Showbizz

Carice vond acteerplezier door Halina terug

Carice vond acteerplezier door Halina terug

Carice van Houten (links) en Halina Reijn. / Sabine Cattaneo

Foto van 'Erik Jonk'

1 OKT 2019

Halina Reijn de regisseur, Carice van Houten haar hoofdrolspeelster. Zo werkten de hartsvriendinnen nog niet eerder samen.

Daar zitten ze dan, in een Amsterdamse hotelkamer met een bedstee. Ieniemienie-biscuitjes op tafel. Halina Reijn en Carice van Houten: als hartsvriendinnen, beiden de 40 gepasseerd en de steractrices gaven wel vaker samen interviews. Maar nu is er het indringende filmdrama INSTINCT (donderdag in de bioscoop) met Halina als regisseur en Carice als hoofdrolspeelster.

Dit smaakt naar meer

Halina zit rechtop, klaar om op deze persdag INSTINCT zo goed mogelijk ‘aan de man te brengen’. Carice is, in kleermakerszit, de relaxedheid zelve. „Ik vond het héél leuk om zo samen te werken”, zegt ze meteen enthousiast. Ongevraagd voegt de ster uit Game of Thrones meteen toe: „Dit smaakt naar meer. We acteren nu samen in een serie (dramaserie Red Light, red.), maar als zich weer een goed verhaal aandient, dan werk ik graag weer met Halina als regisseur.” „Ik vond het supertof dat we ook nog eens meehielpen produceren”, zegt Halina, doelend op hun gezamenlijke productiebedrijf Man Up. „Eerlijk gezegd hebben we daar allebei altijd al veel interesse in gehad. We bespraken samen veel, over zaken die in onze ogen misschien wel anders konden.” Halina was dan voor INSTINCT wel de regisseur, maar: „Carice en ik willen meer produceren, maken en creëren. En niet alleen maar uitvoeren.”

Carice vond acteerplezier door Halina terug

Carice van Houten als Nicoline. / Kris DeWitte

Veel kwetsbaarder

De hartsvriendinnen noemen INSTINCT hun eerste filmbaby. Halina: „Doodeng, zenuwslopend en dus extra leuk als mensen het direct omarmen en belonen (zie kader). Op het toneel kan ik op een avond nog iets doen, in een filmzaal niet meer. Dat is voor mij heel erg wennen. Het is veel kwetsbaarder dan dat je alleen actrice bent. Daarom is het echt ónze film.”

Carice van Houten is in INSTINCT de ervaren psychologe Nicoline met een nieuwe baan in een tbs-kliniek. Daar zit zedendelinquent Idris (Marwan Kenzari), die volgens een behandelteam na vijf jaar voor het eerst op onbegeleid verlof mag gaan. Nicoline vertrouwt Idris voor geen meter en wil het verlof tegenhouden. Een soms verstikkend machtsspel tussen de psychologe en – zo blijkt – haar manipulatieve cliënt ontstaat. Ondanks haar deskundigheid en door opkomende verliefdheid raakt Nicoline in die strijd volledig verstrikt.

Carice vond acteerplezier door Halina terug

Marwan Kenzari en Carice van Houten. / Kris Dewitte

Het slot van INSTINCT is geweldig, verklappen we alvast. Ook Carice heeft genoten, niet in de laatste plaats van haar vriendin de regisseur. „Ik wil eigenlijk niet meer anders. Laat ik de druk op Halina even hoog leggen, haha. Op de laatste draaidag (er waren er slechts 23, red.) gaf Halina een speech, toen voelde ik me ontroerd.”

‘Een beetje klaar met filmen’

Na een korte stilte vervolgt ze: „Ik was eerlijk gezegd een beetje klaar met filmen. Ik vond in acteren niet meer echt het plezier, kon mijn ei steeds minder kwijt. Dat is door deze film en Halina helemaal terug. Goeie projecten kwamen al even niet langs, maar hier kon ik mijn tanden in zetten. Deze rol daagde me uit.” Halina weer even als regisseur: „Uiteraard belde ik Carice als eerste. Ik heb haar gelijk uitgelegd wat ik met INSTINCT wilde, dat het geen sociaal drama over tbs in ons land moest worden. Dat in haar rol alles moest zitten wat ik ooit had gespeeld en dat het moest gaan over machtswellust en seksualiteit. Over in hoeverre we een dier zijn, geleid door onze driften, of intellectuele beschaafde figuren. Dat sprak Carice gelukkig meteen aan.”

