Showbizz

Technokoning Adam Beyer: ‘Talent gaat vóór gender’

Adam Beyer, de man achter Drumcode Festival.

Foto van 'Daisy Heyer'

15 JUL 2019

Vorig jaar was het daar opeens: een eigen festival voor het immens populaire Drumcode label. Dit jaar gaat het festival van één naar twee dagen. De man achter het label, de muziek en het festival: Adam Beyer.

De 43-jarige Zweedse dj die oorspronkelijk uit Stockholm komt en die al vanaf zijn vijftiende besloot als dj aan de slag te gaan, blijkt al jaren een succes. Anno 2019 woont hij met zijn vrouw (en tevens dj) Ida Engberg op Ibiza, heeft hij eigen succesvolle avonden op Awakenings Festival, draait hij over de hele wereld als een van de pioniers van de scene en is ‘zijn’ festival na de eerste editie direct uitgebreid naar twee dagen.

Opvallend accent

Wie zijn radioshows luistert herkent direct Adam’s opvallende accent wanneer hij Engels praat: een tikkeltje monotoon en op de een of andere manier bekakt. Maar Adam heeft er zin in: hoewel de verhalen gaan dat hij niet bepaald fan is van interviews, praat hij met een enthousiaste schwung over Drumcode Festival dat dit jaar op 24 en 25 augustus plaatsvindt op het NDSM-Werf.

„Na het eerste jaar waren we best tevreden”, zegt hij bescheiden over het toen al uitverkochte evenement. „Het eerste jaar dat je een festival organiseert is nooit een makkelijke klus, helemaal niet in een land als Nederland waar het festivals regent en de concurrentie dus moordend is. Hier moet je het goed doen, want een tweede kans krijg je niet. Al waren we best zelfverzekerd toen we besloten Drumcode te organiseren. We hebben met het label een grote fanbase in dit land en het pakte voor ons ook heel goed uit. Tuurlijk mogen er wat dingen anders, maar als ik kijk naar de eerste keer kan ik eigenlijk alleen zeggen dat hetgeen wat deze keer beter is, vooral de line-up is.”

Vrouwen in de scene

Beyer vertelt over de artiesten die komende editie naast hem op de podia staan. Om een Drumcode-dj te zijn, zijn er slechts enkele ‘eisen’: je moet aan een bepaalde stijl voldoen. „Ergens in het midden qua muzikaal tempo: niet te sloom, maar ook zeker niet te hard’ én je moet in staat zijn om een dag te openen, maar ook om hem af te sluiten”, legt Beyer uit. Hij lijkt onder andere groot fan van vrouwelijke techno-dj’s die de afgelopen jaren de scene veroveren. Amelie Lens, Charlotte de Witte, ANNA, Monika Kruse en natuurlijk ontbreekt zijn eigen vrouw Ida niet. Al benadrukt hij dat ‘talent vóór gender gaat.’ „Ik geloof niet in genderquota. Dat je een vrouw boekt púúr omdat het een vrouw is. Maar ik ben heel blij dat er vrouwen zijn die nu een enorme populariteit boeken in de technoscene. Hoe diverser een feest, hoe beter. Gender, muzikale smaak, kleur, seksuele voorkeur... Ik ben helemaal for the rainbow.

Met Nederland heeft Adam Beyer een bijzondere band. Hij kwam al midden jaren ’90 naar ons land om te draaien, maakte vrienden, spendeerde hier veel tijd en draaide ook toen al op Awakenings, waar hij de kans kreeg om als een vast gezicht van het enorme technofeest zijn ding te doen. „Wanneer je steeds weer op dezelfde plaats draait krijg je eigenlijk een soort relatie met je publiek. Die jaren creëerde een natuurlijke vriendschap tussen mij en het Nederlandse publiek. Bovendien voel ik bepaalde overeenkomsten tussen Zweden en Hollanders. We hebben een beetje dezelfde mentaliteit voor mijn gevoel.”

