakt op het auteursrecht. Daarmee doet de rechter het oordeel van de jury van de hand, in juli besloten zij dat het inderdaad plagiaat was.

Daarop moest Perry 2,8 miljoen euro betalen aan Flame, de maker van het nummer Joyful Noise, waar de acht noten uit zouden zijn gestolen. De rechter besloot echter dat er niet genoeg bewijs is voor dit oordeel, meldt Variety.


Plan: docu Bridget Maasland over haatreacties

Plan: docu Bridget over haatreacties

Bridget Maasland. | Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Foto van 'Metro en ANP'

18 MRT 2020

Bridget Maasland is van plan om, na alle verwensingen die zij naar haar hoofd geslingerd kreeg, een documentaire te maken over haatreacties.

Het liefdesleven van Bridget Maasland (45) is de laatste maanden veel besproken in de media. In een interview met Veronica Magazine vertelt de presentatrice deze week over de vervelende reacties die ze kreeg na het uitgaan van haar relatie met André Hazes, waar ze later een documentaire over wil gaan maken.

Dood wensen


Mocro Maffia eerder te zien voor de thuiszitters

Mocro Maffia eerder te zien voor de thuiszitters

Still uit Mocro Maffia. | Foto: Videoland

Foto van 'Erik Jonk'

17 MRT 2020

Het tweede seizoen van Mocro Maffia is vanaf vrijdag al te zien bij Videoland. Dit speciaal voor alle mensen die door het coronavirus noodgedwongen thuiszitten. 

Vanaf vrijdag verschijnt er dagelijks een aflevering van het nieuwe seizoen, dat uit zeven afleveringen bestaat. De oorspronkelijke releasedatum was 2 april. Seizoen 1 van de keiharde serie werd in 2018 uitstekend bekeken.

Veel vraag


Tattoo Disasters: hulp na ‘de inktzonde’

Tattoo Disasters: hulp na ‘de inktzonde’

Het nieuwe presentatieduo Bella Hay en Dennis Weening. | Foto’s: Spike

Foto van 'Erik Jonk'

16 MRT 2020

Om Eerste Hulp bij Tattoo Disasters kun je maandagavond thuis op de bank natuurlijk lekker gniffelen, maar het tv-programma heeft ook een boodschap.

‘Meer mensen hebben spijt van hun tattoo’, viel er dit begin dit jaar in Metro te lezen. Vooral de kleintjes - over grote tatoeages wordt langer nagedacht - en soms al op dezelfde dag. Een korte verliefdheid, rebellie en impulsiviteit spelen daar bij een rol.

Voor een prikkie


Eerste Songfestivalevent van de baan: ‘Opties in kaart brengen’

Eerste Songfestivalevent van de baan: ‘Opties in kaart brengen’

De Nederlandse inzending Jeangu Macrooy kan zijn kunsten niet in AFAS Live vertonen. | Foto: ANP / Marco de Swart

Foto van 'Erik Jonk'

16 MRT 2020

Het eerste grote Songfestivalfestijn dat Nederland te wachten stond, is ‘eraan’. Doordat de overheid maatregelen om het coronavirus in te dammen (geen evenementen met meer dan honderd bezoekers) tot en met 6 april verlengde, mag Eurovision in Concert op 4 april niet doorgaan.

Het gaat uiteraard om een van de talloze events die pas op de plaats moeten maken, maar Eurovision in Concert betekende de start van een van de twee grootste evenementen van het jaar: het Eurovisie Songfestival en de Grand Prix in Zandvoort. Over die laatste twee was tot en met gisteren nog geen duidelijkheid.

Bezoek uit heel Europa


The Big Escape: ‘XXL-versie van een escape room’

The Big Escape: ‘Escape room in XXL-versie’

Alle deelnemers en Lauren Verster (midden, vooraan). | Foto's: Elvin Boer

Foto van 'Erik Jonk'

16 MRT 2020

Anouk Maas en Nick Golterman over het derde tv-seizoen van ontsnappingsspel The Big Escape. „Het gaat er hard aan toe.”

Veel Nederlandse spelliefhebbers proberen al enkele jaren met veel plezier uit escape rooms te ontsnappen. Zo ook op de buis waar BN’ers bij AVROTROS ‘in het groot’ zich een weg naar buiten mogen spelen. Maandagavond (20.25 uur, NPO 3) start het derde seizoen van The Big Escape in een gigantisch Duits industriecomplex en met presentatrice Lauren Verster.

Zenuwslopend


Wie Is De Mol?: ‘Nathan leukste kandidaat in jaren’

Wie Is De Mol?: ‘Nathan leukste kandidaat in jaren’

Alle deelnemers en presentator Rik van de Westelaken (midden). | Foto's: AVROTROS

Foto van 'Erik Jonk'

13 MRT 2020

De twintigste Wie Is De Mol? kent zaterdag (in stilte) z’n apotheose. Wat vindt molloot Tom van het jubileumseizoen? En: Wie. Is. De. Mol?