Carice vond acteerplezier door Halina terug

Halina Reijn met haar vriend Daniël de Ridder bij de première in Utrecht. / Marco de Swart | ANP

Geen sociaal drama dus, maar actueel is het onderwerp in Nederland natuurlijk wel. Halina: „Ik ben geïnspireerd door een EO-programma over liefde in de tbs. Daar was ik totaal door gefascineerd. Paul Verhoeven zei ooit tegen mij: ‘Je kunt alleen maar een film maken als je een vraag hebt.’ Nou, die had ik. Waarom kan een zo goed opgeleide vrouw, die alles weet over een cliënt, hoe kan zij tóch in die val lopen? Waarom gebeurt dat? Waarom zijn we zo?”

Diepe bewondering

INSTINCT was al geschreven voordat tbs-klinieken in ons land en beslissingen van therapeuten zo in het nieuws kwamen. Halina: „Maar anders had ik ook geen maatschappijkritisch drama willen maken. Ik zou het eerder opnemen voor mensen die nog bereid zijn om dat werk in zo’n instelling te doen. Het lijkt me ongelooflijk zwaar, daarvoor heb ik diepe bewondering.”

Bewondering hebben de twee, als gezegd, ook voor elkaar. Zou Carice het aan kunnen dat Halina een film regisseert zonder haar als actrice? Lachend: „Met Nicole Kidman ofzo? Nou… ik denk dat Halina heel goed zonder mij kan, maar de combinatie van ons twee werkt gewoon. Voor ons allebei. We zijn van plan, ook door ons productiebedrijf, om ons verder te ontwikkelen en samen te groeien.”

Carice vond acteerplezier door Halina terug

De cast met regisseur Halina bij het Nederlands Film Festival. / Marco de Swart | ANP

Direct in de prijzen, vieren met thee en een appel

INSTINCT werd de vorige maand op het internationale filmfestival van Locarno (Zwitserland) uitgeroepen tot beste film – Variety Award - en geselecteerd voor de festivals in Toronto, Chicago en Londen. Vrijdag opende de film het Nederlands Filmfestival en als klap op de vuurpijl is INSTINCT ook nog eens verkozen tot de Nederlandse Oscarinzending. Je kunt als regisseur en hoofdrolspeelster die voor het eerst op die manier samenwerken slechter beginnen…

„Zo’n vliegende start voelt nogal fijn ja”, zegt Carice. „Maar Nederland is ons thuis, hier vinden we het toch het spannendst”, vult Halina in één adem aan. „We zijn wel heel blij en opgelucht dat de eerste buitenlandse recensies meteen positief waren. En die prijs in Zwitserland was gewoon vet, zeker omdat we een controversiële film hebben gemaakt.” Carice: „INSTINCT deed in Locarno veel met mensen in de zaal. Dat was prachtig om te zien.”

Hoe vieren de twee zo’n prijs eigenlijk? Halina: „We waren al in Nederland en moesten hals over kop terug naar het festival.” Carice: „We zijn elkaar wel even in de armen gevlogen, maar nachten doorhalen kunnen we ons niet meer veroorloven.” Halina: „Terwijl iedereen ging feesten, vroegen wij of we terug naar het hotel mochten, haha. Zaten we daar heel suf. Carice met een kopje thee en ik met een appel. De glamour hebben we jarenlang keihard ervaren hoor, maar nu vinden we het fijner om thee te drinken en te kletsen.”


Eminem brengt onverwacht nieuw album uit

Eminem tijdens een optreden in 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:34

Eminem weet op deze heugelijke dag zijn fans flink te verrassen: er is vanaf vandaag namelijk nieuwe muziek van de rapper te horen.

Dat the Real Slim Shady flink wat tijd spendeerde in de studio, was al wel bekend. Wanneer er nieuwe muziek te horen zou zijn voor het grote publiek, was echter nog even geheim. Tot nu. Vandaag ligt Music to be Murdered By ineens in de platenzaken én is het album natuurlijk te vinden op de bekende streamingsdiensten.

Verrassing


'Monica' uit Friends test welk personage ze écht is

Courtney Cox (links) met Friends-medespelers Lisa Kudrow (midden) en Jennifer Aniston (rechts) / ANP

Foto van 'Metro'

15 JAN 2020

Stiekem hebben we allemaal de quiz 'Welk Friends-personage ben jij' wel eens gedaan. En natuurlijk deed je 'm opnieuw toen bleek dat je Ross Geller was. Maar naast gewone stervelingen doen ook Friends-acteurs de quiz.

Er is nu een nieuwe 'test' om te checken op welk Friends-personage je lijkt. Op Instagram is een nieuwe filter die laat zien wie jij bent. Ook Courtney Cox besloot zich te wagen aan de befaamde filter.