Verwend publiek

Als het gaat om het gezegde dat Nederlanders moeilijk te entertainen zijn op festival, moet Adam dan ook lachen. „Er zit ook een bepaald element aan verwend zijn aan dit stigma vast”, legt hij uit. „Deels is het waar. Er is in jullie land zo’n beetje iedere dag een mogelijkheid om uit te gaan. Daarom zijn de Nederlanders over het algemeen niet bepaald snel onder de indruk. Als ik het vergelijk met draaien op een feest in Italië; daar moet ik altijd op allerlei producten een handtekening zetten. Als ik in Nederland ben kraait er niemand naar een handtekening. Ze kijken amper! Dat herken ik in Zweedse mensen. Voor mij is dat niet raar. Ik vind het juist tof dat het publiek verwacht dat je op hetzelfde level bent als dat zij zijn. Er zit een bepaalde coolness in jullie.”

In de jaren vanaf het moment dat Adam is begonnen met draaien is er veel veranderd. Heel veel. Volgens de dj is de tijd waarin hij begon in niets meer te vergelijken met hoe de dancescène nu in elkaar zit. „Elektronische muziek is mainstream”, legt hij uit. „Iedereen weet wat een dj is. Mijn dochters van 4, 6 en 8 kijken Barbie-serie waarin Barbie’s vriendin een dj is en zich voorbereid op een gig. Toen ik ermee begon wist niemand wat een dj was. Als wij een elektronisch instrument zoals een 909 op de radio hoorden in een popliedje werden we helemaal gek omdat dat het instrument was dat wíj in onze liedjes gebruikten. Het was ontzettend underground; bijna een geheime sociëteit waar niemand vanaf wist. Nu is het een miljoenenindustrie.”

Sinds twee jaar woont de technokoning samen met zijn kids en vrouw op Ibiza. Een fijne plek om te leven voor iemand die zo into techno is, al zou je denken dat het wellicht zorgt voor onrust in de zomermaanden: wanneer zo’n beetje iedereen op het eiland weet wie hij is. Dat valt mee volgens Adam: „We leven best afgelegen, in het midden van het eiland. We ontwijken in de zomer een beetje de steden die heel druk zijn, maar het is oké. Mensen herkennen je en willen misschien een keer met je op de foto. Dat is toch geen probleem!”

Leven op Ibiza

Als drie kinderen opgroeien op Ibiza met twee ouders als dj’s zou je denken dat ze wellicht vanzelf ook interesse gaan krijgen in het vak. Zijn kids kunnen volgens Adam dan ook rekenen op support. „Al zou ik hen ook uitleggen wat de keerzijde van deze wereld is. Het is heel leuk om te werken met muziek, maar je moet heel veel opofferen; helemaal als je op een dag kinderen wil. Wat die keerzijde dan is? Ik ben de afgelopen 20 jaar denk ik 40 tot 50 procent van mijn leven onderweg geweest. Een heleboel vrienden die ik vroeger had, heb ik nu niet meer omdat ik nooit tijd heb om ze te zien. Ik zie familie niet op dagen dat ik ze zou moeten zien, ik heb bruiloften gemist… Eigenlijk leef je je hele leven omgekeerd. Wanneer iedereen slaapt ben jij wakker, je werkt in het weekend als mensen vrij zijn en bent doordeweeks vrij wanneer de mensen werken. Het is bijna alsof je buiten de samenleving leeft. Dat werkt prima als je een beetje tussen de 20 en 35 jaar bent, maar wanneer je ouder wordt en een gezin hebt wil je af en toe wel dat het een beetje ‘gewoner’ wordt. Dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden.”