Ruim 2,4 miljoen kijkers zagen zaterdag – al dan niet morrend – dat er voor de tweede keer dit jaar geen enkele deelnemer aan Wie Is De Mol? het Chinese strijdperk moest verlaten. Daarmee gaan zaterdag voor het eerst vier kandidaten de finaleavond op NPO 1 in. ‘Misschien zijn er wel twee Mollen’, wordt er rond het best bekend programma van de belangrijke tv-avond voorzichtig gespeculeerd. Hoe dan ook, wie is het? Singer-songwriter Rob Dekay? Presentatrice en tv-kok Miljuschka Witzenhausen? Acteur / presentator Buddy Vedder? Of de geliefde kandidaat Nathan Rutjes, ex-voetballer en zelfverklaard ‘positiviteitsgoeroe’? En welke deelnemer die de Mol raadt, gaat naar huis met ongeveer 11.000 bij elkaar gespeelde euro’s?

Wie Is De Mol?: ‘Nathan leukste kandidaat in jaren’

Buddy Vedder.


Tame Impala gaat milieuvriendelijk op tour

Tame Impala gaat milieuvriendelijk op tour

Tame Impala-frontman Kevin Parker tijdens Lowlands 2019 / ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2020

De muziekindustrie is voor heel veel mensen fantastisch. Helaas is het niet één van de meest groene industrieën. Daarom besloot de Australische band Tame Impala maatregelen te nemen.

Een vliegtuig voor de band, crew en heel wat apparatuur, flink wat stroomvoorzieningen die nodig zijn, veel teveel catering, is heel wat nodig om een concert op te tuigen. Waar het voor het publiek lijkt op een avondje vertier, komt er veel meer bij kijken. En dat is niet altijd even duurzaam.

Recyclen en niet weggooien


In gewelddadig Colombia op zoek naar ‘het pakje plezier’

In gewelddadig Colombia op zoek naar ‘het pakje plezier’

De zes millennials die de bijzondere ‘cokereis’ naar Colombia maakten. | Foto’s: Simpel Media

Foto van 'Erik Jonk'

11 MRT 2020

Zes recreatieve coke-gebruikers gaan op tv vanaf woensdagavond in The Cocaine Trail op zoek naar de oorsprong van hun lijntje cocaïne.

Hoogopgeleid, millennial (20-35 jaar), in bezit van ‘flitsende’ baan, leeft bewust, eet minder vlees en is dol op yoga en meditatie. Dat is tegenwoordig de gemiddelde Nederlandse cocaïnegebruiker, niet meer de yup van weleer. Millennials gebruiken het witte goedje dat dokters ooit voorschreven als het wondermiddel tegen hysterie, astma en overgewicht.

Cijfers liegen er in ons land niet om. Vorige week nog meldde het Trimbos Instituut in Metro een toename van cocaïnegebruik. 175.000 landgenoten gebruiken naar schatting maandelijks en alleen in Amsterdam al verdwijnen 30.000 lijntjes per dag in de neusgaten. Je coke wordt sneller bezorgd dan een pizza, wordt gezegd. De landelijke recherche en politiek luiden ondertussen de noodklok. De toestroom van coke is groter dan kan worden bestreden en geweld in zowel Nederland als Zuid-Amerika neemt toe.


Musical over de Elfstedentocht: Altijd die hunkering

Musical over de Elfstedentocht: Altijd die hunkering

De winnaars van de laatste Elfstedentocht in 1997, Klasina Seinstra en Henk Angenent. | Foto’s: Guido Hibma Photography

Foto van 'Erik Jonk'

10 MRT 2020

Het voorjaar staat voor de deur, maar in Friesland is het startsein gegeven voor de Elfstedentocht. In musicalvorm deze keer.

Het is koud in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Een fotograaf heeft z’n jas netjes aan de kapstok gehangen: „Had ik beter niet kunnen doen.” Het is voor Friesland een grote dag, want een enorm theaterspektakel over de Elfstedentocht wordt - op een ijsvloer – gepresenteerd aan de pers. De Tocht gaat ie heten.

Tribunes schuiven over het ijs


Jawoord bij Tino Martin in volle Ziggo Dome

Jawoord bij Tino Martin in volle Ziggo Dome

Tino Martin tijdens een eerder concert in de Ziggo Dome. | Foto: ANP / Paul Bergen

Foto van 'Erik Jonk'

9 MRT 2020

Het beroemde ‘ja’ uitspreken voor 17.000 getuigen? Dat kan op vrijdag 1 mei tijdens een concert van Tino Martin in de Ziggo Dome.

‘De grootste bruiloft van Nederland’, dat moet de trouwpartij bij de Amsterdamse volkszanger worden. Maandagmorgen maakte hij zijn idee bij Barry Paf op radiostation 100% NL bekend. Het gaat daarbij niet alleen maar om het belangrijke jawoord uitspreken. Martin: „Nee, jurk en pak, de ringen en een registratie van de trouwerij worden geregeld. Je mag zestig vrienden en familieleden meenemen en krijgt er ook nog eens een huwelijksreis naar Las Vegas bij. Ik zou zeggen: als je toch al op het punt stond je vriend of vriendin ten huwelijk te vragen… dit is het moment.”

Witte trouwkapelletjes