Courtney vs. Monica


Cardi B wil de politiek in
Likeability of3

Cardi B wil de politiek in

Cardi B wil de politiek in. / EPA

Foto van 'Metro'

14 JAN 2020

Cardi B, bekend als rapper, songwriter en actrice wil de politiek in. Dat liet de popster gister weten in een tweet.

Dat de talentvolle rapper van vele markten thuis is weten velen van ons inmiddels wel. Maar een carrière in de politiek lijkt toch iets te veel van het goede. Volgens Cardi B heeft ze daar slechts een aantal jaar aan opleiding voor nodig om de boel onder de knie te krijgen.

Op twitter zegt ze: „Ik denk dat ik politicus wil worden. Ik hou echt van de regering, zelfs als ik het niet met ze eens ben."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dit zijn de oscarnominaties van 2019

Dit zijn de Oscarnominaties van 2019

Voorbereidingen op de rode loper. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2020

Joker is de grote winnaar bij het uitdelen van de nominaties voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. De duistere film kreeg elf nominaties en maakt onder meer kans in de belangrijke categorieën beste film, hoofdrolspeler (Joaquin Phoenix) en regisseur (Todd Philips).

Meerdere films ontvingen tien nominaties, zoals het oorlogsepos 1917 van Sam Mendes, Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino en Netflix-film The Irishman van Martin Scorsese. Zij zijn alle drie genomineerd voor beste film en beste regie. 1917 kreeg daarnaast nominaties in vooral technische categorieën, zoals camerawerk. Cameraman Roger Deakins draaide de film in minutenlange shots.

Netflix


Na een week: Jinek op punten (nog even) Op1

Na een week: Jinek op punten (nog even) Op1

Eva Jinek. / William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

13 JAN 2020

De talkshowoorlog tussen NPO (Op1) en RTL (Jinek) is een week onderweg. De kijkcijfers ontlopen elkaar nauwelijks, dus oorlog kan vrede worden. Niks mis mee. Na een week kijken concludeert Metro: Jinek wint (nog) op punten.

Het enige verschil bij Jinek 2020? Je drukt op je afstandsbediening 4 in, in plaats van 1 en ziet een nieuwe studio. Eva Jinek doet bij RTL 4 dat wat ze deed op NPO 1 en minstens net zo goed. Een dag eerder beginnen dan het nieuwe Op1, op vrijdag achter The Voice of Holland, was een commercieel slimmigheidje. Verder verloor Jinek het qua kijkcijfers alle dagen zonder The Voice van Op1, zij het nipt. Nederland was blijkbaar benieuwd naar dat waar de NPO mee kwam (vijf nieuwe koppels).

Scherp als vanouds


Molloten staan te popelen

Molloten staan te popelen

De deelnemers aan Wie is de Mol? met in het midden presentator Rik van de Westelaken. / AVROTROS

Foto van 'Erik Jonk'

11 JAN 2020

De ware Wie Is De Mol?-fan – Molloot genoemd - staat werkelijk te popelen in afwachting van de start van het twintigste seizoen zaterdagavond.

„Inmiddels wel ja”, geeft zo’n Molloot, Tom Beekhuis (27) uit Utrecht, volmondig toe. De online marketeer van voetbalclub FC Utrecht is de drijvende kracht achter WieisdeMolHints.nl (ook Facebook) waarop hij alle hints en aanwijzingen die hij en andere Molloten vinden, verzamelt en bespreekt.

Erin verdwalen


Snelle komt met nieuwe track tegen appen op de fiets
Likeability of5

Snelle's track tegen fiets-appen

Rapper Snelle komt met een heftige videoclip om jongeren bewust te maken van de gevaren van telefoongebruik op de fiets. /ANP

Foto van 'Metro'

10 JAN 2020

Ondanks dat het verboden is om te appen en te fietsen tegelijk, gebruiken steeds meer jongeren hun telefoon tijdens het fietsen. Rapper Snelle komt daarom met een heftige videoclip om jongeren bewust te maken van de gevaren.

Ruim driekwart van de jongeren tussen de 15 en 17 jaar geeft aan hun telefoon wel eens te gebruiken tijdens het fietsen. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in opdracht van Interpolis. Rapper Snelle grijpt daarom in en wil met zijn nieuwe track ‘Smoorverliefd’ jongeren laten zien hoe gevaarlijk het eigenlijk is om te appen op de fiets.

Clip


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Heimwee naar Wie is de Mol?

Marlijn en Rop: heimwee naar Wie is de Mol?

Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen voor 'MolTalk-café' Vondel CS in Amsterdam. / Foto's: AVROTROS

Foto van 'Erik Jonk'

10 JAN 2020

Het nieuwe presentatiekoppel van MolTalk is dolgelukkig. „Na het meedoen had ik echt een beetje liefdesverdriet.”

Na drie seizoenen Margriet van der Linden en Chris Zegers als presentatieduo van MolTalk, hebben Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen het stokje overgenomen. Zaterdag trapten zij af met een introductie van de tien kandidaten in China en een quiz met oud-deelnemers. Zaterdag 11 januari verzorgen de twee de nababbel van het twintigste seizoen van Wie is de Mol? voor het eerst live. Metro bespreekt het avontuur met de nieuwkomers, die als tv-gezichten vooral bekend werden in Danni Lowinski (Weerdenburg) en De Luizenmoeder. Beiden deden ook aan Wie is de Mol? mee. Marlijn Weerdenburg in 2015 in Sri Lanka, toen voorgangster Margriet van der Linden de Mol was en de actrice / zangeres het in de finale met één antwoord verschil moest afleggen tegen winnaar Rik van de Westelaken (ja, de huidige presentator). Rop Verheijen in 2016 in de Dominicaanse Republiek, toen Klaas van Kruistum de Mol bleek en de acteur het speelveld als zesde moest verlaten.

Het telefoontje…


Laatste aflevering Modern Family in april te zien

Laatste aflevering Modern Family in april te zien

Laatste aflevering Modern Family in april te zien / ANP

Foto van 'Metro'

8 JAN 2020

In april komt er een einde aan Modern Family. Dan wordt de laatste aflevering van het elfde - en tevens laatste - seizoen uitgezonden. 

In 2019 maakte zender ABC al bekend dat het elfde seizoen van de hitserie ook gelijk de laatste zou worden. Nu is de datum van de laatste aflevering bekendgemaakt.


Fien Vermeulen en Igmar Felicia uit elkaar

Fien Vermeulen en Igmar Felicia uit elkaar

Mattie Valk, Fien Vermeulen en Igmar Felicia bij Qmusic. / ANP

Foto van 'Metro'

7 JAN 2020

Igmar Felicia en Fien Vermeulen hebben hun relatie beëindigd. Dat laat Vermeulen weten op Instagram. „Verdrietig nieuws", schrijft de 28-jarige radio-dj. 

Het bericht leest vervolgens: „Igmar en ik zijn uit elkaar. Ik ben dankbaar voor de leuke herinneringen, de enorme liefde en zo wil ik het ook met me meenemen. Soms is liefde loslaten."


‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

Zo kwam Taylor Swift. / Foto's: Getty Images

Foto van 'Metro'

6 JAN 2020

Een nieuw decennium vol awardshows is begonnen! Op de rode loper van de Golden Globes vielen zondagavond meteen de mooiste creaties op.

Door: Luz Lancheros / Metro World News

‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

Cate Blanchett.


Tarantino en 1917 winnen Golden Globe beste films

De cast van Once Upon A Time.. In Hollywood met regisseur Quentin Tarantino (midden) / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JAN 2020

De films Once Upon A Time... In Hollywood en 1917 hebben de Golden Globes voor beste films gewonnen. De film van Quentin Tarantino werd bekroond met de prijs voor beste Comedy of Musical, 1917 van Sam Mendes won in de categorie drama.

Hij won ook de award voor beste regisseur. 1917 is gebaseerd op het oorlogsverhaal van de grootvader van Mendes tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Sam Mendes, de regisseur van 1917 / ANP


Angela: in Five Days Inside gelukkig ook hard gelachen

'In Five Days Inside gelukkig ook hard gelachen'

Angela Groothuizen hoefde niet lang na te denken of zij een van de presentatrices van Five Days Inside wilde zijn. / Nick van Ormondt

Foto van 'Erik Jonk'

5 JAN 2020

Angela Groothuizen is een van de presentatrices die in Five Days Inside in de voetsporen treedt van Beau van Erven Dorens. Ze zag tranen, maar ook de schaterlach.

In vijf dagen een wereld ontdekken waar je anders niet zo snel binnenkomt. Met dat gegeven bracht Beau van Erven Dorens de RTL 4-kijker in Five Days Inside twee seizoenen lang verbazingwekkende, soms verdrietig makende en ook vertederende televisie. Hij ontmoette onder meer langgestraften, zieken die hun einde zagen naderen, asielzoekers en verslaafde bejaarden, en bleef vijf dagen en nachten in hun instelling. Het leverde Van Erven Dorens tegen de miljoen kijkers op en ook de Gouden Televizier-Ring van 2018. Nu hij zijn eigen talkshow Beau heeft, gooit RTL het vanaf dinsdag over een andere boeg. Drie vrouwen gaan het derde seizoen onafhankelijk van elkaar op pad: Angela Groothuizen, Caroline Tensen en Natasja Froger.