„Het is niet alsof ik mijn pensioen aan het plannen ben”, vervolgt hij lachend. „Ik weet ook niet of ik mijn plafond al bereikt heb; ik denk dat ik nog meer kan doen op muzikaal gebied. Heel misschien begin ik aan het einde van de horizon wel dat stipje te zien, maar voor nu is er nog veel te veel wat me bezighoudt, waaronder alles rondom Drumcode. Ik heb het festival, mijn radioprogramma en een heleboel releases die eraan zitten te komen. Voorlopig doe ik nog altijd iets waar ik écht van houd en kan ik het met Ida, die een stapje terug heeft genomen qua draaien, heel goed bolwerken. Zolang wij allemaal happy zijn blijf ik hiermee doorgaan. Wees maar niet bang.”


Yes! Frans Bauer en Donnie brengen single uit

Het nu al legendarische duo Frans Bauer/Stack Sjouer en Donnie / Top Notch

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De hele muziekindustrie mag dan in Groningen zitten voor Eurosonic/Noorderslag, het beste van 2020 op muziekgebied staat gewoon online. Frans Bauer en Donnie hebben namelijk de single Geen Centen Maar Spullen gereleased.

De twee Nederlandse muziekiconen sloegen de handen ineen voor deze langverwachte single. Daar hoort natuurlijk ook een clip bij. Hierin zijn de twee mannen te zien op een oerhollandse markt waar een vorkje kibbeling wordt geprikt bij de visboer, een bloemetje wordt gekocht en ook de snoepkraam krijgt een glansrol.


Eminem brengt onverwacht nieuw album uit

Eminem tijdens een optreden in 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Eminem weet op deze heugelijke dag zijn fans flink te verrassen: er is vanaf vandaag namelijk nieuwe muziek van de rapper te horen.

Dat the Real Slim Shady flink wat tijd spendeerde in de studio, was al wel bekend. Wanneer er nieuwe muziek te horen zou zijn voor het grote publiek, was echter nog even geheim. Tot nu. Vandaag ligt Music to be Murdered By ineens in de platenzaken én is het album natuurlijk te vinden op de bekende streamingsdiensten.

Verrassing


'Monica' uit Friends test welk personage ze écht is

Courtney Cox (links) met Friends-medespelers Lisa Kudrow (midden) en Jennifer Aniston (rechts) / ANP

Foto van 'Metro'

15 JAN 2020

Stiekem hebben we allemaal de quiz 'Welk Friends-personage ben jij' wel eens gedaan. En natuurlijk deed je 'm opnieuw toen bleek dat je Ross Geller was. Maar naast gewone stervelingen doen ook Friends-acteurs de quiz.

Er is nu een nieuwe 'test' om te checken op welk Friends-personage je lijkt. Op Instagram is een nieuwe filter die laat zien wie jij bent. Ook Courtney Cox besloot zich te wagen aan de befaamde filter.

Courtney vs. Monica


Cardi B wil de politiek in
Likeability of3

Cardi B wil de politiek in

Cardi B wil de politiek in. / EPA

Foto van 'Metro'

14 JAN 2020

Cardi B, bekend als rapper, songwriter en actrice wil de politiek in. Dat liet de popster gister weten in een tweet.

Dat de talentvolle rapper van vele markten thuis is weten velen van ons inmiddels wel. Maar een carrière in de politiek lijkt toch iets te veel van het goede. Volgens Cardi B heeft ze daar slechts een aantal jaar aan opleiding voor nodig om de boel onder de knie te krijgen.

Op twitter zegt ze: „Ik denk dat ik politicus wil worden. Ik hou echt van de regering, zelfs als ik het niet met ze eens ben."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dit zijn de oscarnominaties van 2019

Dit zijn de Oscarnominaties van 2019

Voorbereidingen op de rode loper. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

13 JAN 2020

Joker is de grote winnaar bij het uitdelen van de nominaties voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen ter wereld. De duistere film kreeg elf nominaties en maakt onder meer kans in de belangrijke categorieën beste film, hoofdrolspeler (Joaquin Phoenix) en regisseur (Todd Philips).