Zo verging het Beau:


Adele weer in schijnwerpers om gewicht

Adele weer in schijnwerpers om gewicht

Adele weer in schijnwerpers om gewicht / ANP

Foto van 'Metro'

5 JAN 2020

Adele kan het ook nooit goed doen. Was ze eerst 'te dik', vinden fans haar nu weer te dun geworden. 

De zangeres was afgelopen week op vakantie gespot met Harry Styles en James Cordon. Foto's van het uitje zijn - natuurlijk - op social media beland, maar zorgden ook gelijk voor een kleine Twitter-rel. Want: is Adele niet veel te dun geworden?


Jennifer Lopez overwoog stripper te worden

Jennifer Lopez / ANP

Foto van 'Metro'

5 JAN 2020

Het is soms bijna niet voor te stellen, maar de meeste sterren hebben hard moeten werken om hun faam te vergaren. Ook voor Jennifer Lopez ging het lang niet altijd over rozen.

Inmiddels is de 50-jarige zangeres en actrice wereldberoemd, heeft ze heel wat hits op haar naam staan én doet ze het goed als actrice. Zondagavond mag ze misschien zelfs een Golden Globe in ontvangst nemen voor haar rol in de film Hustlers.

Zelf strippen


Geld over? Kim Kardashian's huis staat te koop

Geld over? Kim Kardashian's huis staat te koop

Je kunt net zo fabuleus wonen als selfie-queen Kim / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JAN 2020

De huizenmarkt is lang niet voor iedereen bereikbaar, maar zo af en toe komt er een pareltje vrij. En mocht je nu toevallig net de loterij hebben gewonnen afgelopen oud en nieuw, dan val je met je neus in de boter.

Het huis van Kim Kardashian staat namelijk te koop en voor een luttele 5,7 miljoen is het optrekje in Beverly Hills van jou.

Bijna tien jaar geleden stapte Kim in het huwelijksbootje met basketbalspeler Kris Humphries, om de relatie drie maanden later alweer te beëindigen. Het huis waar Kris Kim destijds ten huwelijk heeft gevraagd staat nu te koop.


Marvel bevestigt eerste transgenderpersonage in nieuwe superheldenfilm

Marvel bevestigt eerste transgenderpersonage in nieuwe superheldenfilm

Acteurs Chris Hemsworth, Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo en Jeremy renner, tijdens de premiere van Avengers Endgame. / AFP

Foto van 'Metro'

2 JAN 2020

In een van de volgende Marvel-films is een transgenderpersonage in het verhaal geschreven. Dat bevestigde Kevin Feigde, de directeur van Marvel Studio’s aan de BBC.

Het zou volgens Feige gaan om een personage in een film die momenteel wordt opgenomen. Hij voegde er overigens aan toe dat er nog meer lhbti-personages aan de Marvel-films zullen worden toegevoegd.

Een dove superheld


We keken in 2019 massaal naar Undercover

We keken in 2019 massaal naar Undercover

Acteurs Anna Drijver en Tom Waes die twee undercover agenten spelen in de serie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 DEC 2019

Series over drugs doen het goed op Netflix. Ook bij ons en onze zuiderburen. We streamden Undercover namelijk massaal dit jaar.

De serie met Tom Waes, Elise Schaap, Frank Lammers en Anna Drijver in de hoofdrol werd het meest gestreamd door Nederlanders en Belgen, maakte de dienst bekend.

Meest populaire serie


Sharon Stone niet welkom op datingapp

Actrice Sharon Stone niet welkom op datingapp

Sharon Stone | Clemens Bilan / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

30 DEC 2019

De zoektocht van Sharon Stone naar de liefde gaat niet helemaal over rozen. De 61-jarige actrice had zich ingeschreven voor de datingapp Bumble, maar haar account is geblokkeerd. Dat meldt de Amerikaanse maandag op social media.

Niet echt

Volgens Sharon geloofden andere gebruikers niet dat de account echt van haar was en gaven ze dat door aan Bumble. „Hé Bumble, is het uitgesloten om mij te zijn?", schreef de actrice bij op Twitter. Op het screenshot is te lezen dat haar profiel is gesloten omdat er meerdere meldingen waren gemaakt dat het gaat om een nepaccount.