Meerdere films ontvingen tien nominaties, zoals het oorlogsepos 1917 van Sam Mendes, Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino en Netflix-film The Irishman van Martin Scorsese. Zij zijn alle drie genomineerd voor beste film en beste regie. 1917 kreeg daarnaast nominaties in vooral technische categorieën, zoals camerawerk. Cameraman Roger Deakins draaide de film in minutenlange shots.

Netflix


Na een week: Jinek op punten (nog even) Op1

Na een week: Jinek op punten (nog even) Op1

Eva Jinek. / William Rutten

Foto van 'Erik Jonk'

13 JAN 2020

De talkshowoorlog tussen NPO (Op1) en RTL (Jinek) is een week onderweg. De kijkcijfers ontlopen elkaar nauwelijks, dus oorlog kan vrede worden. Niks mis mee. Na een week kijken concludeert Metro: Jinek wint (nog) op punten.

Het enige verschil bij Jinek 2020? Je drukt op je afstandsbediening 4 in, in plaats van 1 en ziet een nieuwe studio. Eva Jinek doet bij RTL 4 dat wat ze deed op NPO 1 en minstens net zo goed. Een dag eerder beginnen dan het nieuwe Op1, op vrijdag achter The Voice of Holland, was een commercieel slimmigheidje. Verder verloor Jinek het qua kijkcijfers alle dagen zonder The Voice van Op1, zij het nipt. Nederland was blijkbaar benieuwd naar dat waar de NPO mee kwam (vijf nieuwe koppels).

Scherp als vanouds


Molloten staan te popelen

Molloten staan te popelen

De deelnemers aan Wie is de Mol? met in het midden presentator Rik van de Westelaken. / AVROTROS

Foto van 'Erik Jonk'

11 JAN 2020

De ware Wie Is De Mol?-fan – Molloot genoemd - staat werkelijk te popelen in afwachting van de start van het twintigste seizoen zaterdagavond.

„Inmiddels wel ja”, geeft zo’n Molloot, Tom Beekhuis (27) uit Utrecht, volmondig toe. De online marketeer van voetbalclub FC Utrecht is de drijvende kracht achter WieisdeMolHints.nl (ook Facebook) waarop hij alle hints en aanwijzingen die hij en andere Molloten vinden, verzamelt en bespreekt.

Erin verdwalen


Snelle komt met nieuwe track tegen appen op de fiets
Likeability of5

Snelle's track tegen fiets-appen

Rapper Snelle komt met een heftige videoclip om jongeren bewust te maken van de gevaren van telefoongebruik op de fiets. /ANP

Foto van 'Metro'

10 JAN 2020

Ondanks dat het verboden is om te appen en te fietsen tegelijk, gebruiken steeds meer jongeren hun telefoon tijdens het fietsen. Rapper Snelle komt daarom met een heftige videoclip om jongeren bewust te maken van de gevaren.

Ruim driekwart van de jongeren tussen de 15 en 17 jaar geeft aan hun telefoon wel eens te gebruiken tijdens het fietsen. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in opdracht van Interpolis. Rapper Snelle grijpt daarom in en wil met zijn nieuwe track ‘Smoorverliefd’ jongeren laten zien hoe gevaarlijk het eigenlijk is om te appen op de fiets.

Clip


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Heimwee naar Wie is de Mol?

Marlijn en Rop: heimwee naar Wie is de Mol?

Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen voor 'MolTalk-café' Vondel CS in Amsterdam. / Foto's: AVROTROS

Foto van 'Erik Jonk'

10 JAN 2020

Het nieuwe presentatiekoppel van MolTalk is dolgelukkig. „Na het meedoen had ik echt een beetje liefdesverdriet.”

Na drie seizoenen Margriet van der Linden en Chris Zegers als presentatieduo van MolTalk, hebben Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen het stokje overgenomen. Zaterdag trapten zij af met een introductie van de tien kandidaten in China en een quiz met oud-deelnemers. Zaterdag 11 januari verzorgen de twee de nababbel van het twintigste seizoen van Wie is de Mol? voor het eerst live. Metro bespreekt het avontuur met de nieuwkomers, die als tv-gezichten vooral bekend werden in Danni Lowinski (Weerdenburg) en De Luizenmoeder. Beiden deden ook aan Wie is de Mol? mee. Marlijn Weerdenburg in 2015 in Sri Lanka, toen voorgangster Margriet van der Linden de Mol was en de actrice / zangeres het in de finale met één antwoord verschil moest afleggen tegen winnaar Rik van de Westelaken (ja, de huidige presentator). Rop Verheijen in 2016 in de Dominicaanse Republiek, toen Klaas van Kruistum de Mol bleek en de acteur het speelveld als zesde moest verlaten.

Het telefoontje…


Laatste aflevering Modern Family in april te zien

Laatste aflevering Modern Family in april te zien

Laatste aflevering Modern Family in april te zien / ANP

Foto van 'Metro'

8 JAN 2020

In april komt er een einde aan Modern Family. Dan wordt de laatste aflevering van het elfde - en tevens laatste - seizoen uitgezonden. 

In 2019 maakte zender ABC al bekend dat het elfde seizoen van de hitserie ook gelijk de laatste zou worden. Nu is de datum van de laatste aflevering bekendgemaakt.


Fien Vermeulen en Igmar Felicia uit elkaar

Fien Vermeulen en Igmar Felicia uit elkaar

Mattie Valk, Fien Vermeulen en Igmar Felicia bij Qmusic. / ANP

Foto van 'Metro'

7 JAN 2020

Igmar Felicia en Fien Vermeulen hebben hun relatie beëindigd. Dat laat Vermeulen weten op Instagram. „Verdrietig nieuws", schrijft de 28-jarige radio-dj. 

Het bericht leest vervolgens: „Igmar en ik zijn uit elkaar. Ik ben dankbaar voor de leuke herinneringen, de enorme liefde en zo wil ik het ook met me meenemen. Soms is liefde loslaten."


‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

Zo kwam Taylor Swift. / Foto's: Getty Images

Foto van 'Metro'

6 JAN 2020

Een nieuw decennium vol awardshows is begonnen! Op de rode loper van de Golden Globes vielen zondagavond meteen de mooiste creaties op.

Door: Luz Lancheros / Metro World News

‘Stunning looks’ bij de Golden Globes

Cate Blanchett.


Tarantino en 1917 winnen Golden Globe beste films

De cast van Once Upon A Time.. In Hollywood met regisseur Quentin Tarantino (midden) / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JAN 2020

De films Once Upon A Time... In Hollywood en 1917 hebben de Golden Globes voor beste films gewonnen. De film van Quentin Tarantino werd bekroond met de prijs voor beste Comedy of Musical, 1917 van Sam Mendes won in de categorie drama.

Hij won ook de award voor beste regisseur. 1917 is gebaseerd op het oorlogsverhaal van de grootvader van Mendes tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Sam Mendes, de regisseur van 1917 / ANP


Angela: in Five Days Inside gelukkig ook hard gelachen

'In Five Days Inside gelukkig ook hard gelachen'

Angela Groothuizen hoefde niet lang na te denken of zij een van de presentatrices van Five Days Inside wilde zijn. / Nick van Ormondt

Foto van 'Erik Jonk'

5 JAN 2020

Angela Groothuizen is een van de presentatrices die in Five Days Inside in de voetsporen treedt van Beau van Erven Dorens. Ze zag tranen, maar ook de schaterlach.

In vijf dagen een wereld ontdekken waar je anders niet zo snel binnenkomt. Met dat gegeven bracht Beau van Erven Dorens de RTL 4-kijker in Five Days Inside twee seizoenen lang verbazingwekkende, soms verdrietig makende en ook vertederende televisie. Hij ontmoette onder meer langgestraften, zieken die hun einde zagen naderen, asielzoekers en verslaafde bejaarden, en bleef vijf dagen en nachten in hun instelling. Het leverde Van Erven Dorens tegen de miljoen kijkers op en ook de Gouden Televizier-Ring van 2018. Nu hij zijn eigen talkshow Beau heeft, gooit RTL het vanaf dinsdag over een andere boeg. Drie vrouwen gaan het derde seizoen onafhankelijk van elkaar op pad: Angela Groothuizen, Caroline Tensen en Natasja Froger.

Zo verging het Beau:


Adele weer in schijnwerpers om gewicht

Adele weer in schijnwerpers om gewicht

Adele weer in schijnwerpers om gewicht / ANP

Foto van 'Metro'

5 JAN 2020

Adele kan het ook nooit goed doen. Was ze eerst 'te dik', vinden fans haar nu weer te dun geworden. 

De zangeres was afgelopen week op vakantie gespot met Harry Styles en James Cordon. Foto's van het uitje zijn - natuurlijk - op social media beland, maar zorgden ook gelijk voor een kleine Twitter-rel. Want: is Adele niet veel te dun geworden?


Jennifer Lopez overwoog stripper te worden

Jennifer Lopez / ANP

Foto van 'Metro'

5 JAN 2020

Het is soms bijna niet voor te stellen, maar de meeste sterren hebben hard moeten werken om hun faam te vergaren. Ook voor Jennifer Lopez ging het lang niet altijd over rozen.

Inmiddels is de 50-jarige zangeres en actrice wereldberoemd, heeft ze heel wat hits op haar naam staan én doet ze het goed als actrice. Zondagavond mag ze misschien zelfs een Golden Globe in ontvangst nemen voor haar rol in de film Hustlers.

Zelf strippen


Geld over? Kim Kardashian's huis staat te koop

Geld over? Kim Kardashian's huis staat te koop

Je kunt net zo fabuleus wonen als selfie-queen Kim / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JAN 2020

De huizenmarkt is lang niet voor iedereen bereikbaar, maar zo af en toe komt er een pareltje vrij. En mocht je nu toevallig net de loterij hebben gewonnen afgelopen oud en nieuw, dan val je met je neus in de boter.

Het huis van Kim Kardashian staat namelijk te koop en voor een luttele 5,7 miljoen is het optrekje in Beverly Hills van jou.

Bijna tien jaar geleden stapte Kim in het huwelijksbootje met basketbalspeler Kris Humphries, om de relatie drie maanden later alweer te beëindigen. Het huis waar Kris Kim destijds ten huwelijk heeft gevraagd staat nu te koop.


Marvel bevestigt eerste transgenderpersonage in nieuwe superheldenfilm

Marvel bevestigt eerste transgenderpersonage in nieuwe superheldenfilm

Acteurs Chris Hemsworth, Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo en Jeremy renner, tijdens de premiere van Avengers Endgame. / AFP

Foto van 'Metro'

2 JAN 2020

In een van de volgende Marvel-films is een transgenderpersonage in het verhaal geschreven. Dat bevestigde Kevin Feigde, de directeur van Marvel Studio’s aan de BBC.

Het zou volgens Feige gaan om een personage in een film die momenteel wordt opgenomen. Hij voegde er overigens aan toe dat er nog meer lhbti-personages aan de Marvel-films zullen worden toegevoegd.

Een dove superheld


We keken in 2019 massaal naar Undercover

We keken in 2019 massaal naar Undercover

Acteurs Anna Drijver en Tom Waes die twee undercover agenten spelen in de serie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 DEC 2019

Series over drugs doen het goed op Netflix. Ook bij ons en onze zuiderburen. We streamden Undercover namelijk massaal dit jaar.

De serie met Tom Waes, Elise Schaap, Frank Lammers en Anna Drijver in de hoofdrol werd het meest gestreamd door Nederlanders en Belgen, maakte de dienst bekend.

Meest populaire serie